homzik Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 Witam, Chcialbym opisac moj przypadek... Przed przegladaniem roznych forow (tak to sie odmienia?) dyskusyjnych bylem wlasciwie zdecydowany co chce kupic tj. - jakis Sempron 3000-3400+ AM2 - plyta glowna mATX Gigabyte M51GM-S2G /NVidia GeForce 6100/ - pamiec 2x512 MB DDR2 PC800 Geil CL5 - Galaxy GeForce 7600GS 256MB 1,2ns Zalman Edition - Arctic Cooling Freezer 64 Pro (zostawiam stara obudowe ModeCom Feel V z zasilaczem Chieftec DualFan 420W) Jednakze po wyczytaniu roznych opinii troszke sie pogubilem i nie mam pojecia co brac... Zastanawiam sie teraz zarowno nad Socket 939 jak i AM2... Jesli chdozi o procesory, biore pod uwage rowniez X2 (komputera chcialbym nie zmieniac przez 2-3 lata) W 939 rzeczywiscie fajna jest DFI nF4 INFINITY, tylko ze ma zapewne glosny wiatrak na chipsecie (chyba, zeby kupic na to Zalmana?), a takze gorsza zintegrowana karte dzwiekowa (wie ktos jaki chip, bo na stronie pisze tylko, ze 5.1 i nic wiecej:(( ) Jest cos innego fajnego dla 939? Abit KN8* albo jakis Asus? Bo Gigabyte i MSI pewnie nie... Chyba, ze ktos jakiegos Biostara wynajdzie:) Komputerek bedzie uzywany glownie do internetu/mp3, do gier zapewne sporadycznie... Moje zalecenia co do plyty: - dwa gniazda IDE/ATA, czyli zeby mozna bylo podlaczyc 4 urzadzenia (bo rzekomo polaczenie dysku ATA100 i nagrywarki DVD ATA33 moze byc kiepskie...) - gniazdo stacji dyskietek FDD tez by sie przydalo (chocby zeby zainstalowac Windowsa XP na dysku SATA) - najlepiej radiator na chipsetach - zintegrowana dzwiekowka Realtek ALC883 7.1 HD Azalia (chyba, ze ktos udowodni mi, ze SoundMax montowany chociazby w Asusach jest lepszy) Prawie wszystkie wymagania spelnia nowiutka DFI Infinity NF UltraII-M2, tylko ze pewnie troche bedzie trzeba na nia poczekac: Ponadto rozwazam jeszcze zakup: - Asus M2N-E /nForce 570 Ultra MCP/ - tylko podobno chip mocno sie grzeje i sa rozne jaja z RAMami... no i ma 1 kanal IDE i nie ma Realteka - Biostar TForce 550 - ciezko ja dostac, za duzo o niej powiedziec nie umiem - Microstar K9N Neo-F /nForce 550/ - jakos nie mam przekonania do MSI... no i ma 1 kanal IDE i nie ma FDD - Gigabyte GA-M55S-S3 nForce 550 - 1 kanal ide, brak fdd, no i niby Gigabyte'y sie wcale nie podkrecaja - prawda to?:) - Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 - inny Gigabyte oparty o starszy chipset nForce 430 ; ma 2 kanaly FDD, dyskietek tez nie widze... i ma zintegrowana grafike na wypadek jakby cos padlo:) ASRocka AM2XLI-ESATA2 jakos nie chce:) Czy chipsety nForce 5 (550/570) roznia sie czyms od nForce 4 430? Ktory bedzie lepszym wyborem? Czy to bez roznicy? Procesor Zastanawiam sie nad Athlonem 64 X2 3800+ oraz zwyklym Athlonem 64 3500+... Z tego co czytalem, to w grach nie ma zadnej roznicy, przy normalnej pracy z windowsem rowniez... czy jest wiec sens doplacac ok. 250 zl? Choc niby osoby, ktore zamienily 1 rdzen na 2 rdzenie sa zadowolone i nie zaluja wydanych pieniedzy... Ram Moje typy: - Geil 2x512 PC6400 800MHz CL5 - GoodRam Pro 2x512 PC6400 800MHz CL5 - dobre bo polskie? - Corsair Twin2X 2x512MB PC6400 800MHz CL5 - PDP Patriot 2x512MB PC6400 800MHz CL4 Czy warto inwestowac w PC6400 800MHz czy wystarczy 667MHz? No i chyba 800 CL5 powinny bez problemu chodzic jako 667 CL4? Ewentualnie obudowa Tak jak wspomnialem wczesniej, wysokosc musi byc ponizej 49 cm (moze 50 cm) z nozkami, glebokosc najlepiej mniej niz 48 cm wiec tylko jakis Midi Tower wchodzi w gre... Najlepiej, gdyby bylo to cos bez klapki (albo gdyby klapke mozna bylo zdemontowac)... Nie znam sie specjalnie na obudowach, ale tak na szybko wybralem: - ThermalTake Swing - ThermalTake Soprano szkoda, ze Antecow nie robia jakichs srebrnych:( Chyba, ze cos z ModeComa albo Logica jest godnego uwagi... choc nie wiem czy sie znajdzie cos lepszego od starego Feel V :) Pewnie o czyms zapomnialem, ale na razie chyba i tak wystarczy... Ciekawe czy komus bedzie chcialo sie to czytac:) Tak czy inaczej za okazana pomoc z gory dziekuje:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Mi sie chciało czytac. Nie wiem czemu nie chcesz asrocka AM2XLI-eSATA2, to przeciez dobra płyta, nie bierz asusa m2n-e bo wiekszosc tych płyt jest do bani (walnięte czujniki, problemy z memkami). Pamięci -- wszystkie są dobre ale weź patrioty albo goodramy (bo mogą sie trafic na kosciach d9). Procek -- nie żałuj na x2. Edytowane 29 Lipca 2006 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jeśli Ci starczy kasy to bierz: AMD Athlon64x2 3800+ Biostar TForce 550 GoodRAM Pro 2x512MB Chieftec BH-02B-B-SL] Masz już zasilacz do tego kompa ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Zasilacz to mam Chiefteca 420W O Biostarze to kurde nic nie wiadomo i ciezko go dostac (tylko w jednym sklepie chyba jest - imperium.net.pl) O Goodramach tez rozne jaja slyszalem... Ze na niektorych plytach sie nie odpalaja albo odpalaja jako 533 A ta buda jest za gleboka, musze miec cos ponizej 500 mm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...