Skocz do zawartości
homzik

Jaki Zestaw Am2? Procesor (1 Czy 2 Rdzenie), Plyta Glowna, Ram Ddr2, Obudowa I Inne:)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym opisac moj przypadek... Przed przegladaniem roznych forow (tak to sie odmienia?) dyskusyjnych bylem wlasciwie zdecydowany co chce kupic tj.

- jakis Sempron 3000-3400+ AM2

- plyta glowna mATX Gigabyte M51GM-S2G /NVidia GeForce 6100/

- pamiec 2x512 MB DDR2 PC800 Geil CL5

- Galaxy GeForce 7600GS 256MB 1,2ns Zalman Edition

- Arctic Cooling Freezer 64 Pro

(zostawiam stara obudowe ModeCom Feel V z zasilaczem Chieftec DualFan 420W)

Jednakze po wyczytaniu roznych opinii troszke sie pogubilem i nie mam pojecia co brac... Zastanawiam sie teraz zarowno nad Socket 939 jak i AM2... Jesli chdozi o procesory, biore pod uwage rowniez X2 (komputera chcialbym nie zmieniac przez 2-3 lata)

W 939 rzeczywiscie fajna jest DFI nF4 INFINITY, tylko ze ma zapewne glosny wiatrak na chipsecie (chyba, zeby kupic na to Zalmana?), a takze gorsza zintegrowana karte dzwiekowa (wie ktos jaki chip, bo na stronie pisze tylko, ze 5.1 i nic wiecej:(( )

Jest cos innego fajnego dla 939? Abit KN8* albo jakis Asus? Bo Gigabyte i MSI pewnie nie... Chyba, ze ktos jakiegos Biostara wynajdzie:)

Komputerek bedzie uzywany glownie do internetu/mp3, do gier zapewne sporadycznie...

Moje zalecenia co do plyty:

- dwa gniazda IDE/ATA, czyli zeby mozna bylo podlaczyc 4 urzadzenia (bo rzekomo polaczenie dysku ATA100 i nagrywarki DVD ATA33 moze byc kiepskie...)

- gniazdo stacji dyskietek FDD tez by sie przydalo (chocby zeby zainstalowac Windowsa XP na dysku SATA)

- najlepiej radiator na chipsetach

- zintegrowana dzwiekowka Realtek ALC883 7.1 HD Azalia (chyba, ze ktos udowodni mi, ze SoundMax montowany chociazby w Asusach jest lepszy)

Prawie wszystkie wymagania spelnia nowiutka DFI Infinity NF UltraII-M2, tylko ze pewnie troche bedzie trzeba na nia poczekac:

Dołączona grafika

Ponadto rozwazam jeszcze zakup:

- Asus M2N-E /nForce 570 Ultra MCP/ - tylko podobno chip mocno sie grzeje i sa rozne jaja z RAMami... no i ma 1 kanal IDE i nie ma Realteka

- Biostar TForce 550 - ciezko ja dostac, za duzo o niej powiedziec nie umiem

- Microstar K9N Neo-F /nForce 550/ - jakos nie mam przekonania do MSI... no i ma 1 kanal IDE i nie ma FDD

- Gigabyte GA-M55S-S3 nForce 550 - 1 kanal ide, brak fdd, no i niby Gigabyte'y sie wcale nie podkrecaja - prawda to?:)

- Gigabyte GA-M55plus-S3G nVidia GeForce 6100 - inny Gigabyte oparty o starszy chipset nForce 430 ; ma 2 kanaly FDD, dyskietek tez nie widze... i ma zintegrowana grafike na wypadek jakby cos padlo:)

ASRocka AM2XLI-ESATA2 jakos nie chce:)

Czy chipsety nForce 5 (550/570) roznia sie czyms od nForce 4 430? Ktory bedzie lepszym wyborem? Czy to bez roznicy?

Procesor

Zastanawiam sie nad Athlonem 64 X2 3800+ oraz zwyklym Athlonem 64 3500+... Z tego co czytalem, to w grach nie ma zadnej roznicy, przy normalnej pracy z windowsem rowniez... czy jest wiec sens doplacac ok. 250 zl? Choc niby osoby, ktore zamienily 1 rdzen na 2 rdzenie sa zadowolone i nie zaluja wydanych pieniedzy...

Ram

Moje typy:

- Geil 2x512 PC6400 800MHz CL5

- GoodRam Pro 2x512 PC6400 800MHz CL5 - dobre bo polskie?

- Corsair Twin2X 2x512MB PC6400 800MHz CL5

- PDP Patriot 2x512MB PC6400 800MHz CL4

Czy warto inwestowac w PC6400 800MHz czy wystarczy 667MHz?

No i chyba 800 CL5 powinny bez problemu chodzic jako 667 CL4?

Ewentualnie obudowa

Tak jak wspomnialem wczesniej, wysokosc musi byc ponizej 49 cm (moze 50 cm) z nozkami, glebokosc najlepiej mniej niz 48 cm wiec tylko jakis Midi Tower wchodzi w gre... Najlepiej, gdyby bylo to cos bez klapki (albo gdyby klapke mozna bylo zdemontowac)...

Nie znam sie specjalnie na obudowach, ale tak na szybko wybralem:

- ThermalTake Swing

- ThermalTake Soprano

szkoda, ze Antecow nie robia jakichs srebrnych:(

Chyba, ze cos z ModeComa albo Logica jest godnego uwagi... choc nie wiem czy sie znajdzie cos lepszego od starego Feel V :)

Pewnie o czyms zapomnialem, ale na razie chyba i tak wystarczy... Ciekawe czy komus bedzie chcialo sie to czytac:) Tak czy inaczej za okazana pomoc z gory dziekuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie chciało czytac. Nie wiem czemu nie chcesz asrocka AM2XLI-eSATA2, to przeciez dobra płyta, nie bierz asusa m2n-e bo wiekszosc tych płyt jest do bani (walnięte czujniki, problemy z memkami). Pamięci -- wszystkie są dobre ale weź patrioty albo goodramy (bo mogą sie trafic na kosciach d9). Procek -- nie żałuj na x2.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz to mam Chiefteca 420W

O Biostarze to kurde nic nie wiadomo i ciezko go dostac (tylko w jednym sklepie chyba jest - imperium.net.pl)

O Goodramach tez rozne jaja slyszalem... Ze na niektorych plytach sie nie odpalaja albo odpalaja jako 533

A ta buda jest za gleboka, musze miec cos ponizej 500 mm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi