Skocz do zawartości
RoyalC333

Zmiana Z Amd Na Intel Bez Dopłacania?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pewien problem i chciałem prosić o rady, które pomogłyby mi go rozwiązać, mianowicie nadażyła się okazaja mojej znajomej - stała się szczęśliwą posiadaczką płyty GIGABYTE GA-8TRS300M,

http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Product...GA-8TRS300M.htm

na sockecie 478 przeznaczonym pod procesory firmy INTEL.

Problem polega na tym, że w tej chwili ma już komputer oparty o procesor firmy AMD, a dokładniej:

- płyta główna - ASRock k7S41GX,

- procesor - AMD Sempron 2200+, na nim wiatrak Spire Whisperrock IV,

- pamięć - 256MB PC3200 (działa jako PC2100),

- zintegrowana karta graficzna SiS 330 Mirag (64MB).

Zastanawiam się więc, czy nie zmienić płyty na tę GIGABYTE wymienioną wyżej, i co za tym idzie procesora z wiatrakiem, ale tak aby nic nie dopłacać przy tych zmianach.

Chciałem się dowiedzieć ile jest warta ta płyta AsRock-a, Sempron i ta pamięc (wszystkie te części są nadal na siedmio-miesięcznej gwarancji i są całkowicie sprawne)? Z tego co liczyłem to w sumie około 360zł, więc za to mógłbym kupić choćby procesor INTEL CELERON D-315 - 2.26 GHz BOX / S- 478 <155zł> i pamięć 512MB PC3200 (2x256MB, Dual Chanell); <180zł>.

Czy jest to sensowna zmiana? Czy przyniesie skok wydajności w komputerze przeznaczonym przede wszystkim, a może nawet tylko i wyłącznie, do pracy biurowej (Office, AutoCAD, COREL, itp), bo w aktualnej konfiguracji denerwująca jest chociażby obróbka dużych zdjęc, komputer wtedy normalnie dostaje zadyszki.

Prosiłbym o radę co zrobić w tej sytuacji. Może poprostu sprzedać płytę GIGABYTE i za to kupić pamięć 512 MB i wrzucić do obecnej konfiguracji? Problem w tym, że nawet nie wiem ile ta płyta GIGABYTE jest teraz warta. Nie jest na gwarancji, ale jest zupełnie nowa (pudełko, taśmy, instrukcje, itp - wszystko jest). Znalazłem ją w kilku sklepach internetowych, ale z chyba mocno przeterminowaną ceną, bo sięgajacą nawet ponad 300zł.

Proszę o pomoc.

RoyalC333

Edytowane przez RoyalC333

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak miałbyś zmienić na tego Celerona to nie zmieniaj. Jakbyś sprzedał wszystko i dołożył ok. 100zł to możnaby coś złożyć. Ale skoro nie chcesz dokladać to będzie ciężko.

E tam, bzdury gadacie. Procesor procesorem, ale przeciez zmieni ram z 256 na 512. I to w jego zastosowaniach bedzie skok wydajnosciowy (chcoiaz i tak malo). Przeciez wytraznie chlpak pisze, praca z wiekszymi zdjeciami to katorga. Zaloze sie, ze nie przez procesor, tylko ciagle mielacy dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi