RoyalC333 Opublikowano 28 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2006 (edytowane) Witam. Mam pewien problem i chciałem prosić o rady, które pomogłyby mi go rozwiązać, mianowicie nadażyła się okazaja mojej znajomej - stała się szczęśliwą posiadaczką płyty GIGABYTE GA-8TRS300M, http://www.gigabyte.pl/MotherBoard/Product...GA-8TRS300M.htm na sockecie 478 przeznaczonym pod procesory firmy INTEL. Problem polega na tym, że w tej chwili ma już komputer oparty o procesor firmy AMD, a dokładniej: - płyta główna - ASRock k7S41GX, - procesor - AMD Sempron 2200+, na nim wiatrak Spire Whisperrock IV, - pamięć - 256MB PC3200 (działa jako PC2100), - zintegrowana karta graficzna SiS 330 Mirag (64MB). Zastanawiam się więc, czy nie zmienić płyty na tę GIGABYTE wymienioną wyżej, i co za tym idzie procesora z wiatrakiem, ale tak aby nic nie dopłacać przy tych zmianach. Chciałem się dowiedzieć ile jest warta ta płyta AsRock-a, Sempron i ta pamięc (wszystkie te części są nadal na siedmio-miesięcznej gwarancji i są całkowicie sprawne)? Z tego co liczyłem to w sumie około 360zł, więc za to mógłbym kupić choćby procesor INTEL CELERON D-315 - 2.26 GHz BOX / S- 478 <155zł> i pamięć 512MB PC3200 (2x256MB, Dual Chanell); <180zł>. Czy jest to sensowna zmiana? Czy przyniesie skok wydajności w komputerze przeznaczonym przede wszystkim, a może nawet tylko i wyłącznie, do pracy biurowej (Office, AutoCAD, COREL, itp), bo w aktualnej konfiguracji denerwująca jest chociażby obróbka dużych zdjęc, komputer wtedy normalnie dostaje zadyszki. Prosiłbym o radę co zrobić w tej sytuacji. Może poprostu sprzedać płytę GIGABYTE i za to kupić pamięć 512 MB i wrzucić do obecnej konfiguracji? Problem w tym, że nawet nie wiem ile ta płyta GIGABYTE jest teraz warta. Nie jest na gwarancji, ale jest zupełnie nowa (pudełko, taśmy, instrukcje, itp - wszystko jest). Znalazłem ją w kilku sklepach internetowych, ale z chyba mocno przeterminowaną ceną, bo sięgajacą nawet ponad 300zł. Proszę o pomoc. RoyalC333 Edytowane 28 Lipca 2006 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jak miałbyś zmienić na tego Celerona to nie zmieniaj. Jakbyś sprzedał wszystko i dołożył ok. 100zł to możnaby coś złożyć. Ale skoro nie chcesz dokladać to będzie ciężko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 21 11 1991 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Nie kupuj celerona! chyba ze tego w wykonaniu 65nm! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jak miałbyś zmienić na tego Celerona to nie zmieniaj. Jakbyś sprzedał wszystko i dołożył ok. 100zł to możnaby coś złożyć. Ale skoro nie chcesz dokladać to będzie ciężko. E tam, bzdury gadacie. Procesor procesorem, ale przeciez zmieni ram z 256 na 512. I to w jego zastosowaniach bedzie skok wydajnosciowy (chcoiaz i tak malo). Przeciez wytraznie chlpak pisze, praca z wiekszymi zdjeciami to katorga. Zaloze sie, ze nie przez procesor, tylko ciagle mielacy dysk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Zostaw tego sempa i asrocka.. sprzedajcie plyte gigabyte'a + ram 256 i kup 2X512 :) problem zniknie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RoyalC333 Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 (edytowane) Jak narazie wygląda na to, że płyta GIGABYTE GA-8TRS300M zostanie sprzedana i w zależności za ile, za tyle kupię odpowiednią ilość pamięci RAM do obecnej konfiguracji. Edytowane 29 Lipca 2006 przez RoyalC333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...