Skocz do zawartości
pawelekmal

Program Do Sprawdzania Bad Pixeli

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio mam problem z karta graficzna, chyba cos z memkami, bo np: na logo ppc jest plynne przejscie kolorow to ja mam je w takie paski. tak samo z kazda inna grafika. Po 2 tygodniowych wakacjach wrocilem do domk i po odpaleniu kompa na jasnym tle widac szara plamke. wczesniej bylo pare takich jasnych ale juz ich nie widze. Nie wiem teraz czy to wina karty graficznej czy jakis bad pixel mi wyskoczyl. I pytam was czy jest jakis program ktory potrafi sprawdzic czy sa na moim monitorze bad pixele

ps. karta to r 9600pro (nie krecony) a zwalil sie po odpalaniu 3dmarkow w te upaly. a monitor to samsung syncmaster 940N

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki! na moje szczescie to nie bad pixel tylko przez 2 tyg mojej nieobecnosci sie zakurzyl a ten "bad pixel" to byl jakis brud ktory sie mocno trzymal i trza go bylo zdrapac ;]

@luksarz

odziwo w grach jest wszystko dobrze (moze spadly fps ale nie jakosc wyswietlanej grafiki) jakby tylko w 2d karta sie sypala.

Oto screany jak to wyglada w 2d

http://img435.imageshack.us/img435/8923/niebocq2.jpg tak wyglada moj pulpit (ten podstawowy z xp)

http://img204.imageshack.us/img204/3786/interiakh0.jpg a tak na interia i wszedzie indziej. na logo ppc taki sam efekt paskow zamiast plynnego przejscia koloru

Edytowane przez pawelekmal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdziłeś co Ci pisał mechl!n, bo mi się wydaje a wręcz jestem przekonany, że masz ustawiony tryb pracy karty graficznej na 16 bitów... a to co widać na zdjęciach to jest efekt underpróbkowania głębi kolorów z 32 na 16 bitów. Zobacz jaką masz głębie ustawioną...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi