MesJasZ Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Podłaczam laptopa do internetu poprzez wifi które ma wbudowane (Broadcomm) . Komputer stacjonarny ma modem sagem neostrada usb oraz kartę wifi Belkin usb 54g. O ile ustawiłem wszystko tak, że kompy się widzą, pingują i widać katalogi itd. to ZA CHOLERĘ nie idzie udostępnić internetu tego z neo na laptopa. Karty WIFI działają jako ad-hoc, łączą się 11mbps Co robić??? Próbowałem już chyba wszystkiego... Spostrzeżenia: 1. ZoneAlarm w obu kompach ustawiony na trusted i przepuszcza pakiety, ochrona na low, WEP wyłączony, to samo bez zapory - sieć jest ale netu nie ma 2.w urządzeniach sieciowych NIE MOŻNA wejść na właściwości modemu neostrada usb aby gdziekolwiek zaznaczyc udostępnianie połączenia(żadne okienko się nie pojawia) 3. To samo w karcie bezprzewodowej w tym kompie gdzie jest neo. Nie ma tam w właściwościach ustawienia udostępniania połączenia internetowego. Jest za to w laptopie (o dziwo - bo nie ma on internetu (ale i tak zaznaczenie nic nie daje)) 4. Komputery widzą się i pingują. Jeden ma 192.168.0.1 a drugi j.w z końcówką 2, maska 255.255.255.255 . 5.w obu kompach ustawione konta gościa Co jeszcze mogę zrobić ? Czy to jest w ogóle możliwe aby tak udostępnić neta? Dodam że przez takie wifi ad-hoc spokojnie można grać po sieci... Tylko internet nie chce działać... EDIT: Wyłączyłem autoconnecta i uruchomilem neo z natywnej aplikacji i pojawilo się wreszcie to okienko.Wybralem udostępnianie, jest teraz udostępnione, bez zapory z tego okienka, sieć dalej jest, internetu nie ma:( Tracę nadzieję że cokolwiek coś sie działa. Edytowane 31 Lipca 2006 przez MesJasZ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 1.Chyba jest topik o dzieleniu Neo. 2. Maska to raczej 255.255.255.0. 3. Musisz udostępnić Net przez zaznaczenie tego w tej zakładce. Ewentualnie zostają WinGate, proxy i inne wynalazki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Dzięki za odpowiedź. Z tego co szukalem w topikach piszą o udostępnianiu w zakładce. Ale problem u mnie taki - że nie mam tej zakładki tzn po wybraniu wlaściwości nic się nie dzieje to samo z panelu neostrady kiedy wybiorę właściwości. A innej opcji udostępniania nie znalazłem -dlatego pytam Maska oczywiscie taka jak podałeś. Nie wiem co zrobić aby mi się ta zakładka pojawiła. Mam tylko "USB ADSL WAN Adapter" i nie mogę tam wejść w żadne zaawansowane itd. Czy mam jakieś przestarzałe sterowniki do neostrady? Albo karta Belkin nie jest w stanie "przenieść" netu? (choć peer-to-peer działa? ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zuy_zgred Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 karta na pewno jest w stanie "przenieść" net bo to nie od niej zależy. Ja miałem zrobione tak samo kiedyś, teraz mam router. O ile pamiętam trzeba było wejść w właściwości połączenia z neostradą a nie właściwości modemu. Można spróbować kreatorem konfiguracji sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 UPDATE: Już działa. Chodziło o przeinstalowanie sterowników neo przeinstalowanie autoconnecta i wpisanie DNS w drugim kompie. Dzięki za rady, temat do zamknięcia pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukiqq Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 1.Chyba jest topik o dzieleniu Neo. 2. Maska to raczej 255.255.255.0. 3. Musisz udostępnić Net przez zaznaczenie tego w tej zakładce. Ewentualnie zostają WinGate, proxy i inne wynalazki. Na terenie jednego lokalu jest to jak najbardziej legalne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jurek911 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Witam. Ja mam podobny problem: kiedy lacze sie z netem poprzez modem broadband'owy wszystko jest ok,ale kiedy podlacze router wifi, ten nie moze wejsc do internetu (konfiguracja routera przebiega sprawnie,czyli polaczenie pc-router istnieje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...