Sarkazz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 blablaPowiedz mi jak xbitlabs zmierzył pobór mocy samego procesora. Bo jakoś całe zestawy na innych serwisach mają podobny pobór co X2... tajemnicza sprawa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) ... :lol: jak to jak Intel im podał co mieli napisać :lol: tak jak wcześniej http://www.tomshardware.com/2006/08/02/thg...test/page4.html Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez AndrzejSnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Cytując "Core 2 (...)pobiera 2 x razy mniej prądu od X2" Core 2 Duo x6800 Load - 217W A64 FX-62 - 283W Czyli 283 to jest dwa razy więcej niż 217 I to jest według TWOJEGO ŹRÓDŁA Z mojego jest trochę bardziej pozytywnie dla AMD " the Core 2's input voltage levels are about 29 W lower than the Athlon 64 FX under heavy load. But the tables turn around completely in idle mode: in that case, the AMD processor uses exactly 29 watts less than its Intel counterpart." Chcesz się założyć że użytkowanie A64 będzie tańsze w skali rocznej? Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Sarkazz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Właśnie z tego co wiem nie widzą na XP HE.Nie wiem rozmawiałem z ludźmi i mi to potwierdzili.I dlatego waham się z kupnem dwujajca AMD :? Złe informacje masz ;) Instalujesz XP Pro SP2 i wszystko działa jak należy, aplikacje które mają korzystać z dwóch jaj, korzystają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Chcesz się założyć że użytkowanie A64 będzie tańsze w skali rocznej? Nie fanboyuj. Po pierwsze w pytaniu nie ma mowy o cieple czy poborze mocy czy czymkolwiek takim. Po drugie jezeli bedzie tansze, to o ile? O zlotowke miesiecznie? Po trzecie na jakiej rewizji procesorow robione byly te testy. Benchmark tez mial wysokie wskazania poboru mocy dla conroe, bo uzywal engineering sample. Po testach wersji pudelkowej problem zniknal. Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez komisarz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Cytując "Core 2 (...)pobiera 2 x razy mniej prądu od X2" Core 2 Duo x6800 Load - 217W A64 FX-62 - 283W Czyli 283 to jest dwa razy więcej niż 217 I to jest według TWOJEGO ŹRÓDŁA Z mojego jest trochę bardziej pozytywnie dla AMD http://enthusiast.hardocp.com/images/articles/1152827378JaZngEz9pl_2_4.gif/img] " the Core 2's input voltage levels are about 29 W lower than the Athlon 64 FX under heavy load. But the tables turn around completely in idle mode: in that case, the AMD processor uses exactly 29 watts less than its Intel counterpart." :lol: 1 Topic dotyczy X6800 i FX62 czy E6300 i X2 3800+ http://www.xbitlabs.com/images/cpu/core2duo-shootout/power-2.png/img] :wink: 2 Chodzi o pomiar poboru prądu prze procesor a nie całą platformę 3 idź trolu do innej piaskownicy bo nie będę się z tobą przekrzykiwał Chcesz się założyć że użytkowanie A64 będzie tańsze w skali rocznej? Chcesz się założyć że użytkowanie A64 będzie tańsze w skali rocznej? :lol: no tak w końcu im więcej prądu zużyjesz tym mniej płacisz Nie cytujemy obrazków Domik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Panowie mam proste pytanie: E6600 kontra X2 4800 ? Ktory wybrac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarkazz Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Chodzi o pomiar poboru prądu prze procesor a nie całą platformę "As always, we used a special S&M utility to measure the maximum power consumption (you can download this utility here). We measured the current that goes through the CPU power circuitry." Xbitlabs zmierzył pobór prądu programem. Brawo, skompromituj się jeszcze bardziej i dodaj pare równie absurdalnych wykresów. Poza tym sugerowanie że mam patrzeć, na absurdalny swoją drogą wykres, E6300 i 3800+ jest równie głupie, bo doskonale wiesz że OC A64 do ~2,7GHz i E6300 do ~3GHz jest absolutnie normalne, więc nie widzę powodu dla którego nie miałbym patrzeć NA REALNE zużycie prądu przez odpowiednie platformy testowe tzn. x6800 i FX62. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejSnk Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) "As always, we used a special S&M utility to measure the maximum power consumption (you can download this utility here). We measured the current that goes through the CPU power circuitry." Xbitlabs zmierzył pobór prądu programem. Brawo, skompromituj się jeszcze bardziej i dodaj pare równie absurdalnych wykresów. Poza tym sugerowanie że mam patrzeć, na absurdalny swoją drogą wykres, E6300 i 3800+ jest równie głupie, bo doskonale wiesz że OC A64 do ~2,7GHz i E6300 do ~3GHz jest absolutnie normalne, więc nie widzę powodu dla którego nie miałbym patrzeć NA REALNE zużycie prądu przez odpowiednie platformy testowe tzn. x6800 i FX62. hmm a więc tak X6800 66W FX62 130W http://www.tomshardware.com/2006/08/02/thg...test/page4.html X6800 - cała platforma 217W FX62 cała platforma 283W 283W - 217W = 66W 66W + 66W = 132W E6600 - 52W E6600 - cała platforma 199W FX62 cała platforma 283W 283W - 199W = 84W 84W + 52W = 136W ah te programy jak mogą się mylić aż o 1-2% :wink: oczywiśćie trzeba jeszcze założyc inne części Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez AndrzejSnk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Panowie mam proste pytanie: E6600 kontra X2 4800 ? Ktory wybrac E6300 czy E6400 po OC chodzi jak FX-62 więc odpowiedz sobie sam. Co to w ogóle za głupie pytanie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) E6300 czy E6400 po OC chodzi jak FX-62 więc odpowiedz sobie sam. Co to w ogóle za głupie pytanie? Niektórzy mogą się nie znać.Sam też się nie znałem na tych nowościach ;) a gdybym miał kase i to sporą to bym kupił Intela Core 2 Extreme a tak pozostaje mi AMD Athlon lub czekać pół roku na spadek cen Intela choć znając moją niecierpliwość to się nie doczekam i kupie Athlona Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Pół roku nie czekać nie będziesz, Intel poszybszył wydanie 4-rdzeniowych procków, premiera pod koniec tego roku. Ceny Core2Duo spadną napewno ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zakładając, że ktoś (w tym wypadku ja) ma do dyspozycji 600zł, oraz platformę DFI NF4 + proc + ram, może albo: 1. Kupić X2 3800 2. Sprzedać DFI + proc + ram, (przy dobrych wiatrach, za jakieś 1200zł) i co dalej? Po zakupie E6400 nie starczy nawet na płytę (płyta pokroju DFI LP), nie mówiąc już o pamięciach (pokroju BH5). Argumenty, typu C2D jest o wiele wydajniejsze, mnie nie przekonują, gdyż, przy wykorzystaniu komputera do przeglądania www, napisania czegoś tam w Oo, czy pogrania w NFS'a, X2 w zupełności wystarczy. Sytuacja jest nieco inna w przypadku kogoś, kto kupuje nowy komputer. Tutaj oczywiście stawiał bym na Intela ...ale, pamiętajmy, że za dobre klocki do OC C2D, zapłacimy sporo więcej niż za AMD. Generalnie, kupującym nowy komputer polecałbym Intela, a posiadaczom s.939 przesiadkę na X2 (chyba, że ktoś potrzebuje na prawdę wielkiej mocy obliczeniowej na codzień, lub ma ambicje bycia na topie wszelkich rankingów na forum - wtedy, przesiadka do niebieskiego pociągu). Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Ja bym sie zastanawial nad am2 3800+ nawet biorac nowego kompa. Kosztuje cos kolo 650 zeta + calkiem niezly asrock 250 . A pod conroe mamy 750 za procka (oema) + 600 za dobra plyte. Tylko oczywiscie jakis geniusz wymyslil mocowanie coolera tak ,zeby mi ninja nie pasowala wiec dla mnie tylko conroe :D PS. A te 4 rdzieniowki z tego co czytalem maja byc na poczatku tylko w serii extreme , wiec core2 duzo nie stanieje imho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zakładając, że ktoś (w tym wypadku ja) ma do dyspozycji 600zł, oraz platformę DFI NF4 + proc + ram, może albo: 1. Kupić X2 3800 2. Sprzedać DFI + proc + ram, (przy dobrych wiatrach, za jakieś 1200zł) i co dalej? Po zakupie E6400 nie starczy nawet na płytę (płyta pokroju DFI LP), nie mówiąc już o pamięciach (pokroju BH5). Argumenty, typu C2D jest o wiele wydajniejsze, mnie nie przekonują, gdyż, przy wykorzystaniu komputera do przeglądania www, napisania czegoś tam w Oo, czy pogrania w NFS'a, X2 w zupełności wystarczy. Sytuacja jest nieco inna w przypadku kogoś, kto kupuje nowy komputer. Tutaj oczywiście stawiał bym na Intela ...ale, pamiętajmy, że za dobre klocki do OC C2D, zapłacimy sporo więcej niż za AMD. Generalnie, kupującym nowy komputer polecałbym Intela, a posiadaczom s.939 przesiadkę na X2 (chyba, że ktoś potrzebuje na prawdę wielkiej mocy obliczeniowej na codzień, lub ma ambicje bycia na topie wszelkich rankingów na forum - wtedy, przesiadka do niebieskiego pociągu). Peace Dzieki Dem za wyczerpujaca odpowiedz. Jest ona bardzo przekonywujaca - jak dla mnie. Ja w takim razie biore x2 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Też się zdecydowałem na x2 :) Tylko mam problem z mobo :? Jakieś propozcyje? oprócz asusa m2n. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Też się zdecydowałem na x2 Tylko mam problem z mobo Jakieś propozcyje? oprócz asusa m2n. co do tej płyty głównej to polecam Ci MSI K9N Platinum LINK. Mój kumpel ją ma i działa bez zarzutów. Szczerze mówiąc ja też już wybrałem płytę główną (bo też mam zamiar kupić komputer) i wybrałem ASUSA M2N-E :P a co do procka AMD Athlon 64 X2 3800+, zamieszczam tu dwa ciekawe artykuły odnośnie tego sprzętu: 1. TEST co do wydajności procesorów w grach 2. ciekawy artykuł o procesorze AMD Athlon 64 X2 i co o tym sadzicie? pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 DLa mnie proste jest to co kupić. Jak ktoś ma dobre mobo s939 albo am2 to kupić X2 i może grafike jak za słaba. Jak ktoś ma coś starego SocketA itp to kupuje Core2Duo + dobra grafa np. 7900Gt zalman + 2*1GB ddr2 667Mhz Corsair/Patriot. Dysk do tego na SATA, żeby nie zwalniał pc stary IDE i ma pc na 3 lata jak nic... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malik Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Sadze, ze moj konfig nie jest zly ( info w sigu ). Zdecydowalem sie na x2 4800 gdyz jest w dobrej cenie teraz. Dam znac jak sie spisuje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malkovich Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Złe informacje masz ;) Instalujesz XP Pro SP2 i wszystko działa jak należy, aplikacje które mają korzystać z dwóch jaj, korzystają.Czy aby na pewno kolega Radzyn miał złe informacje? ZE ŹRÓDEŁ MICROSOFTU Scalable processor support – up to two-way multi-processor support. Home Edition - NIET! Jeszcze TUTAJ. "Pro features that aren't in Home Edition The following features are not present in Windows XP Home Edition:" .... Multi-processor support - Windows XP Pro supports up to two microprocessors, while Home Edition supports only one. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 (edytowane) ehhh Multi-processor support - Windows XP Pro supports up to two microprocessors, while Home Edition supports only one. Prawie wszystko sie zgadza. Win XP HE obsluguje TYLKO komputery z 1 CPU ale ilosc zdzeni jest mu obojetna. XP Pro obsluguje maxymalnie 2 CPU jemu ilosc rdzeni jest rownież obojetna. Zreszta tam jest wyraznie napisane multi-processor support a nie Multi-Core support Edytowane 4 Sierpnia 2006 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas2005 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 tzn ze jak posiadam WINXP HE musze kupic PRO ?? nie beda mi działaly programy obsługujace 2 rdzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 tzn ze jak posiadam WINXP HE musze kupic PRO ?? nie beda mi działaly programy obsługujace 2 rdzenie?Home obsluguje 1 cpu a 2 rdzenie to nadal 1 cpu.Kolega u gory wyjasnil to chyba najprosciej jak siedalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 witam, co do tego ASUSA M2N-E to po przeczytaniu TEGO TEMATU to sam już nie wiem :unsure: kilka osób miało z nim kłopoty jak sądzicie powinienem wybrać tego ASUSA czy może GIGABYTE albo MSI.....? P.S. Ja również mam zamiar kupić: Athlon 64 X2 3800+ AM2, 1GB RAM dual channel Geil DDR2 800Mhz lub 667Mhz pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nick126 Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2006 Przy asusie są tylko problemy jak kręcisz i ze starym biosem. Wyjdą nowe biosy i wszystko powinno być ok ;) p.s. poczytało się to się wie B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...