Goomba Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Jak wyśrodkować ramke zrobiona za pomoca DIV'a? Bo o ile wiem to znacznik: align="center" nie jest juz używany w XHTML? #box { width: 750px; height: 300px; background-color: #989898; padding: 6px; border-left: 1px #000000; border-right: 1px #000000; vertical-align: top; } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nightstalker Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Wstaw <center> na poczatku i </center> na koncu strony... To rozwiązanie jest zgodne z XHTML 1.0 Transitional Jesli chcesz zeby bylo strict xhtml to walnij wszystko do jakiegos diva i daj mu styl margin-left:auto;margin-right:auto Powinno zaskoczyc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goomba Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) Jesli chcesz zeby bylo strict xhtml to walnij wszystko do jakiegos diva i daj mu styl margin-left:auto;margin-right:auto Powinno zaskoczyc...THX działa przynajmniej na FF. :D Mam jeszcze jedno pytanie: Czemu jeśli ramka ma ustawione 750px szerokości, odstęp ma 6px, a do środka daje obrazek o szerokości 744px to obrazek nie jest na środku ramki? Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez Atak#komarA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samm-ur Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Mam jeszcze jedno pytanie: Czemu jeśli ramka ma ustawione 750px szerokości, odstęp ma 6px, a do środka daje obrazek o szerokości 744px to obrazek nie jest na środku ramki?Ustaw padding: 3px;paddingi masz po obu stronach! Dodaj też: #box img { margin: 0 auto; } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Wstaw <center> na poczatku i </center> na koncu strony... To rozwiązanie jest zgodne z XHTML 1.0 Transitional to jest szarlatańska taktyka i nie nalezy jej stosowac ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 (edytowane) witam, mam podobny problem. zrobiłem sobie w photoshopie jakis layout, podzielony został na2 części: top i reszta (będziecie krzyczeć, ale to jest póli co tylko, uczę się xhtml dopiero). chcę aby cała stronka była wycentrowana, ale align="center" odpada z wiadomych przyczyn. mam jednego duzego diva, w ktorym są inne mniejsze i chciałem aby ten div był właśnie wycentrowany. ma on swoją szerokość i nie zajmuje calego ekranu. część środkową chciałem podzielić na 2 częsci za pomocą divów, miały stac obok siebie. i tu pojawia się problem, bo postawić 2 divy koło siebie można chyba tylko używając position: absolute, ale to psuje mi cały szyk, bo mraginesy ustawie dobrze czy pod konkretną rodzielczość :/ sposób podany przez nightstalkera nie pyrka (margin-left:auto, margin-right: auto),użyłem <center></center> nad głównym divem. stronka wycentrowana tak jak chciałem, ale właśnie teraz problem ze srodkiem. nie wiem jak to podzielić żeby tekst był po prawej stronie. lewa strona ma jakies 220px szerokości, a prawa 518px co daje całą szerokość laya. ale namieszałem, mam nadzieję, że ktoś to zrozumie pozdrawiam mystery >edit< poradziłem już sobie z tym :] Edytowane 18 Października 2006 przez mystery Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yacho Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 Ustawiasz Margin: auto; i deklarujesz szerokosc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 spoko, poradziłem sobie już z tym problemem :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlaxoN Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) Nie zaszkodzi jeszcze zastosować text-align:center dla body, jako dodatek do marginesów o automatycznej wielkości. Dzięki temu będzie to dobrze działać również w starszych wersjach IE. Edytowane 21 Października 2006 przez KlaxoN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...