Skocz do zawartości
PITer

Gigabyte 965p-s3/ds3/ds4/dq6 - Wszystko Co Wiemy

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam retoryczne pytanie: czy programiści od gigabyte uznali bios ds* za ideał i nie zamierzają go już poprawiać????

Coś już długo nie pojawiła się żadna nowa wersja.

Długo? długo to pol roku, rok, ale akurat biosow do ds było pelno ostatnio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam retoryczne pytanie: czy programiści od gigabyte uznali bios ds* za ideał i nie zamierzają go już poprawiać????

Coś już długo nie pojawiła się żadna nowa wersja.

Wiem, że retoryczne ;) ale wystarczy pocztać, choćby ten topic: taka fajna strona z BIOSami od Gigabyte.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie: przy standardowych ustawieniach biosu, płyta zaniża mnożnik do x6. Żeby to wyłączyć trzeba ustawić CPU Thermal Monitor 2 (TM2) na Disable.

Po tym zabiegu, rzeczywiście jest ustawiony mnożnik 7 ale cały system poważnie mi zwalnia.

Widzę to uruchamiających się aplikacjach jak i po superPI. Wszystko liczy prawie 2x dłużej!!!

Może mi ktoś powiedzieć co mam jeszcze ustawić, zeby było prawidłowo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Udało mi się przebrnąć przez cały temat! Ech.... do tej pory byłem napalony na to mobo - na DS3 - ale opadł mój zapał - po pierwsze - głopoty z pamieciami, po drugie głopoty z kartami graficznymi - upatrzyłem sobie Galaxy GF7600 GS cóż... czekać na biostara czy asusa p5b dlx brać?? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojawiły się nowe biosy

21.09.06

GA-965P-DQ6 - BIOS Version F5

GA-965P-DS3 - BIOS Version F6

GA-965P-S3 - BIOS Version F5

Edit:

Do DS4 jest na oficjalnej stronie.

http://www.gigabyte.com.tw/Support/Motherb...ame=GA-965P-DS4

Zapraszam do testów! :D

Edytowane przez Marvik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no biosik niczego sobie. pomogl mi i to znacznie na 2,7ghz przechodzi mi testy superpi i w sisof sandrze, hot cpu tester pro nie przechodzi ale ten soft jest jakis dziwny take olewam go. zobaczymy ile da sie na tych geilach osiagnac.

DS4 + bios f5 final

Geil 800Mhz cl4

po 2 godzinach zabawy moge powiedziec ze max co osiagnalem to 2,8 ghz czyli 800 mhz na pamiechiach czyli tak jak te pamieci powinny chodzic , wiecej na geilach nie udalo mi sie osiagnac ale i tak sie ciesze bo wczesniej nei moglem wyjsc z 667. Teraz czekam na A-daty zobaczymy czy faktycznie w tym zestawie beda sie sprawowac tak dobrze jak pisza. Jak juz przetestuje A-daty to podziele sie wrazeniami.

Edytowane przez Jeffu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ciekawą rzecz. Myślałem, że nowy bios pomoże ale nie bardzo. Ustawiłem wszystko w biosie jak wasze zalecenia, mam teraz grafe ATI, jedną kość kingstona 512MB 533,

cpu 400x6 i super PI 2M liczy mi 2m 19.172s :blink:

co ciekawe jak włącze opcje w biosie CPU Thermal Monitor 2 (TM2) przy tych samych ustawieniach niczego innego nie dotykając super PI 2M 1m 01.343s.

Czy ktoś mógłby mnie oświecić łaskawie o co chodzi???? :shock:

Mógłbym nawet żyć z tą opcją włączoną w biosie ale nie moge dać wtedy x7 na procu a to by się już przydało!!!

Proszę o pomoc bo google nie pomaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, właśnie zaktualizowałem sobie biois na ds3 do f6 (wcześniej był f5). Mam tylko jeden problem, wcześniej wentylator na procku (ac freezrer 7 pro/ chodził z prędkością 700-900 obrotów, teraz jest prawie 2tys, owszem procek kilka stopni chłodniejszy ale komputer chodzi jak radziecka pralka automtyczna wiatka, nie da się tego wytrzymać, jak powrócić do poprzednich ustwień?

Edit:

Już wszystko jasne, miałem wentylatory odwrotnie podłączone - od procka jako od obudowy, system rozkręcał wentylator od procka zamiast od obudowy

Edytowane przez Bart80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marvik

to EIST i jeszcze ta 1 funkcja odpowiada za obnizanie mnoznika a nie thermal costam. to jedynie zmneijsza mnoznik przy przegrzaniu proca .

A mi gdy dam jakiekolwiek manualne OC wszystkei te funkcje nie dzialaja nawet jak je wlacze wiec mi to wsio rybka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wentyl (3pin) podlaczony do 3 pinowego zlacza na plycie (pwr_fan czy jakos tako ten na samej gorze) jak podepne go do 4 pinowego zachowuje sie jakby bym podlaczony pod 5V czyli musze pomoc mu palcem zeby sie rozkrecil, wiec moze to naprawili i dlatego teraz ten wentyl ci tak szybko smiga :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Marvik

to EIST i jeszcze ta 1 funkcja odpowiada za obnizanie mnoznika a nie thermal costam. to jedynie zmneijsza mnoznik przy przegrzaniu proca .

CPU EIST to ta druga funkcja. Mam teraz w stresie 35st. (odczyt core temp) i nie moge ustawić x7 na procu przy włączonym Thermal Monitor.

A mi gdy dam jakiekolwiek manualne OC wszystkei te funkcje nie dzialaja nawet jak je wlacze wiec mi to wsio rybka.

No to mam jakąś inną płyte bo ja już nie wiem!

O co chodzi z tym super PI?? Żaden bios tego nie zmienia, grzebie z tym już 3 dzień i mam dość. :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis ponoc wyszedl nowy bios do DS3 F6. Moj kumpel go wgral i mowi ze plytka mu ladnie smiga. I nie ma zadnych problemow przy OC w zestawie:

E6300+DS3+Galaxy 7600GS (ta bez radiatorow na pamieciach http://www.galaxytech.com/news/listst1.asp?s_id=13 )+Geil 2x512MB CL5. I powiedzcie mi w jakich zestawach DS3 ma problemy ?

Edytowane przez kiecha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis ponoc wyszedl nowy bios do DS3 F6. Moj kumpel go wgral i mowi ze plytka mu ladnie smiga. I nie ma zadnych problemow przy OC w zestawie:

E6300+DS3+Galaxy 7600GS (ta bez radiatorow na pamieciach http://www.galaxytech.com/news/listst1.asp?s_id=13 )+Geil 2x512MB CL5. I powiedzcie mi w jakich zestawach DS3 ma problemy ?

Gigabyte ma problem ale z ostatnią wersją 7300gt i 7600gs.Przynajmniej w biosie F5. Ostatnia wersja ma radiatorki i niebieskiego zalmana. Bios wyszedł wczoraj nie dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam !

jestem tu nowy, posiadam taki zestaw :

c2d E6300 1.86@3.01 # 430 fbs voltage default

gigabyte i965P DS3

gf 7600 gs 256 gddr3 1.2ns # 500/700@600/800 no-mods

2x512 geiL cl 5-5-5-15 default

wczoraj wgralem nowy bios F6, sprawuje sie naprawde świetnie,

soft od gigabyta ( easy tune ) pokazuje temp proca 34-36 C w idlu a ok 42 C podczas grania,

natomiast jak zapuszcze jakis test typu prime95 max temp to 48 C :) na procu mam artic freezera 7 pro +

zmodyfikowany wiatrak, dziala od 500 do 1100 rpm takze jest cicho. coz jeszcze ramy w tej chwili dzialaja na @860 mhz

cl 5. napiec jeszcze nigdzie nie zmienialem, chodzi jak zloto, ahha jeszcze grafa : http://www.galaxytech.com/news/listst1.asp?s_id=13 wg mnie bardzo dobra grafika, w idlu osiaga temp 43-44 C natomiast w stresie ( ponad 3h grania ) dochodzi do 53 C, przy tym jest bardzo cicha ;]

p.s kiesza tam linka zes pomylil....chcailbym 7900 :D ### co sadzicie o moim zestawie ? podkrecac dalej ? :>

regards celek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj wgralem nowy bios F6, sprawuje sie naprawde świetnie,

soft od gigabyta ( easy tune ) pokazuje temp proca 34-36 C w idlu a ok 42 C podczas grania,

zmierz temperaturę coretemp podczas obciażenia orthosem, to szczęka opadnie :D

natomiast jak zapuszcze jakis test typu prime95 max temp to 48 C :)

puść dwa prime 95, bo jeden nie obciąży dwóch jajek w 100%

coz jeszcze ramy w tej chwili dzialaja na @860 mhz

przy 2.1V dziwne żeby nie działały jako DDR860. NIe mów tylko, że nie wiedziałeś, że płyta sama sobie przestawia napiecia pamięci ze standardowego 1.8 na 2.1V. Tak samo jak na procesor - też nie masz 1.325V, tylko zapewne jakieś 1.4V. Edytowane przez mach82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś z was posiada taką grafę z DS3 :

http://www.esc.pl/product_info.php?manufac...roducts_id=5126

Niebawem do mnie przyjdzie, następną rzeczą są pamięci i tu się waham na jakich osiągnę najwyższe FSB ale też by nie były problematyczne... co myslicie o TwinMosTwister DDR2 800 CL4? Na jakich kociach to? Jeszcze się zastanawiam nad A-Data 667 Vitesta.... co mniej konfliktowe lub już ktoś z was testował?

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak myslicie DS3 spokojnie sie zbotuje na OCZ Gold 1GB ( 2x512 ) DDR2 800?? Bo wlasnie taki mi jada z US i mam nadzieje ze problemu nie bedzie. Dodam ze napiecie maja 2.0V :(

Na xs wyczytałem że ds3 właśnie troche nie lubi OCZ ale nie pamietam o jaki model chodziło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście - o Adatach też na xs czytałem - są na elpidach ale tylko te 667. Ja poczekam na twoją opinię jak się sprawują. no i poproszę odrazu o namiary gdzie kupowałeś i za ile ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ty chyba starasz sie byc za madry....

myslisz ze masz do czynienia z 2latkiem? jasne ze szukalem w biosie , ale poza nowym biosem nie ma tam programow.

edit:

heh program jest w paczce z biosem , co za glupota... moglo by byc jakies info na stronie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Z ciekawości chciałem zobaczyć czy mogę jeszcze podkręcić mój zestaw (Moja konfiguracja: Gigabyt DS4, ASUS 1600XT z pasywnym chłodzeniem, E6300 z went. Arctic Cooling Freezer 7 Pro, Twinmos 2x512MB DDRII 800MHz, zas. FORTRON 400W, 2xHDD.), no i niestety powyżej 400Mhz (np. 415) system wstaje mija logo XP, ale zaraz po wciśnięciu ładowania ustawień - reset. Przy 400Mhz jest luz pamiątki 4.4.4.12 wszystkie nap. w auto, a powyżej jak bym nie kombinował z nap. nie da się uruchomić. Czy to wina pamięci? A może k. grafiki?

Może coś pomogło by ustawianie takich parametrów z biosu jak:

ACT to ACT Delay

Rank Write To READ Delay

Write To Prechaege Delay

Refresh to ACT Delay

Read to Precharge Delay

Memory Percharge Enhance

ale nie wiem do czego one służą, co dają . Może napisze ktoś jak ma ustawione i dlaczego.

Dodam jeszcze że jadę na najnowszym biosie f5.

Edytowane przez RAK38

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi