gosu001 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) witam, po przedyskutowaniu wielu tematów z wielu rożnych stron, kilka części w moim przyszłym komputerze uległo radykalnej zmianie :P. W tym temacie pokazuję ostateczną formę zestawu, którego mam zamiar złożyć i chciałbym abyście zamieścili swoje uwagi co można jeszcze zmienić. Przypominam że zestaw musi mieścić się w granicy 2700 PLN (może nieco przekroczyć tę granicę max.70PLN) wraz z monitorem ale bez napędu, dysku, obudowy, głośników oraz klawiatury i myszki. płyta główna: ASUS M2N-E nForce 570 LINK procek: AMD Athlon 64 X2 3800+ AM2 DDR2 dual core LINK RAM: 1GB dualchannel GOODRAM 667Mhz 2x512MB LINK k.muzyczna: Creative Sound Blaster Audigy 4 EAX LINK k.graficzna: Galaxy GeForce 7600 GS 256MB/128bit zalman 1,2ns PCI-E monitor: Philips LCD 17" 8ms 170C6FS LINK jak mówiłem posiadam obudowę Raidmax X-1 LINK lecz mam możliwość wymienienia jej na coś takiego LINK lub jakąś inna w cenie do 330PLN (co mi doradzacie? :P) dysk, który posiadam to coś takiego LINK przedstawiam jeszcze dwa artykuły o procku AMD 64 X2, co o nich sądzicie? 1 artykuł 2 artykuł proszę o opinie i komentarze na temat danego zestawu pozdro B-) Edit: zapomniałem dodać o zasilaczu. W obudowie, którą obecnie mam Raidmax X-1 909 jest zamontowany 400W zasilacz tej samej firmy. Czy mogę go zostawić czy powinienem wymienić? ;) Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez gosu001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 plyta glowna w porzadku, choc mozna byloby kupic np. asrocka am2-xli, a za zaoszczedzona kase wziac lepsza grafike ramy sa ok, ale jakbys chcial podkrecac to za ~150 zl wiecej masz super corsairy pc800... tylko 150 zl to sporo kasy:( karte graficzna wymienilbym na cos innego... nie wiem czy galaxy 7300gt na 1,2ns z zalmanem po podkreceniu nie bedzie wydajniejsze... a jak 7600gs to moze chociaz gigabyte albo asus chlodzony pasywnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) dzięki za rade :wink: ale chyba zostane przy swoich GALAXY, poniżej przedstawiam Ci 2 artykuły odnośnie 7600GS i 7300GT. Bardzo zachęcają do ich kupna, może Ty też się do nich przekonasz :P 1. 7600 GS 2. 7300 GT pozdro ;) Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez gosu001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 witam, płyta główna: ASUS M2N-E nForce 570 LINK procek: AMD Athlon 64 X2 3800+ AM2 DDR2 dual core LINK RAM: 1GB dualchannel GOODRAM 667Mhz 2x512MB LINK k.muzyczna: Creative Sound Blaster Audigy 4 EAX LINK k.graficzna: PALIT GeForce 7600 GS 256MB/256bit PCI-E LINK monitor: Philips LCD 17" 8ms 170C6FS LINK jak mówiłem posiadam obudowę Raidmax X-1 LINK lecz mam możliwość wymienienia jej na coś takiego LINK lub jakąś inna w cenie do 330PLN (co mi doradzacie? :P ) Komp ok, ale bierz tą kartę 1. 7600 GS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 do czego będzie komp używany ? jeżeli do gier jak masz dużo miejsca na biurku ( a jak nie masz to za różnicę ceny sobie kup biurko ) wyszperaj porządny CRT - ten 76gs który wybrałeś jak i ten polecony tobie 73GT tak srednio do tego dwujajowca i reszty, komp do gier powinien mieć 2 giga ramu - oczywiscie to moje zdanie i nie bede go udowadniał bo mi sie nie chce :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 tak tak już się zdecydowałem :) na 100% biorę 7600GS pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 ciesze sie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 tak tak już się zdecydowałem :) na 100% biorę 7600GS pozdro B-) Edit: wyszperaj porządny CRT chyba zostane przy LCD :P ten 76gs który wybrałeś jak i ten polecony tobie 73GT tak srednio do tego dwujajowca i resztyjaki karty graficzne Ty preferujesz? komp do gier powinien mieć 2 giga ramuna szczęście zawsze można go dokupić :P oczywiscie to moje zdanie i nie bede go udowadniał bo mi sie nie chce :]mi też by się nie chciało :D pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) chyba zostane przy LCD :P jaki karty graficzne Ty preferujesz? żaden LCD nie jest w stanie dorównać nawet przeciętnemu CRT 76GS galaxy ddr3 1,2ns 256 ram, albo jak cie stać GT (są deczko wydajniejsze przy tych samych taktowaniach - pewnie kwestia timingów pamięci - naprawde minimalnie ) , ale za taką kasę ( mam na mysli cały komp ) oczko wyżej jest x1800gto ati i to bym kupił a dokładnie jaki model to trzeba by sie rozejrzeć tu Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Czyli preferujesz te karte ktora wybrał ;) Tego LCDeka bym nie brał bo jakos czarno go widze w grach :| w tej cenie jakiegos porzadnego CRTeka, ktory bedzie praocował w rozdz 1280x1024 i odswiezaniu co najmniej 85Hz. Jesli na prawde nie chcesz CRT to poszukaj jakiegos lepszego i co za tym idzie drozszego LCD. O zasilaczu juz pisałem w temacie o tym Radimaxie. Raczej czeka cie wymaina. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 żaden LCD nie jest w stanie dorównać nawet przeciętnemu CRT :blink: może poszukam jakiegoś innego monitora ale zostane przy LCD. Co sądzicie o tym BenQ? LINK jakie inne monitory LCD w cenie do 820PLN preferujecie? 76GS galaxy ddr3 256 ramwłaśnie o tą mi chodziło (to tą kupuję) :P pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 poczytałem trochę o tej płycie głównej ASUS M2N-E i podobno nie chodzą na niej pamięci na 667 Mhz :blink: ten temat TUTAJ co o tym sądzicie? zostać przy tej płycie czy wybrać inną? jeśli inną to jaką? :D pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 no na am2 to chyba teraz jeszcze asrock am2-xli... a jak nie chcesz podkrecac to jest gigabyte :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 jakie sklepy internetowe możecie mi polecić? (oprócz komputronik.pl, apollo.pl, gral.pl bo te znam :D ) kupował ktoś może w sirius.pl, lub w pcprojekt.pl lub w arche.net.pl mają tam całkiem atrakcyjne ceny B-) np. AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX - 570PLN [pcprojekt.pl] Galaxy GeForce 7600GS 1,2ns DDR3 Zalman - 580PLN [arche.net.pl] P.S. co do www.arche.net.pl myślę, że gość jest ok, bo handluje również na allegro nick: www_arche_net_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan_Borowik Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Ja kupowałem w arche, bardzo solidna firma i błyskawiczny kurier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 http://esc.pl http://gral.pl http://arest.pl http://sklep.proline.pl albo na http://skapiec.pl szukac:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 (edytowane) jeśli chodzi o pojedynek między mobami: ASUS M2n-e, Gigabyte GA-M55S-S3 i ASrock AM2XLI to chyba każdy co się nad nimi zastanawiał to i tak wybierał ASUSA :) a co do podkręcania GIGABYTE to: Płyty główne GIGABYTE z serii S opatrzone znakiem Speed dostarczają szereg funkcji umożliwiających podkręcanie komputera. Płyty te oferują możliwość: - zmiany częstotliwości taktowania procesora, pamięci, złącza graficznego ( PCI-E) - zmiany napięć zasilających : procesor, pamięci, złącze graficzne jak również chipset Do płyt dołączany jest ponadto Easy Tune 5 umożliwiające niezwykle proste podkręcanie komputera z poziomu Windows. Płyty te wspierają ponadto technologię M.I.T. (Motherboard Intelligent Tweaker) oraz R.G.B. (Robust Graphics Booster). :rolleyes: to piszą o podkręcaniu tego moba na komputronik.pl Edit: co do moich części to jestem prawie wszystkiego pewien co mam wybrać: procek, RAM, grafa, monitor nawet k.muzyczna tylko nadal nie mogę wybrać płytki głównej :P Edytowane 5 Sierpnia 2006 przez gosu001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 ja sie nad tym gigabyte zastanawialem, jednak nie wierze w te chwyty marketingowe:) na asusach jest duzo problemow wiec wzialem asrocka... najwyzej za jakis czas sie wymieni na dfi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 ja sie nad tym gigabyte zastanawialem, jednak nie wierze w te chwyty marketingowe:) na asusach jest duzo problemow wiec wzialem asrocka... najwyzej za jakis czas sie wymieni na dfi:)jestw tym sporo racji :rolleyes: podsumowując: Gigabyte nie da się podkręcać ale stabilna płyta; Asrock też ok, tańszy od konkurentów, ASUS niby ok ale jednak mogą zdarzyć się z nim kłopoty kupić Asrocka i poczekać aż wyjdzie DFI to też jest jakieś rozwiązanie :P jeszcze się nad tym wszystkim zastanowie :D pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 czy zna ktoś przybliżoną datę premiery i orientacyjną cenę płyty DFI Infinity NF Ultra II-M2 s.AM2? czy w najbliższej przyszłości mają jeszcze wychodzić jakieś nowe mobki na am2? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Jeśli chodzi o płytę, to może Biostar TForce 550 AM2. Ma dobre oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 czy zna ktoś przybliżoną datę premiery i orientacyjną cenę płyty DFI Infinity NF Ultra II-M2 s.AM2?Premiera płyty była już dość dawno, tylko że w Polsce jej jakoś nie widać jeszcze, w USA kosztuje 96$ czyli w Polsce jakieś 350~400zł, więc może lepiej kupić najtańszego Asrocka i czekać na lepsze płyty. czy w najbliższej przyszłości mają jeszcze wychodzić jakieś nowe mobki na am2?Tak. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 dzięki za odpowiedzi :D @lukas8 i @lukmek: :-P jakie wybralibyście płytki główne na s.AM2 (do 400PLN)? GIGABYTE, ASUSA, MSI a może Asrocka a może jeszcze coś innego? B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Jak bym musiał wybierać, to wziąłbym Biostara TForce 550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas8 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Jeśli nie zależy Ci na nforce570 to zgadzam się z poprzednikiem, biostar w tej chwili będzie najlepszym wyborem, tutaj możesz poczytać o jego OC http://www.xtremesystems.org/forums/showthred.php?t=101669 . Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez lukas8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 w ofercie esc.pl pojawila sie ta infinity... tylko nie wiem czy na stanie... zapewne nie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 @homzik: i jak jesteś z tej płyty zadowolony, wszystko działa OK? :) pozdro B-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 nie mialem okazji potestowac jeszcze... dopiero dzisiaj to zlozylem... i nie wiem czy sie bede bawil... bo jak to dfi jest na stanie to chyba sie skusze... teraz sobie pluje w brode ze moglem troche poczekac;) choc asrock jest w miare ok, biosik na pewno bardziej rozbudowany niz tanie gigabyte czy msi... ze sterownikami tez nie ma problemu... tylko na razie mam w zasadzie wszystko na auto, jutro sie pobawie w male OC... a w duze to chyba sie nie bede bawil, nie potrzeba mi:) ale 250x11 zamiast 200x11 (3500+) by sie przydalo:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosu001 Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) no rzeczywiście ta DFI to ciekawa propozycja. Trochę dziwnie to wygląda w tym esc.pl tylko nazwa bez żadnego opisu produktu :/, chyba jeszcze trochę się wstrzymam z kupnem płytki głównej :-P pozdro Edit: co sądzicie o tych pamięciach RAM: Geil dual channel 2x512MB 800Mhz CL5 GOODRAM dual channel 2x512MB 800Mhz CL5 Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez gosu001 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 nie ma bo to nowosc... nie zdazyli dodac... i jak mowie, pewnie nie maja tego na magazynie i nie beda mieli przez kilka tygodni... choc chcialbym sie mylic:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...