Skocz do zawartości
gosu001

Co Sądzicie O Moim Zestawie?

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

po przedyskutowaniu wielu tematów z wielu rożnych stron, kilka części w moim przyszłym komputerze uległo radykalnej zmianie :P. W tym temacie pokazuję ostateczną formę zestawu, którego mam zamiar złożyć i chciałbym abyście zamieścili swoje uwagi co można jeszcze zmienić. Przypominam że zestaw musi mieścić się w granicy 2700 PLN (może nieco przekroczyć tę granicę max.70PLN) wraz z monitorem ale bez napędu, dysku, obudowy, głośników oraz klawiatury i myszki.

płyta główna:

ASUS M2N-E nForce 570 LINK

procek:

AMD Athlon 64 X2 3800+ AM2 DDR2 dual core LINK

RAM:

1GB dualchannel GOODRAM 667Mhz 2x512MB LINK

k.muzyczna:

Creative Sound Blaster Audigy 4 EAX LINK

k.graficzna:

Galaxy GeForce 7600 GS 256MB/128bit zalman 1,2ns PCI-E

monitor:

Philips LCD 17" 8ms 170C6FS LINK

jak mówiłem posiadam obudowę Raidmax X-1 LINK lecz mam możliwość wymienienia jej na coś takiego LINK lub jakąś inna w cenie do 330PLN (co mi doradzacie? :P)

dysk, który posiadam to coś takiego LINK

przedstawiam jeszcze dwa artykuły o procku AMD 64 X2, co o nich sądzicie?

1 artykuł

2 artykuł

proszę o opinie i komentarze na temat danego zestawu

pozdro B-)

Edit: zapomniałem dodać o zasilaczu. W obudowie, którą obecnie mam Raidmax X-1 909 jest zamontowany 400W zasilacz tej samej firmy. Czy mogę go zostawić czy powinienem wymienić? ;)

Edytowane przez gosu001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plyta glowna w porzadku, choc mozna byloby kupic np. asrocka am2-xli, a za zaoszczedzona kase wziac lepsza grafike

ramy sa ok, ale jakbys chcial podkrecac to za ~150 zl wiecej masz super corsairy pc800... tylko 150 zl to sporo kasy:(

karte graficzna wymienilbym na cos innego... nie wiem czy galaxy 7300gt na 1,2ns z zalmanem po podkreceniu nie bedzie wydajniejsze... a jak 7600gs to moze chociaz gigabyte albo asus chlodzony pasywnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za rade :wink: ale chyba zostane przy swoich GALAXY, poniżej przedstawiam Ci 2 artykuły odnośnie 7600GS i 7300GT. Bardzo zachęcają do ich kupna, może Ty też się do nich przekonasz :P

1. 7600 GS

2. 7300 GT

pozdro ;)

Edytowane przez gosu001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

płyta główna:

ASUS M2N-E nForce 570 LINK

procek:

AMD Athlon 64 X2 3800+ AM2 DDR2 dual core LINK

RAM:

1GB dualchannel GOODRAM 667Mhz 2x512MB LINK

k.muzyczna:

Creative Sound Blaster Audigy 4 EAX LINK

k.graficzna:

PALIT GeForce 7600 GS 256MB/256bit PCI-E LINK

monitor:

Philips LCD 17" 8ms 170C6FS LINK

jak mówiłem posiadam obudowę Raidmax X-1 LINK lecz mam możliwość wymienienia jej na coś takiego LINK lub jakąś inna w cenie do 330PLN (co mi doradzacie? :P )

Komp ok, ale bierz tą kartę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do czego będzie komp używany ? jeżeli do gier

jak masz dużo miejsca na biurku ( a jak nie masz to za różnicę ceny sobie kup biurko ) wyszperaj porządny CRT - ten 76gs który wybrałeś jak i ten polecony tobie 73GT tak srednio do tego dwujajowca i reszty, komp do gier powinien mieć 2 giga ramu - oczywiscie to moje zdanie i nie bede go udowadniał bo mi sie nie chce :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tak już się zdecydowałem :)

na 100% biorę 7600GS

pozdro B-)

Edit:

wyszperaj porządny CRT

chyba zostane przy LCD :P

ten 76gs który wybrałeś jak i ten polecony tobie 73GT tak srednio do tego dwujajowca i reszty

jaki karty graficzne Ty preferujesz?

komp do gier powinien mieć 2 giga ramu

na szczęście zawsze można go dokupić :P

oczywiscie to moje zdanie i nie bede go udowadniał bo mi sie nie chce :]

mi też by się nie chciało :D

pozdro B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba zostane przy LCD :P

jaki karty graficzne Ty preferujesz?

żaden LCD nie jest w stanie dorównać nawet przeciętnemu CRT

76GS galaxy ddr3 1,2ns 256 ram, albo jak cie stać GT (są deczko wydajniejsze przy tych samych taktowaniach - pewnie kwestia timingów pamięci - naprawde minimalnie ) , ale za taką kasę ( mam na mysli cały komp ) oczko wyżej jest x1800gto ati i to bym kupił a dokładnie jaki model to trzeba by sie rozejrzeć tu

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli preferujesz te karte ktora wybrał ;)

Tego LCDeka bym nie brał bo jakos czarno go widze w grach :| w tej cenie jakiegos porzadnego CRTeka, ktory bedzie praocował w rozdz 1280x1024 i odswiezaniu co najmniej 85Hz. Jesli na prawde nie chcesz CRT to poszukaj jakiegos lepszego i co za tym idzie drozszego LCD.

O zasilaczu juz pisałem w temacie o tym Radimaxie. Raczej czeka cie wymaina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żaden LCD nie jest w stanie dorównać nawet przeciętnemu CRT

:blink: może poszukam jakiegoś innego monitora ale zostane przy LCD. Co sądzicie o tym BenQ? LINK

jakie inne monitory LCD w cenie do 820PLN preferujecie?

76GS galaxy ddr3 256 ram

właśnie o tą mi chodziło (to tą kupuję) :P

pozdro B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie sklepy internetowe możecie mi polecić? (oprócz komputronik.pl, apollo.pl, gral.pl bo te znam :D )

kupował ktoś może w sirius.pl, lub w pcprojekt.pl lub w arche.net.pl

mają tam całkiem atrakcyjne ceny B-) np.

AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX - 570PLN [pcprojekt.pl]

Galaxy GeForce 7600GS 1,2ns DDR3 Zalman - 580PLN [arche.net.pl]

P.S. co do www.arche.net.pl myślę, że gość jest ok, bo handluje również na allegro nick: www_arche_net_pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o pojedynek między mobami: ASUS M2n-e, Gigabyte GA-M55S-S3 i ASrock AM2XLI to chyba każdy co się nad nimi zastanawiał to i tak wybierał ASUSA :)

a co do podkręcania GIGABYTE to:

Płyty główne GIGABYTE z serii S opatrzone znakiem Speed dostarczają szereg funkcji umożliwiających podkręcanie komputera. Płyty te oferują możliwość:

- zmiany częstotliwości taktowania procesora, pamięci, złącza graficznego ( PCI-E)

- zmiany napięć zasilających : procesor, pamięci, złącze graficzne jak również chipset

Do płyt dołączany jest ponadto Easy Tune 5 umożliwiające niezwykle proste podkręcanie komputera z poziomu Windows. Płyty te wspierają ponadto technologię M.I.T. (Motherboard Intelligent Tweaker) oraz R.G.B. (Robust Graphics Booster).

:rolleyes: to piszą o podkręcaniu tego moba na komputronik.pl

Edit: co do moich części to jestem prawie wszystkiego pewien co mam wybrać: procek, RAM, grafa, monitor nawet k.muzyczna tylko nadal nie mogę wybrać płytki głównej :P

Edytowane przez gosu001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nad tym gigabyte zastanawialem, jednak nie wierze w te chwyty marketingowe:) na asusach jest duzo problemow wiec wzialem asrocka... najwyzej za jakis czas sie wymieni na dfi:)

jestw tym sporo racji :rolleyes:

podsumowując: Gigabyte nie da się podkręcać ale stabilna płyta; Asrock też ok, tańszy od konkurentów, ASUS niby ok ale jednak mogą zdarzyć się z nim kłopoty

kupić Asrocka i poczekać aż wyjdzie DFI to też jest jakieś rozwiązanie :P

jeszcze się nad tym wszystkim zastanowie :D

pozdro B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy zna ktoś przybliżoną datę premiery i orientacyjną cenę płyty DFI Infinity NF Ultra II-M2 s.AM2?

Premiera płyty była już dość dawno, tylko że w Polsce jej jakoś nie widać jeszcze, w USA kosztuje 96$ czyli w Polsce jakieś 350~400zł, więc może lepiej kupić najtańszego Asrocka i czekać na lepsze płyty.

czy w najbliższej przyszłości mają jeszcze wychodzić jakieś nowe mobki na am2?

Tak. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mialem okazji potestowac jeszcze... dopiero dzisiaj to zlozylem... i nie wiem czy sie bede bawil... bo jak to dfi jest na stanie to chyba sie skusze... teraz sobie pluje w brode ze moglem troche poczekac;)

choc asrock jest w miare ok, biosik na pewno bardziej rozbudowany niz tanie gigabyte czy msi... ze sterownikami tez nie ma problemu... tylko na razie mam w zasadzie wszystko na auto, jutro sie pobawie w male OC... a w duze to chyba sie nie bede bawil, nie potrzeba mi:) ale 250x11 zamiast 200x11 (3500+) by sie przydalo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no rzeczywiście ta DFI to ciekawa propozycja. Trochę dziwnie to wygląda w tym esc.pl tylko nazwa bez żadnego opisu produktu :/, chyba jeszcze trochę się wstrzymam z kupnem płytki głównej :-P

pozdro

Edit: co sądzicie o tych pamięciach RAM:

Geil dual channel 2x512MB 800Mhz CL5

GOODRAM dual channel 2x512MB 800Mhz CL5

Edytowane przez gosu001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi