thunder_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Witam czy jest może coś takiego? Chciałbym w "pasku szybkiego uruchamiania" (:P) dać skrót do czegoś co zamknie mi wszystkie programy, które są w pasku zadań, ale nie wyłączy kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Nie ma - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Można jednak takie coś napisać na conajmniej 2 sposoby: - skrypt systemowy (bat/cmd) - programik w dowolnym języku programowania z dostępem do API Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 sęk w tym, że z języków znam tylko html, php no i polski i angielski ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 To poczytaj sobie na początek składnię poleceń Windowsa: tasklisttaskkillGeneralnie te 2 plus ewentualnie podstawy programowania batch powinny starczyć. Kurs tego ostatniego do znalezienia w sieci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) tylko widzę, że poprzez tasklist i taskkill moglbym albo wywalic wszystkie programy (tylko, że wywaliłbym też te systemowe oraz explorer.exe) albo konkretne programy, a mi raczej chodzi o to, żeby zamknąc tylko te co są w pasku zadań (i są to zawsze różne programy) :/ poza tym znalazłem coś takiego z wykorzystaniem niejakiego VB, ale nie wiem o co chodzi :blink: hwnd = GetForegroundWindow()SendMessage(hwnd, WM_QUIT, 0, 0)Sleep(100)GetWindowThreadProcessId(hwnd, &pid)'EnablePrivilege("SeDebugPrivilege")hProcess = OpenProcess(PROCESS_ALL_ACCESS, FALSE, pid)if hProcess TerminateProcess(hProcess, 0) CloseHandle(hProcess)endif Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez thunder_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Jeśli chcesz wyłączyć te z paska zadań, ale np zostawić te obok zegara (gg, tlen itp) to pozostaje chyba tylko API. Z poziomu skryptów nie jesteś chyba w stanie ustalić, czy program jest na pasku, czy w ikonie obok zegara. Gdybyś jednak chciał wywalić te i te zostawiając tylko Explorera, to można to zrobić odpowiednim kodem. W skrócie mówiąc wyświetlasz sobie listę programów uruchomionych na Twoim koncie użytownika, następnie ubijasz wszystkie z tej listy poza "explorer.exe". VB to Visual Basic. Haczyk w tym, że do tego trzeba jeszcze jakiś progamik z takim kodem stworzyć. Na początek zdefiniować użyte tutaj zmienne. Możnaby próbować to przepchnąć jako kod VBS, który jest obsługiwany przez system na podobnej zasadzie jak plik bat/cmd. Kwestia tego, czy to się uda. Nigdy VBS się nie bawiłem, bo to jedna z wielu rzeczy, którą blokuję w nowo zainstalowanym systemie. Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thunder_pl Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) hehe: znalazłem coś dobrego. Trzeba przytrzymać CTRL i klikać na procesy w pasku zadań, które chcemy wyłączyć, a następnie prawy przysik i "zamknij grupę". Ullisses: dzięki, bo bez Ciebie bym tego nie znalazł ;) Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez thunder_pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Gdybyś jednak chciał wywalić te i te zostawiając tylko Explorera, to można to zrobić odpowiednim kodem. W skrócie mówiąc wyświetlasz sobie listę programów uruchomionych na Twoim koncie użytownika, następnie ubijasz wszystkie z tej listy poza "explorer.exe".Mozna tez ubic wszystko jak leci i na koncu programu kazac mu uruchomic ponownie explorera.exe i inne kluczowe do dzialania systemu procesy. Trwa dluzej ale chyba latwiejsze do zrobienia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...