Skocz do zawartości
hojrak6

Komputer Do 2600?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kumpel mnie prosil o zlozenie komputera do 2600zl

Pelen zestaw czyli totalnie wszystko musi sie zmiescic w 2600zl. 2600 jest ustawione na sztywno wiec prosze nie pisac ze lepiej dolozyc 100 i kupic cos tam, bo niestety juz tej 100 nie da sie dolozyc.

Moja propozycja jest Taka

Co byscie zmienili ? Komputer bedzie przeznaczony do nauki dla studenta Elektrotechniki, czyli jakies tam programowanie, autocad itp.

Karta graficzna - moze byc zintegrowana, jedyne czego kumpel oczekuje to zeby filmy chodzily si. Ale tez trzeba patrzec zeby te filmy plynie chodzily na windowsie Vista.

I dysk sztywno ustawiony seagate, pojemnosc minimalna 80 GB.

Problemem jest tez to ZE MUSI BYC MONITOR LCD 17''.

Proponowalem mu uzywana 19'' CRT bo znajomy chcial sprzedac za 250 zl ale nie chcial.

Zestaw w pelni bedzie kupiony w komputroniku lub znaku.

PS. Niema uprzedzen co do Intela czy AMD. Probowalem zlozyc tez na p 805 ale wyszlo jzu kolo 2700, bo o core2 raczej mozna pomazyc z taka kwota.

Pozdrawiam i dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wybral tak:

Dołączona grafika

wychodzi nieco drozej, ale jest panoramiczny monitor 19" (ktory sie przyda do autocada itp.)... a jakby co to mozna go wywalic i juz sie miescisz w kwocie 2600... tylko wzialbym LG a nie Samsunga...

Ponadto sa lepsze glosniki, fajniejsza klawiatura i lepsza grafika na zintegrowanej plycie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor 1079zł - lepiej nie oszczędzać na LCDku

Mobo 324zł

Procesor 405zł

Dysk Seagate 80GB 190zł

RAM 2x512MB 323zł

Zasilator 123zł

DVD-RW 141zł

+ obudowa/mysz/klawiatura - ok 50-100zł

chyba wyszło ok 2600zł (w znaku było by taniej ale tam nie mają tego LCDka)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kazdy mowi, ze to Pentium D to gowno, nie dwa rdzenie i ze athlon lepszy wiec nie wiem po co sie w to pchac... monitorek moze i calkiem fajny (tj. matryca fajna), ale nic wiecej... a do cada to bardziej sie przyda wiecej miejsca (= panoramiczna matryca) niz wieksze katy (matryca w tym benq)... tak czy inaczej ja bym obstawal przy swoim zestawie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł niestety zwstaw ktory podales juz kosztuje 2585 + obodowa 100zl myszka klawaiatura 50zl co daje razem ponad 2700 a to juz duzo za duzo. A moze jakos da rade zlozyc na core2 ?? Moze znacie jakas tania plyte glowna pod core2 z zintegrowana grafika ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł niestety zwstaw ktory podales juz kosztuje 2585 + obodowa 100zl myszka klawaiatura 50zl co daje razem ponad 2700 a to juz duzo za duzo. A moze jakos da rade zlozyc na core2 ?? Moze znacie jakas tania plyte glowna pod core2 z zintegrowana grafika ?

Pozdrawiam

To obadaj ceny w znaku - tam chyba sie zmieścisz (tyle że jak już pisałem tam nie mają tego LCDka). Pentium i jego 2 jajka odstawią na mile Athlona w programach typu Cad (Athlon może i dobry jest ale do gier), a o Conroe raczej zapomnij (najtańszy procesor ok. 900zł + drogie płyt główne). Co do monitora to chyba lepiej kupić lepszy niż większy (takie jest moje zdanie a za te cene to raczej nic lepszego się nie znajdzie i jeśli widzisz różnicę tylko w kątach to pogratulować).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu Twoj kolega nie chce CRt , przeciez to grafiki , CAD'ow itp CRTeki sa o wiele lepsze i nadal sa uzywane przez wiele osob profesjonalnie zajmujacych sie takimi rzeczami . Uzywany EIZO 19' mozna dostac za okolo 250 zl , niestety cala konfiguracje psuje drogi (IMHO nieptorzebnie) monitor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi