Skocz do zawartości
malyfotograf

Zestaw Do Oceny / 3550zł/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Składam cichy zestaw. Ma służyć po trochu do wszystkiego (obróbka grafiki, gry). Otrzymałem kokretną propozycję ze sklepu. Jest to zaprzyjaźniona firma więc skłaniałbym się ku niej nawet gdyby miało być trochę drożej niż u konkurencji, bo wiem że nie będę miał problemów z gwarancją itp.

PROCESOR: Athlon x2 4200+ - 730zł

PŁYTA: Gigabyte GA-M55S-S3 362,- zł

PAMIĘĆ: 2x1GB Geil 667mhz - 784zł - podobno 800mhz Geila są czasem niestabilne (wie ktoś coś o tym?) - nie żeby mnie oszukiwali bo cenę za 800mhz dostałem podobną

RADIATOR NA PROCA Thermaltake silent tower - 135zł

OBUDOWA: Modecom Harry bez zasilacza - 121zł

ZASILACZ:Thermaltake Silent PurePower 430W - 332zł

WENTYLE: 2x Thermaltake Silent - 58zł

DYSK: Barracuda 160GB SATAII - 235zł

NAGRYWARKA: Nec - 150zł

No i karta: GAINWARD 7600GT BLISS 256mb SILENTFX - 630zł . No właśnie, w tej cenie nie ma nic równie dobrego i pasywnie chłodzonego. Ale słyszałem ze karta ta trochę się grzeje... może ktoś to ma? widział?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proca bralbym 3800+

cooler: scythe ninja plus

grafe to galaxy z zalmanem... 7600gs

btw. nie lepiej cos taniego na c2d?

typu

e6300 i ds3

pozdro

Zestaw nie będzie podkręcany... dlatego wolałbym teraz kupić 7600GT. Nad Core 2 Duo się zastanawiałem, ale nie dośc że proc droższy (bo nie chcę brać OEM-a ze skróconą gwarancją) to płyta też...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. szykuj sią na podkręcanie :) szkoda pieniędzy na to żeby nie podkręcać, na odpowiednich gratach można mieć kompa podkręconego, cichego, i niezawodnego. nie mówię o ganianiu marków tylko o 20-50% wydajności gratis. tyle da się zrobić bez rezygnowania z komfortu

skupmy sie na ciszy:

1.ninja

2.fandery a ninje i do budy

dalej - jesli chcesz prawdziwej ciszy a nie kompa ktory nie będzie głosny

1.cicha zasiłka, nie tt ;) seasonic ?

2.buda z grubej blachy, antec ? 199pln

3.chłodny dysk, zamontowany bezdotykowo ;) nowe wd/ stary samsung

do tego jesli grafika ma być pasywna - założysz na nią fandera 92mm @ <1000rpm i różnicy nie zauważysz a chłodniej będzie ZDECYDOWANIE

zasilacz i chłodzenie kup u zenfista - dostaniesz na wszystko razem świetną cenę

reszte gratów kup u przyjaciół, i nie za wyższą cenę ;) cena u przyjaciół powinna być niższa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zestaw nie będzie podkręcany... dlatego wolałbym teraz kupić 7600GT. Nad Core 2 Duo się zastanawiałem, ale nie dośc że proc droższy (bo nie chcę brać OEM-a ze skróconą gwarancją) to płyta też...

Czegos tu nie rozumiem. Skoro procesor nie bedzie podkrecany, to dlaczego plyta mialby byc drozsza? Za te 362zl jest kilka plyt pod core duo, a to z kolei grzeje sie zauwazalnie mniej niz x2 4200. Wiec spokojnie mozna lekko podniesc szyne (nawet na najtanszym asrocku da rade do tych 300, co da ponad 2Ghz), a komp i tak bedzie przynajmniej rownie cichy jak na am2. Ale kasa jest Twoja i komp bedzie Twoj, wiec jak chcesz. Tyle, ze nie slyszalem, zeby sie komus zepsul porcesor (ot tak przez uzywanie), a za 730zl wlasnie mozna dostac OEM core2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czegos tu nie rozumiem. Skoro procesor nie bedzie podkrecany, to dlaczego plyta mialby byc drozsza?

Z podobnych powodów :) Wprawdzie nie słyszałem o tym, żeby komuś walnął się procesor, ale wiem o tym, że płyty potrafią paść. A Asrock ma gwarancję o rok krótszą od np. Gigabyte'a. Wiem, że niektóre starsze Asus'y obsłużą Core 2 Duo po aktualizacji BIOSA, ale wolę zawsz mobo budowane pod danego proca. Tym niemniej dziękuję wszystkim za rady. Chyba zdecyduje się na tego Galaxy z Zalmanem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi