Kas Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (edytowane) Zaciekawil mnie artykul w CDA (jak bedziece w markecie przejzyjcie gazetke) Chlodzenie z wykorzystaniem ogniw peltiera. Rozkłada Ninje na lopatki. Foty i wykresy Edytowane 12 Sierpnia 2006 przez Kas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 90 Euro... i co z tego, że rozkłada Ninje? Daj do niej peltiera i Titan pójdzie w zapomnienie. W dodatku cena 3 razy wyższa. No i żre dodatkowo dużo mocy sam cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Ciakawy jest sam fakt zastosowania peltiera , dodatkowo przez IMHO badziewna firme jaka jest Titan. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drozda Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Eee no bez przasady ;) To nie jest taka badziewna firma... Ogólnie jak dla mnie bardzo ciekawe chłodzenie, ale za drogie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Napewno ninja + paltier bylaby wydajniejsza, a koszt mniejszy. To jest o tyle lepsze ze nie ma problemow z zamontowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 (edytowane) I tak to sie nie sprawdzi. Przeciez paltiera trzeba chlodzic porzadnie, a co za tym idzie wentylki pewnie niezle szumia(no moze nie tak bardzo ze wzgledu na 8 heatpipe'ow :blink: ), ale ile miejsca to zajmuje :blink: Wole zostac przy swoim BT. Pozatym thermaltake juz dawno taki zestaw wypuscil, ktory aktualnie kosztuje 99zł, tylko ze jest pod socketA. Nazywa sie SubZero 4G. Edytowane 12 Sierpnia 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 12 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2006 heh no titan hiendem ne jest, żywotność ich wentylatorów to legenda ;) ten z ninji to tez sieczka w sumie.. ciekawe jak to daje rade,, imo pewnie nieźle podnosi temp w budzie skoro pelt dodaje od siebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 nie podoba mi sie to po co jest ta plytka na pci, bez sensu jak ktoś ma tak jak ja tuner tv i muzyczna to już jej nie zamontuje na wiekszości nowszych płyt gł. które mają 2 pci i reszte pci-e BTW. jaka paste dali super do kpl. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) Nie wiem poco wydziwiać i płacic dwa razy wiecej niż za Ninje dla paru stopni, i do tego wielkie to, niezbyt ciche i drogie, IMO lepiej brac Ninje lub BT Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 bosz chlodzenia z peltierem to kompletny niewypal a Ci tutaj to dalej mecza.... 60 watow sam cooler bierze... zaloba. :D i ta cena kosmiczna... :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Nie wiem poco wydziwiać i płacic dwa razy wiecej niż za Ninje dla paru stopni, i do tego wielkie to, niezbyt ciche i drogie, IMO lepiej brac Ninje lub BTskąd ty to niby wiesz że to jest głośne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 (edytowane) skąd ty to niby wiesz że to jest głośne Gdzieś widziałem że coś koło 20 czy 22 db, a to jest według ciebie ciche? Słychac wtedy szum powietrza, a niewiadomo czy nie świszcza albo co, ciche to jest około 16-17db, pozatym co dobrego mogą robić dwa wiatraki na jednym coolerze <_< Pozdro Edytowane 13 Sierpnia 2006 przez fredus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Cisza rzecz względna, dB napisane na opakowaniu przez producenta można se wiecie gdzie włożyć ;) A porównywanie dB u jednego producenta do dB u innego jest juz wogole bez sensu, po pierwsze nie jest unormowane zadnymi przepisami w jaki sosob ma byc mierzona glosnosc i dla jednego coolera mozna zmierzyc 50 glosnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 (edytowane) Nie wiem poco wydziwiać i płacic dwa razy wiecej niż za Ninje dla paru stopni, i do tego wielkie to, niezbyt ciche i drogie, IMO lepiej brac Ninje lub BTZ testów jakie widziałem te nie "parę" stopni ale jakieś 13-17 lepiej niż Ninja. Wynik jak na chłodzeniu wodnym, ale przy mniejszej ilości babraniny. Moim zdaniem całkiem ciekawe. Nie mówię, że jakaś rewelacja, ale poczekajmy na rodzime testy...A co do tych 60 Watów to mnie osobiście to wali - zasiłka udźwignie to bez problemu. Edytowane 14 Sierpnia 2006 przez SzperSon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Z testów jakie widziałem te nie "parę" stopni ale jakieś 13-17 lepiej niż Ninja. Wynik jak na chłodzeniu wodnym, ale przy mniejszej ilości babraniny. Moim zdaniem całkiem ciekawe. Nie mówię, że jakaś rewelacja, ale poczekajmy na rodzime testy...A co do tych 60 Watów to mnie osobiście to wali - zasiłka udźwignie to bez problemu. Ciekawe jakby wyglądało połaczenie Ninja+Peltier :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Ciekawe jakby wyglądało połaczenie Ninja+Peltier :lol:Napewno ciekawie, tyle, że takiego czegoś NIE MA (chyba że ktoś to już zrobił?). A Amanda jest. I tu jest ta drobna różnica :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fredus Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Napewno ciekawie, tyle, że takiego czegoś NIE MA (chyba że ktoś to już zrobił?). A Amanda jest. I tu jest ta drobna różnica icon_wink3.gif Może ktoś pokusi sie o home made :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) Ten cooler to calkiem calkiem :D Mozna to u nas dostac? ktos sie orientuje? Ale wielki to jest scythe to przy tym mikrus :blink: A tak przy okazji wiecie gdzie to mozna u nas kupic?? Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez ajeto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 (edytowane) Gdzieś widziałem że coś koło 20 czy 22 db, a to jest według ciebie ciche? Słychac wtedy szum powietrza, a niewiadomo czy nie świszcza albo co, ciche to jest około 16-17db, pozatym co dobrego mogą robić dwa wiatraki na jednym coolerze <_< Pozdro hary86 dobrze gada :wink: Z testów jakie widziałem te nie "parę" stopni ale jakieś 13-17 lepiej niż Ninja. Wynik jak na chłodzeniu wodnym, ale przy mniejszej ilości babraniny. Moim zdaniem całkiem ciekawe. Nie mówię, że jakaś rewelacja, ale poczekajmy na rodzime testy...A co do tych 60 Watów to mnie osobiście to wali - zasiłka udźwignie to bez problemu. wiesz ale jak toś ma np. c2d + sli 7900gt ... to dodatkowe 60w jest dość dużo tym bardziej bierz pod uwagę że różnica pomiędzy zasilaczem np. tagana 380W a 430W w cenie nie jest aż tak wysoka ale miedzy np. 480W a 53 0w jest ogromna a pewnie nie jeden chętny by był co ma taki sprzęt Ten cooler to calkiem calkiem :D Mozna to u nas dostac? ktos sie orientuje? Ale wielki to jest scythe to przy tym mikrus :blink: A tak przy okazji wiecie gdzie to mozna u nas kupic?? żal.pl czytasz posty po ich napisaniu ? ablo, myślisz kiedy piszesz ? Edytowane 15 Sierpnia 2006 przez KAMILcom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Chłodzenie dość ciekawe patrząc na wyniki - 42 stopni load przy Presler 965XE @ 4,26 GHz robi wrażenie. Pewnie na to da się upchnąć jakieś cichutkie papsty, akasy, fandery i inne cuda :lol: Gdyby cena Amandy była na poziomie ~ 200 zł + 2x20 zł ciche wentyle (cena oczywiście w przybliżeniu) według mnie interes byłby opłacalny jak na wydajność i bezproblemowość :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Chłodzenie dość ciekawe patrząc na wyniki - 42 stopni load przy Presler 965XE @ 4,26 GHz robi wrażenie. Pewnie na to da się upchnąć jakieś cichutkie papsty, akasy, fandery i inne cuda :lol: Gdyby cena Amandy była na poziomie ~ 200 zł + 2x20 zł ciche wentyle (cena oczywiście w przybliżeniu) według mnie interes byłby opłacalny jak na wydajność i bezproblemowość :)cena raczej nie mozliwa zobacz tu dodaja jakies płytki i inne bajery ktore nie sa potrzebne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Tu się mylisz. Płytka dostarcza zasilanie z linii +12v ze złącza PCI (według mnie zły pomysł - zbyt bardzo nadwyręża mobo i ogranicza wydajność peltiera (przydałyby się vmody). Inne bajery to "fanmate" itp. Cena nierealna ale pięknie by było :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Tu się mylisz. Płytka dostarcza zasilanie z linii +12v ze złącza PCI (według mnie zły pomysł - zbyt bardzo nadwyręża mobo i ogranicza wydajność peltiera (przydałyby się vmody). Inne bajery to "fanmate" itp. Cena nierealna ale pięknie by było :wink:czyli bez sensu lepiej żeby było z molexa - taniej + bezpieczniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Tak zdecydowanie sądzę. TT w swoim SubZero podobną płytke wykorzystał, możliwe, że takie rozwiązanie ma swoje korzyści (ograniczony pobór mocy, większa kontrola itp.)... ale według mnie jest lekko nie trafionym pomysłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 gdyby na ninji zamontowac 120x120x38 i dac na 12V to by mocno nie odbiegala w wydajnosci .....no i prawie 3 taniej ... Hyper 6 z dwoma 80x80x38 podobno(keidys cos na XS wspomniali ale nie wiem ile w tym prawdy) gromil kazdy cooler, sadze ze od tego wynalazku moze nawet i bylby szybki za ta cene to juz bym na powaznie myslal o wodzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Według mnie nie. Peltier pamiętajmy tutaj jest głównym atutem :) Tworzy on pierwotnie temperatury SubZero :lol: czego A/C bądź W/C nie jest w stanie zdziałać :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 gdyby na ninji zamontowac 120x120x38 i dac na 12V to by mocno nie odbiegala w wydajnosci .....no i prawie 3 taniej ... Hyper 6 z dwoma 80x80x38 podobno(keidys cos na XS wspomniali ale nie wiem ile w tym prawdy) gromil kazdy cooler, sadze ze od tego wynalazku moze nawet i bylby szybki za ta cene to juz bym na powaznie myslal o wodzie Tylko, że z testów jasno wynika, że ten cooler jest CICHY. Ninja z dwoma wentylami 120x38 byłaby porównywalna jeśli chodzi o hałas z odkurzaczem, a nie o to w tym chodzi. Nie jest sztuką zrobienie wydajnego i głośnego chłodzenia. Też miałem Deltę na swoim Fryzjerku i Ninja może się wtedy schować :D Ale usiedzieć prz takim kompie nie sposób... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajeto Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Nie warto Wazy to ponad kilogram i potrzebuje odciazenia wykonanego z 2 linek przyczepionych do obudowy :blink: http://www.titan-cd.com/eng/installation/amanda.pdf Pomysl dobry ale wielkosc i wykonanie to porazka :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lizardus Opublikowano 20 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2006 takie zabezpiecznie homemade keidys tez chcialem zrobil na moim hyperze 6 z 2 wentylami bo plyta byla na 3 srubkach przyczepiona:p, jakos sie bez tego obeszlo i ponad rok dzialalo;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loc0 Opublikowano 15 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2006 (edytowane) troche starawe ale jakby sie ktos nadal interesowal: http://www.gamezoom.net/artikel/show/0,0,1,14482.html http://www.hardware-test.dk/test_show.asp?id=6010 http://www.technic3d.com/index.php?site=ar...p;a=326&p=3 http://www.3dnews.ru/cooling/titan_amanda_tec/index4.htm http://www.crazy-oc.de/crazy-oc/index.php?...d=94&rsid=4 http://www.pro-clockers.com/reviews.php?id=168&page=7 fajny cooler ale w sumie spora kasa i -2 st vs infinity - troche malawo jak na peltiera ;/ Edytowane 15 Października 2006 przez Loc0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...