Skocz do zawartości
djsilence

Problem Z Nagrywarka

Rekomendowane odpowiedzi

model: NEC ND4550a

wyglada na to ze nie radzi sobie z duzymi plikami.

male wypala bez problemu (kilkaset mb) a przy duzych strasznie sie meczy bufor i przy okolo 25% wywala NO SEEK COMPLETE. Juz updateowalem firmware i instalowalem nowego nero. Jedyny sposob na nagranie duzych plikow to RAR :/

Jaka moze byc przyczyna tego? sama nagrywarka? system do reinstalacji?

Wydaje mi sie ze problemy zaczely sie mniej wiecej gdy zainstalowalem jakis opensourceowy wypalator (autoburnerXP czy jakos tak), ale nie jestem pewien, bo przedtem nie uzywalem jej zbytnio. oczywiscie tego programu juz nie ma, rejestr czesto sprzatany, a wirow/ trojanow/ rootkitow nie ma.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zainstaluj Burn4Free. Jeśli pod nim będzie ok, to zapewne zostały zainstalowane jakieś sterowniki ASPI, które "podłapał" Nero. Inna sprawa, że ostatnio u mnie Nero też coś uwala płyty.

Sprawdź też, czy masz miejsce na dysku C - wiem, że głupie, ale brak miejsca może być przyczyną takich problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nero w normalnym trybie więcej niż 2 gb nie moze nagrać, wyierasz z listy tryb UDF i można wiecej nagrywac, ale może to nie od tego, być może sprawdź czy masz taśmy wszystko zworke dobrze wpiete, i najważniejsze kabel od zasilania ja miałem podobnie nagrywarka czytała, nagle stop, bagrywała stop a problem tkwił w kabelku od zasilania jakoś nie stykał dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozwiązaniem okazal sie program ForceASPI 1.7.

Zainstalowanie tego opensource-owego programu ktory kiedys zainstalowalem zmnienil stery aspi na jakies sitne.

http://cdrs.vel.pl/sterowniki/forceaspi_1.7.rar

Polecam wszystkim uruchomic sobie aspicheck w tej paczce.

Dzieki za pomoc. pozdro.

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi