Michaelius Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) A co sadzicie o tej zasilce? http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=850 Chcialbym cos co byloby w stanie pociagnac podkreconego pentiaka i w przyszlosci 2x7600gt. Albo moze cos takiego ? http://www.4speed.pl/sklep.php?stan=opis&id_towaru=1818 Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Michaelius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) Dla Pentiuma 4 i SLI 2x7600GT najlepsza byłaby zasiłka z odpowiednio zbalansowaną mocą linii 5V/12V. 7600 będą ciągnięły z linii 5V (nie mają dodatkowych złącz zasilania), natomiast Pentium 12V. Jeśli się mylę niech ktoś mnie poprawi. Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 i taki topower 400W oem by byl idealny w takim razie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Ten Topower http://zenfist.pl/pID/274.htm przy okazji będzie co miało dociążyć linię 5V :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 (edytowane) w pci-e nie idzie czasem z 12v? bynajmniej mi po przejsciu na 7600gs z 6600le 12v poszło w dół... Karty PCI-E są niemal wyłącznie zasilane z +12v.No i dziękuje za wyjaśnienie :) Edytowane 24 Sierpnia 2006 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2006 Karty PCI-E są niemal wyłącznie zasilane z +12v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommi_bydg Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Witam! Chciałbym kupić zasilacz około 400W z wentylatorem 120mm wyciągającym do maks. 250 zł. Jaki polecacie? Mój konfig: AMD 64 3500 ASRock 939Dual Sata II 2x512 Kingston 400MHz CL3 Ati Radeon 9550@9600XT DVD-ROM, DVD-RW, HDD 80GB Samsung 0812N. Na początku przyszłego roku (najpóźniej) chcę kupić karte na PCI-E i pamięci 2x512 500MHz co oczywiście będzie wiązać się z o/c procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Kilka postów wcześniej: http://zenfist.pl/pID/274.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Witam, Prosilbym o porade jaka zasilka max do 250zl (jak bedzie cos konkretnego za 260-270 to wyluskam ale chcialbym nie szalec). Podstawa to zasilacz musi byc w miare cichy, czesto komp pracuje w nocy. Proc A64 3000+@2400mhz (moze niedlugo wiecej bo chyba mnie zasilka blokuje) Mobo Asrock 939Dual-Sata2 Planuje wrzucic x1800GTO i krecic (obecnie mam 9700pro i jakos to chodzi) 2x512 Ram ddr400@440 Dvd-rw, 1xhdd W tej chwili mam Starego Chiefteca 360-202 z tych najstarszych z serii :D, ma juz chyba 4 latka. Prosilbym o dobranie czegos rozsadnego, nic poza to co podalem wyzej nie planuje, czyli 3000+@OC + 18000GTO@OC. PS. Czy duza roznica bedzie w zapotrzebowaniu na prad jakbym zdecydowal sie na 7600gt zamiast 1800gto (raczej stawiam na to drugie ale zobacze jak bedzie z funduszami) Myslalem nad 1. Topower TOP-400P5 U12 OEM, 400W 2. Tacens Valeo 460 RoHS, 460W (wady: Niska wartość napięcia na linii +12V przy pełnym obciążeniu - nie wiem za bardzo czy mi to bedzie potrzebne) 3. Topower SPW-480W EZA 4. ENERMAX EG465AX-VE(G) FM Z tego co wyczytalem: 1 ma problemy jakies problemy i trzeba dociazac, 2 Niska wartość napięcia na linii +12V przy pełnym obciążeniu (nie wiem za bardzo czy mi to bedzie potrzebne) 4 Podobno z enermax zostala tylko nazwa (tylko ze nazwa to mi nie robi, sony tez ma nazwe i nic pozatym) Takze obstawialbym na 1 i 4 bo najtansze, ale licze na pomoc w optymalnym doborze cena/cisza/stabilnosc/moc Pamietajcie zalezy mi na ciszy (dlatego fortony i chieefy odpadaja) i czy potrzebna mi jest podwojna linia 12V ??? Dzieki wielkie, pozdro Edytowane 2 Września 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Z tych zasilek najcichszy bedzie Tacens. Ciekawa opcja gdyby nie glosny wentyl bylby ten Topower EZA, odpinane kable, wg specyfikacji bardzo duza moc za smieszne pieniadze (jak na zasilke topower). Problem tego zasilacza to wlasnie glosny wentyl (male radiatory) i wykonanie na chinskich podzespolach, co odroznia go od drozszych braci ze stajni topowera. A jesli chodzi o odrzucenie fortronow to bym polemizowal, tzn sa bardzo ciche modele fortronow, znacznie cichsze niz wsyztskie psu jakie wymieniles. A druga sprawa ze kupujac taki psu za np 50zl bez gwarancji mozesz sobie wymienic wentyl na markowy, podpiac go pod okreslone napiecie (nie termistor w zasilaczu) i miec cisze niezaleznie od obciazenia. Jest to tez calkiem niezle wyjscie jesli masz zaufanie do Fortronow (sam cos podobnego chce wyprobowac) :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Dobra to moze z innej mańki: Chieftec GPS-400AA-101A czy Modecom MC-400 (ktory z nich jest cichszy bo klasa chyba ta sama ??), czy warto dolozyc te pare groszy do Chiefa GPS-450AA-101A w przypadku mojego przyszlego konfigu ??? Edytowane 3 Września 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 GPS 400W w stresie na konfigu z siga potrafił nieźle szumieć :sad: Ale w idle nie było tak źle :) Z tego co słyszałem to ten MC nie jest wcale cichszy :? pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 GPS 400W w stresie na konfigu z siga potrafił nieźle szumieć :sad: Ale w idle nie było tak źle :) Z tego co słyszałem to ten MC nie jest wcale cichszy :? pozdro Ciagnie OC czy nie krecisz ? To chyba warto dolozyc 10zl do Chiefa 450w ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 Ciagnie OC czy nie krecisz ? To chyba warto dolozyc 10zl do Chiefa 450w ?Ciągnął A64 2,5GHz/1,5V, 7800GT@430/600 pamięci i reszta jak w sigu :) Dodam, że brak mocy mu nie dolegał, bo po zmianie, o/c nie wzrosło... Czy warto dołożyć? Imo te zasilacze nie są dla Ciebie, bo każdy z nich jest dość głośny, chociaż są to dość mocne konstrukcje :D Podobno dość ciche jest to http://zenfist.pl/pID/274.htm , ale jak już słyszałeś trzeba dociążyć piątkę w nowych dość mocny kompach :? Możesz dołożyć trochę grosza i brać to http://zenfist.pl/pID/229.htm , konstrukcja cicha, nowoczesna i ceniona przez wielu użytkowników :) pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) Wiem ze glosne, ale planuje wlozyc fandera :D Edytowane 3 Września 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 (edytowane) Jak się okazało dzisiaj, ja również będę zmuszony kupić jakąś zasiłke. Konfig ten co w sygnatuce, wartości: Obciążenie dla linii +3.3V i +5V - 130W, obciążenie dla linii +12V - 288W * +3.3V - 30A * +5V - 30A * +12V1 - 15A * +12V2 - 18A * -12V - 1.0A * +5Vsb - 2.0A Przy oc procka nawet maksymalnym wartość na 12v wacha się 11,97-12,03 tak więc ok ale przy dodatkowym oc grafy i zapuszczeniu marka jakiegoś wartość ta spada do 11,59 a przy 11,55 komp się już resetuje. Może jednak zasilacz również mnie ogranicza przy dalszym oc procka. Podpowiedzcie jaką zasiłke kupić? Niedługo czeka mnie może grafy na 7600gs lub 7300gt. Myślałem nad taganikiem 480 u15 ponieważ zależy mi teraz już na odpinanych kablach. Czekam na inne sugestie. Edytowane 3 Września 2006 przez banti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 @banti Albo ten zasilacz co masz jest do bani albo wszystko co jest na 12V wisi na jednej lini 12V a druga jest nie obciążona. Pomierz 12V na każdej wiązce przewodów wychodzącej z zasilacza. Może uda Ci się coś przełączyć na tę drugą linię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinki Opublikowano 3 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2006 banti jesli gdzies jeszcze dostaniesz to polecam huntkey hk-350ap ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 A czy to nie jest stary chief z jedna linia 12v tak jak w moim przypadku ? Bo przeciez ten zasilacz powinien ciagnoc to bez problemu, ba nawet z 1800gt po oc (jak bedzie w moim przypadku). PS. W jaki sposob obliczasz obciazenie poszczegolnych linii ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banti Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) Ogólnie to miernikiem mierze na tej nieobciążonej więzce, a te dane wziąłem z netu. EDIT Co ciekawe dzisiaj nie ma już takich problemów z tym wachaniem się napięć. Nie wiem czy to wczoraj poprostu tak po całym dniu nie miał siły czy co... Pomijając to, jednak i tak szukam czegoś z dopinanymi kablami :wink: Edytowane 4 Września 2006 przez banti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Ogólnie to miernikiem mierze na tej nieobciążonej więzceJak tak mierzyć, to może już lepiej robić odczyty z everesta. Przy odrobinie szczęścia możesz mierzyć nieobciążoną lub minimalnie obciążoną linię 12V i powiesz: napięcia stabilne jak skała. Prawda będzie taka, że napięcie może skakać na innej lini, jak już mierzyć to wszędzie tam gdzie widzisz żółty kabelek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macin Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 Jak tak mierzyć, to może już lepiej robić odczyty z everesta. Przy odrobinie szczęścia możesz mierzyć nieobciążoną lub minimalnie obciążoną linię 12V i powiesz: napięcia stabilne jak skała. Prawda będzie taka, że napięcie może skakać na innej lini, jak już mierzyć to wszędzie tam gdzie widzisz żółty kabelek Ja właśnie z everesta wyczytałem, że moja zasiłka na 12v ma w tej chwili 13,01V. Kurde aż taka różnica!? Wina zasiłki czy tego że dysk + fander92 + dvd mam podpięte pod jeden przewód? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 co Wy macie z tym everestem????????????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2006 (edytowane) @macin Miałem na myśli to, że taki pomiar w nieszczęśliwym miejscu jest tak samo o kant d... potłuc jak i odczyty z programów. Sam miernik nie wystarczy, należy jeszcze stosować odpowiednią metode pomiaru aby w miarę możliwości ustrzec się błędów. Edit: @Pageup everest to fajny program :) Wyżej pytałeś się skąd zasilane są karty grafiki pci-e, odp była z 12V. W artykule o podwójnych liniach 12V jest napisane, że producenci zasilaczy pod linię 12V2 podłączają wtyczkę atx12V do zasilania procesora a także (nie wszyscy bo tego norma atx2.XX nie określa) wtyczki do zasilania kart grafiki na pci-e. Jak ktoś ma taki zasilacz, procesor X2 i prądożerną grafike, to pomiar napięci miernikiem na moleksie tj lini 12V1 jest pomyłką. Prawidłowa meto pomiaru może doprowdzić do tego, że okaże się niektóre zasilacze stabilne jak skała nie są takie stabilne. :wink: Edytowane 4 Września 2006 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...