spychu14 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Więc na tweaku w temacie o GF 6600 przeczytałem że wszystkie pamięci hynix od 5ns aż do 2,5 to te same pamięci ze zmienionymi timingami i innymi napięciami. Mianowicie im niższy numerek tym luźniejsze timingi i większe napięcie na memorkach. Jednak okazało się że mają ustawione inny parametr CL którego u NV nie da się zmienić z biosu ale zajrzalem rabitem do biosu od ati i co widzę ???????? Możliwość zmiany CL !!! Czyli aby wymienić np. pamięci Hynix 5ns na Hynix 2,5ns wystarczy jedynie wyedytować timingi w biosie i dać vmoda na pamięci na 2,8v ??? Jeśli tak to ja kocham Hynixa !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 :| Dajcie mi cierpliwosci zebym kogos nie zabil... Tiaa rozgryzles perfidny plan producenta kosci pamieci. Wszystkie sa takie same tylko jest drobny szczegol - uklady pamieci lepsze jakosciowo ( przy memkach tez jest wafel? hmm ) potrzebuja nizszego napiecia i toleruja mniejsze timingi zeby uzyskac dana predkosc. Wiec predzej spalisz 5ns niz uzyskasz wydajnosc 2,5ns egzeplarzy. EOT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spychu14 Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2006 Ja się po prostu pytałem czy to prawda co piszą na tweaku... Nie pisalem że tak jest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 No to juz wiesz mniej wiecej OCB. Ciekawe co jeszcze napisali na tweaku :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 A dla czego w temacie o ATi? :lol: Wszystko już zostało powiedziane :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spychu14 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Bo w biosach ati jest pełna kontrola nad timingiem CL. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Myślę, że może nie uda się osiągnąć wydajności tych 2,5ns, ale spróbuj. Ja mam hynixy 5ns, które robią 570MHz, czyli więcej niż większość 4ns. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...