Skocz do zawartości
Bartolomius

Shadow Grounds

Rekomendowane odpowiedzi

Pojawiło się takie coś (po napisach na pudełku wnoszę, że była chyba jakaś recenzja w CDA). Gierka reklamowana jest jako nowa odsłona Alien Breed, ale na screenach przypomina sławetne Loaded z PSX. W skrócie: idzie sobie żołnierz i rozwala wszystko co mu stoi na drodze (YEAH!), do tego sporo broni (obowiązkowy shotgun, rakietnica, granatnik, laser, railgun). Tematu nie znalazłem, ale może ktoś już grał i może podzielić się wrażeniami? W MM do dostania wersja PL za niecałe pięć dyszek. Jak wrócę z roboty to obadam demko i dam znać.

Jedno drobne ale: NIE MA MULTI przez LAN / net :mur: - jedynie tryb co-op dla 2-4 graczy na jednym kompie (wymagane pady), dodany ponoć w "wolnym czasie" :?.

Więcej na oficjalnej stronie: www.shadowgroundsgame.com, m.in. galeria. Do pobrania trailery i demo (371 MB).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wyszlo w 2005

LOL, zapóźniony jestem. Zobaczyłem pudełko na półce... no nic, posysam demko, ale brak multi to kiła.

EDIT: Chyba jednak niekoniecznie, skoro pod koniec dema pokazuje się "coming on April 25"...

Edytowane przez Bartolomius

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Polski ta gra legalnie dotarla dopiero miesiac temu. ;]

Graficznie wyglada bardzo ladnie, ja w przeciwienstwie do innych musze odpoczac na troche od multi i pograc w cos only sp. ;] Poza tym multi sie w takich grach slabo sprawdza.

Narazie zasse demko, cena full'a to 49zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK, pograłem chwilkę. Muzyka nie przeszkadza, graficzka w porządku, bez fajerwerków, po prostu dobra warsztatowa robota. Ciekawe efekty świetlne (np. latarka i gra świateł, cienie rzucane przez biegające potworki, drgające opary gorącego powietrza po wybuchu), a tekstury trzymają się kupy. Na sprzęcie z podpisu w 1024 + AFx 8 + wszystkie detale na max animacja nie spada poniżej 70 klatek. Krwi jest sporo i całkiem ładnie się rozbryzguje :twisted:

Gierka ma jakąś tam szczątkową fabułę: idź tam, włącz generator, wróć, napraw pompę przy pomocy części znajdującej się w innym pomieszczeniu, itd. Co jakiś czas z ustrzelonych robaków wypadają usprawnienia broni. Jeżeli zbierzemy odpowiednią ilość jednostek, możemy sobie na przykład zwiększyć szybkostrzelność miniguna czy pojemność magazynka w strzelbie.

Jest tylko jedna, ale dla mnie bardzo denerwująca rzecz: tragiczne ułożenie kamery. Widok jest jak dla mnie za bardzo pionowy, przez cały czas podświadomie przekrzywiałem głowę, żeby zobaczyć coś więcej :lol: i po pół godzinie rozbolała mnie szyja. Duży minus.

Podsumowując, warto ściągnąć demko i spróbować, bo można sobie bezstresowo postrzelać. Jak tylko szyja mnie przestanie boleć zrobię kolejne podejście.

@ath: nie zgodzę się, że multi się słabo sprawdza - żadna filozofia, mogli po prostu dorobić kilka mapek. Kilkuosobowy tryb survival podobny do Crimsonland bardzo fajnie by tu pasował. Jak zobaczyłem info o trybie co-op, napaliliśmy się z kumplami na fajną rozwałkę w LANie, a tu kupa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marudzicie . Gierka bardzo fajna - stare klimaty w nowoczesnej oprawie. Dopiero na przedostatnim levelu musiałem ratować się trainerem :P

PS. To jest zdanie zagorzałego fanatyka Alien Breeda :)

Edytowane przez Myszaqu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tenmat jednak juz chyba byl:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...l=shadowgrounds

Co do gry to jest duzy plus. Uwielbialem Alien Breed. Gra prosta jak drut, ale bardzo przyjemnie sie gra w sam raz zeby odpoczac i wyluzowac sie nie nadwyrezac czachy. NA kompie z podpisu simga z wszystki na maxa, max AA i AF w 1920x1200 plynnie przez wiekszocs gry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrzebuję, bo niedawno dostałem gierkę od kumpla (dzieki brachu!) i mocno mnie wessała. Co prawda filmiki porażkowe a sama grafa szału nie robi, ale oświetlenie prezentuje się już całkiem fajnie, a muzyczka nie przeszkadza. Giera powinna hulać nawet na starszych kompach, ciągła rozwałka pająków i innego tałatajstwa obcych idealnie odstresowuje. Do tego kosztuje grosze. PO-LE-CAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi