Skocz do zawartości
KAX_

Dysk Twardy, A Karta Dzwiękowa...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy idzie w jakiś sposób wyeliminować zakłócenia powodowane przez dysk, ponieważ podczas ciągłej pracy dysku (kopiowanie dużych plików, defragmentacja itp.) w głośnikach słychać zakłócenia... Karta dzwiękowa to Audigy 2 ZS, a dysk to dość stary Maxtor 60GB.

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakłócenia nie są spowodowane przez dysk ale przez kontroler SATA/ATA a dokładnie nie odróbki BIOS-a lub sterownika chipset lub sterownika karty dźwiękowej, poszukaj aktualizacji

przyczyna jest taka, bufor danych karty dźwiękowej opróżnia się, dzieje się tak ponieważ nowe dane nie są dostarczane w wystarczającym tempie

nie jest to wina ani karty ani dysku ale chipsetu lub sterowników itd…

jak byś podał łaskawie konfiguracje, to może dało byś się wykombinować jakieś środki zaradcze

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MOBO: Gigabyte GA-K8N51gmf-9

CPU: AMD 64 Sempron 3000+

RAM: TwinMOS 512mb + TwinMOS 256mb

HDD: Maxtor 6Y060L0 60Gb ATA133

Audio: SB Audigy 2 ZS

GPU: GF 6100

Najnowsza dostępna wersja biosu, sterowniki do płyty też najnowsze od nvidii, do audigy stery YouP-PAX 3.33...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem już zmieniać na 64, ale wtedy podczas normalnego odtwarzania występowały ciche trzaski (chyba, ze coś mi sie przesłyszało) ;) sprawdze jeszcze 128 ale to jutro bo już troche za poźno na testy dzwięku, a słuchawki mam rozwalone.

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanie czy idzie w jakiś sposób wyeliminować zakłócenia powodowane przez dysk, ponieważ podczas ciągłej pracy dysku (kopiowanie dużych plików, defragmentacja itp.) w głośnikach słychać zakłócenia... Karta dzwiękowa to Audigy 2 ZS, a dysk to dość stary Maxtor 60GB.

Ja mam dokladnie takie same obiawy podczas kopiowania z CD-ROMu. Mowicie tu o niedostatecznej predkosci buforowania - ze tez w starszych sprzetach takie problemy nie wystepowaly, juz nie mowie nawet o piecach ale Amigach :roll:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyłączona jest w biosie, na niej takich zakłóceń nie było ale jakośc była do [gluteus maximus] :/

Naskrobie maila do Creative'a zobaczymy co odpiszą...

EDIT:Mam jeszcze pytanko, czy po wymianie dysku na SATA zakłócenia mogą ustąpić??

EDIT2: Przypomniało mi sie, że zaraz po wsadzeniu karty i instalacji sterów podczas pracy w photoshop'ie (dysk mieli prawie cały czas) zakłóceń nie było bo słuchałem muzyki... czy możliwe jest, że przyczyną może też być jakis program?

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm... u mnie zaczyna szumiec jak slucham czegos i wlacze naprzyklad gre. ale to chyba przez to ze dysk ma 2mb cache ;)

'a co do sata to powinno byc ok, ale lepiej sprawdz przed kupnem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na reklamacje nie dam bo sprawdzałem na drugim komputerze i działa dobrze, 0 zakłóceń... Creative oczywiście nie odpisał, ale na dnaich wymieniam dysk na SATAII i zobacze czy trzaski ustąpią, jesli nie będe musiał rozejrzeć się za inną kartą...

P.S mam jeszcze jeden mały problem z funkcją Stereo Surround otóż przy słuchaniu muzyki (gdy np. przełącze utwór na następny) funkcja ta sie wyłączy i grają tylko dwie satelity, dopiero po naciśnięciu pause i ponownym naciśnięciu play funkcja ta zaskakuje i gra wszystkie 5 sateli. Miał ktoś moze podobny problem??

Edytowane przez -=KAX=-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi