Imperator Kret Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Pompa CPC 12V Żaden układ chłodzenia cieczą nie może funkcjonować bez pompy wprawiającej ów ciecz w ruch. Na rynku jest dostępnych wiele różnych pomp, zaczynając od najtańszych akwariowych poprzez trochę droższe i mocniejsze pompki przeznaczone do WC aż po pompy CO/CWU. W przypadku tańszych produktów zasilanie jest zazwyczaj bezpośrednio z gniazdka, tak więc 230V. Jest to minus, gdyż kabel musi wychodzić z komputera i trzeba pamiętać o włączeniu pompy lub zostawić ją cały czas włączoną. Pompy zaprojektowane z myślą o chłodzeniu komputera są czasami zasilane z zasilacza komputerowego, czyli pracują na napięciu 12V. Jest to duże ułatwienie – pompa uruchamia się i wyłącza razem z komputerem. Niestety zazwyczaj takie produkty są dosyć drogie, ceny zaczynają się od ponad 100 zł. Wyjątek stanowi pompa firmy CPC, cena 29 zł, zasilanie bezpośrednio z płyty głównej i kompaktowe wymiary skłoniły mnie do jej zakupu. Wygląd: Pompę dostajemy w kartonowym pudełku wraz z 3 opaskami zaciskowymi w kolorze czarnym, fakturą VAT(która stanowi podstawę gwarancji) i elastyczną gumową redukcją(chociaż nie wiem jak to ma działać ;) ) Po dokładniejszym przyjrzeniu się widzimy napis znany z wielu zabawek, mianowicie „MADE IN CHINA”. Na zdjęciu producenta jest naklejka z parametrami, u mnie niestety brak. Kabel zasilający jest przesadnie długi – 140 cm to za dużo nawet jak na ogromne obudowy Big Tower. Dziwną rzeczą jest regulacja przepływu. Uważam to za zbędny gadżet w pompce, która ma wydajność 350 l/h. Po zdjęciu pokrywy widać, iż mechanizm nie jest skomplikowany :) Osłona wirnika jest również zdejmowana, jak wygląda w środku można zobaczyć na zdjęciach. Sama pompa jest bardzo mała, zdjęcia wszystko wyjaśniają(wentylator w porównaniu to 80 mm) Parametry i działanie: Głośność pracy - 12dB, Pobór mocy - 2.5W, Wydajność - 350l/h, Ciśnienie statyczne - 90cm słupa wody, Napięcie zasilania - 12V, Współczynnik bezawaryjnej pracy - 650000h, Wytrzymałość temperaturowa - do 50C Chciałbym zacząć od wydajności pompy, która jest wzięta z kosmosu – przy braku jakiegokolwiek obciążenia(kawałek węża 8/10mm) wydajność to około 120 l/h co stanowi około 35% zadeklarowanej wartości. Po 12 dB spodziewałem się absolutnej ciszy, natomiast pompa jest lekko słyszalna. Podejrzewam, iż jest to więcej niż wartość podana przez producenta. 2,5W mocy mówi samo za siebie – nie możemy oczekiwać po tej pompie zastosowania w rozbudowanych układach. Jest odpowiednia to zestawu z 1-2 blokami oraz 1 chłodnicą. Podsumowanie: Plusy: - Cicha praca - Zasilanie z płyty głównej - Kompaktowe wymiary - CENA! Minusy: - Mała moc - Niska wydajność(35% deklarowanej) - Strasznie długi kabel(140 cm). Pompa CPC jest dobrą alternatywą dla pompek akwariowych. Idelnie nadaje się do mniej rozbudowanych układów. Można ją także przerobić na in-line. Przeróbka na in-line: W sumie przeróbka nie jest trudna - trzeba przykleić tylko pokrywę wirnika i odpowiednio uszczelnić a następnie wkleić wlot. Poniżej zdjęcia(ja praktycznie zalałem całość klejem epoksydowym i nie miałem króćców, więc za wlot podłużył kawałek strzykawki :wink: mimo to działa i jest szczelna) Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Puma[JFK] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 brawo!! ładna recenzja i mod kupuję tą pompkę ps ciekawe jak z żywotnością pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 bardzo wysoki współczynnik bezawaryjnej pracy sięgający 650000hOczywiście nie ma co liczyć na tyle, ale podejrzewam że będzie coś jak z akwiariówkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) Do czego sie moge przyczepic to nienajlepsza jakosc fotek ale ogolnie mi sie bardzo podoba :) Btw nie probowales wyciszac np gabkami do izolowania rur itd ? albo matami ? 2.5w nie powinno sie mocno grzac ;] Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Linoge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Pompkę mam od dzisiaj, więc nawet w komputerze nie siedzi jeszcze. Co do fotek - fakt, aparat robi kiepskie zdjęcia z bliska :( Przydałoby się coś lepszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Linoge Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Pozatym mala moc to niekoniecznie minus bo wlasnie malo wode podgrzeje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 "Małą moc" zaliczyłbym do zalet bo chyba dąży się do tego, aby pobór mocy był jak najniższy (pompa mniej nagrzewa wodę), chyba, że miałeś na myśli małe ciśnienie, czy wydajność, wtedy jest w porządku ;). Recka fajna, na pewno się przyda. Dzięki i pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Mała moc jest zaletą ale zbyt mała już wadą bo nie starcza na bardziej rozbudowane układy. Np układ z chłodnicą 2x120 i 3 blokami to już będzie za dużo dla tej pompki. 4-5W mocy to takie optimum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mogiel Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 (edytowane) ' date='21 sie 2006, 22:45' post='2282129'] Mała moc jest zaletą ale zbyt mała już wadą bo nie starcza na bardziej rozbudowane układy. Np układ z chłodnicą 2x120 i 3 blokami to już będzie za dużo dla tej pompki. 4-5W mocy to takie optimum Ale imo to nie pobór mocy decyduje bezpośrednio o tym czy pompa wystarczy na rozbudowane układy czy nie tylko jej wydajność. Generalnie ideałem pompy jest nieskonczona wydajnosc i zerowy pobor mocy ;) Domyślam się, że miałeś na myśli iż w praktyce pompy małej mocy maja tez mała wydajność, stąd mała moc to wada ;) Do zalet można by też dorzucić mikroskopijne niemal wymiary :) Edytowane 21 Sierpnia 2006 przez Mogiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!k Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Nice job.. :) Dodam do spisu glownego.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 powiedz jak z mniejszymi napieciami np. 5v i 7v jak sie ma wtedy przepływ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2006 Moja pompka ma 2.5w mocy i ma deklarowaną wydajnosć 720l/h , jak naprawde jest to nie weim ... Daje ostro ... ciśnienie wyśmienite ...więc to raczej wadliwa konstrukcja pompki , a nie mała moc ... ( ja mam alphacoola) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Na mniejsze napięcia nie ma co podłączać. Miałem pod ręką zasilacz 5V to sprawdziłem i pompka nie ma siły ruszyć wody ani o 1 cm, na 7V będzie podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 mam już tą pompkę jakiś czas i narazie nie narzekam. Układ to chłodnica BlacWater 121 Ultimate i dwa bloki Prison (Pro V2 oraz V2). Pompka jest zanurzona w "wiaderku" przez co widać "turbulencje" co świadczy i tym że woda krąży. Jedynie przy wymianie wody pompka nie ma siły sama przepchnąć wody przez pustą chłodnicę i trzeba jej pomóc przez wykręcenie chłodnicy i okręcaniu na boki aż wylecą wszystkie bombelki powietrza. Pozwoliłem sobie dac kilka moich fotek. Ostatnia fotka jest już nieaktualna bo obecnie sa dwa bloki (CPU i NB) jest zalane czerwonym borygo z wodą destylowaną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rengor Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Witam, czytam sobie o tej pompie :) o ile można nazwać ją pompa :P i mam takie pytanie. Otóż cena tej oto pompki jest niewielka i zastanawiam się czy nie dało by się jej jakoś połączyć z 2 identyczna :) aby uzyskać większą moc i slup podnoszenia wody. Jeżeli takie coś było by możliwe to była by to bardzo ciekawa oferta ponieważ 60zł to nie jest dużo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Można Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rengor Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 (edytowane) Teraz nasuwa mi się pytanie czy, ta modyfikacja przyniesie jakieś skutki oraz w jaki sposób to wykonać. Edytowane 23 Sierpnia 2006 przez Rengor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Teraz nasuwa mi się pytanie czy, ta modyfikacja przyniesie jakieś skutki oraz w jako sposób to wykonać.Szoda zachodu, a i głosność bedzie wieksza. Wiec lepiej kup jedną mocną popke. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 22 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2006 poprostu 2 podłączasz szeregowo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 23 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2006 W rezerwuarze 1 pompe przerabiasz na in-line i ona ciągnie wodę a druga nieprzerobiona pcha wodę. Takie rozwiązanie mogłoby się sprawdzić, ale nie mam ochoty sprawdzać tego :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Przepływ podwaja się, gdy zastosujemy taki trick -> pompka -> pompka -> CPU -> GPU -> BIP2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toman Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 @XtremeAddict, jestes tego pewien, ze sie podwoi, sprawdziales to wlasnorecznie ?? Przyznam, ze popmeczka mnie kreci jak nie wiem co, ale jedna wydaje mi sie za troche malo na 2 bloki, chcialbym polaczyc 2, ale zastanawiam sie nad wzrostem wydajnosci. Bedzie to mialo sens, ktos juz tak robil ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Nie lepiej kupić Coolrivera - same zalety. Cichsza niż 2 C_C, zajmuje mniej miejsca w budzie, gwarancja, in-line, wbudowany rezik. Jedyna wada cena - jednak IMNHO warto dopłacić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Nie lepiej kupić Coolrivera - same zalety Nie lepiej kupić C.W.O :D Również same zalety :) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lukas_gab Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 C.W.U moby .... ja mam ap700 i jest dobrze , dysk całkowicie zagłusza pompke ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutututu Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 moge zameldowac ze moja zdechla po 10 minutach pracy - albo trafil mi sie uszkodzony egzemplarz - albo nie wytrzymala dwoch abadonow i freezera3 ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mariush190 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 z kad wiesz ze zdechła?? wogle nie działa?? czy masz ja w układzie i nie pompuje wody?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trutututu Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 no jak to skad wiem.... jak sie wirnik przestal krecic tzn ze cos jest nie tak prawda ? podlaczylem ja za mojego hydora S30 przez dobre 10 minut cieszylem sie tym ze jest ciszej i chlodniej a potem nagle zaczela mi rosnac temperatura....pompka po podlaczeniu buczy a wirnik sie nie kreci :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Może jest tam powietrze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 raczej na pewno złapała bąbla i nie mozę wody zassać :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...