Skocz do zawartości
Pantas

Zestaw Komputerowy W Granicach 2500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Taki oto wybrałem sobie zestawik:

Procesor: Pentium D 915 2.8 GHz 2x2Mb Cache Box - 500 zł (chciałbym go wykręcić na min. 3.0 GHz i żeby chodził stabilnie czy dam radę?, nigdy wcześniej nie kręciłem procesora, czy po takim wykręceniu procesor ten będzie lepszy od Pentiuma 4 630 z HT 3.0 GHz 2 Mb Cache?)

Płyta Główna: nie mam pojęcia jaka, coś żeby miało dzwiękową zintegrowaną w miarę dobrą, sieciówkę też

Ram: 2 x GoodRam DDR2 512 Mb 667 Mhz - 300 zł

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce 7600GT 256MB 256Bit lub Galaxy 7600GS (która lepsza?) - 700 zł

Zasilacz: Fortron FSP 400 W PFN 60 - już go mam, uciągnie nowy sprzęt? dziwi mnie dlaczego on ma takie krótkie kabelki bo w mojej obecnej obudowie nie sięga on do FDD i do tego musi być do góry nogami zamontowany inaczej nie da rady, czy jak kupię inną obudowę będą kabelki sięgały jak należy? (link do aukcji: http://www.allegro.pl/item115227602_wyprze...dz_i_kup_.html)

HDD: Seagate Baracuda 80 Gb i Samsung 30 Gb - te dyski też już mam i chciałbym przy nich pozostać

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, bo na Tweak.pl mnie olali :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor - doloz 200zl do Core 2 Duo E6300

plyta glowna - Gigabyte DS3

pamieci - trzeba bedzie zmienic, bo goodram nie najlepiej wspolpracuje z ta plyta glowna

karta graf. - jesli bedzie podkrecana to wzialbym 7600GS, na allegro za okolo 520zl chyba dzis widzialem.

razem jak narazie wychodzi okolo 2200zl.

sugerowalbym jeszcze zrobic tak:

sprzedaj swoje obecne dyski i kup Seagate 7200.9 160GB, 8MB cache, SATA2 za okolo 220zl.

Twoj zasilacz ma slaba linie 12V, jego tez bym sprzedal i kupil np Enermax Liberty 400W

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś takiego:

Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box 769,00

Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775 575,00

Galaxy GF 7600GT 256MB DDR3 128Bit PCI-E 679,00

Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit 5 5-5- 379,00

razem: 2402,00

ceny z proline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu wszyscy polecacie kartę graficzną na szynie 128 bit? Skoro w bardzo podobnej cenie, jeśli nie takiej samej jest 256 bit? Co lepsze Galaxy Ge Force 7600 GS 256 Mb 128 bit czy Gigabyte Ge Force 7600 GT 256 mb / 256 bit?

Czy koniecznie muszę zmieniąć dyski twarde? Nie mogę zrobić tego w póżniejszym czasie? I czy konieczna jest zmiana zasilacza? Mój nie uciągnie tego sprzętu? C2D jest dużo lepsze od D? Taktowanie ma dużo mniejsze, a ja nie nastawiam się na mega O/C bo nigdy tego wcześniej nie robiłem i szczerze mówiąc trochę się boję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz Conroe/FSB1066/2MB BOX

Asus P5B /iP965/

GoodRam 1GB PC800 CL5 PRO

Galaxy GeForce 7600GS (1.2ns, Zalman) 256MB /128bit

~2300zł, zasiłka TOPower P5 OEM 400w (~199zł).

DS3 zdecydowanie bedize lepsze do oc od tego Asusa.

Czemu wszyscy polecacie kartę graficzną na szynie 128 bit? Skoro w bardzo podobnej cenie, jeśli nie takiej samej jest 256 bit? Co lepsze Galaxy Ge Force 7600 GS 256 Mb 128 bit czy Gigabyte Ge Force 7600 GT 256 mb / 256 bit?

Mylsiz sie nie ma 7600gt na szynie 256bit to 256bit w opisie to magistrala procesora graficznego a nie pamieci !. Galaxy zdecydowanie lepsze Edytowane przez VeganJustice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pantas:

Nie ma 256bit 7600 :-) oba są 128bit, a polecamy 7600GS 1.2ns Zalman bo to samo co GT tyle, że taniej.

c2d mimo niskiego taktowania jest wydajniejsze od D.

VeganJustice:

dałem te mobo, bo czytałem, że Gigabyte ma problem z tymi pamiątkami.

ew. Gigabyte + Geile 1Gb 800mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zielony stąd te pytania, takie coś może być:

http://www.allegro.pl/item122045680_galaxy...6mb_1_2_ns.html czy coś lepszego będzie w tej cenie? Czyli ta karta ma 256 bit procesor graficzny, a szyne 128 bit?

Ponawiam pytanie o dyski i zasilacz, czy narazie mogę przy nich zostać, a potem przy napływie gotówki sprzedać i kupić coś lepszego? Aha i jeszcze te długości kabelków tak jak pisałem wyżej, w pierwszym poście.

Edytowane przez Pantas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry od dobrego sprzedawcy :] tylko po co allegro :)

A tak jakoś jestem przyzwyczajony do allegro ;)

Prosiłbym o odpowiedzi na moje pozostałe pytania :]

Aktualnie mój zestaw wygląda tak:

Intel Core 2 Duo E6300 - 700 zł

Gigabyte 965P-DS3 - 600 zł

Galaxy 7600 GS Zalman - 600 zł

Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit 5 5-5 - 380 zł

Razem: 2280 zł, do tego jeszcze dojdzie jakaś obudowa, ew. w niedalekiej przyszłości zasilacz i dysk Sata.

Aha jeszcze jedno dlaczego lepsze jest Galaxy GS niż Gigabyte GT, skoro GT ma lepsze taktowania i większą prędkość wypełniania?

Edytowane przez Pantas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zielony stąd te pytania, takie coś może być:

http://www.allegro.pl/item122045680_galaxy...6mb_1_2_ns.html czy coś lepszego będzie w tej cenie? Czyli ta karta ma 256 bit procesor graficzny, a szyne 128 bit?

Ponawiam pytanie o dyski i zasilacz, czy narazie mogę przy nich zostać, a potem przy napływie gotówki sprzedać i kupić coś lepszego? Aha i jeszcze te długości kabelków tak jak pisałem wyżej, w pierwszym poście.

karta dobra.

odnosnie dysku i zasilacza: jesli sprzedasz swoje obecne to powinno Ci starczyc na opcje, ktora podalem w pierwszej odpowiedzi. lepiej teraz kup zasilacz a potem obudowe.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha jeszcze jedno dlaczego lepsze jest Galaxy GS niż Gigabyte GT, skoro GT ma lepsze taktowania i większą prędkość wypełniania?

może i ma większą prędkość wypełniania ale to wynika tylko z nieco wiekszych taktowań, które bez problemu osiągniesz na karcie galaxy z zalmanem na memkach ddr3 i 256 ram

dlaczego galaxy ? ta firma przoduje w tym momencie to raz dwa ma niemalże idealne chłodzenie zalmana ( ciche & wydajne ) a zerknij tutaj na pierwszy post z góry http://sklep.benchmark.pl/pelny_26669.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz niestety bedziesz musial wymienic bo ten co masz to juz starsza konstrukcja i nie uciagnie nowego zestawu!

Ja to widze tak:

Sprzedac stary zasilacz i kupic:

-Intel Core 2 Duo

-Gigabyte 965P DS3

-Galaxy GF 7600GS Zalman 256mb 1.2ns

-Geil 1GB DDR2 800mhz

-Topower TOP-400P5 U12 OEM

Potem zmienisz dyski na Sata!

PoZdRo

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz niestety bedziesz musial wymienic bo ten co masz to juz starsza konstrukcja i nie uciagnie nowego zestawu!

Ja to widze tak:

Sprzedac stary zasilacz i kupic:

-Intel Core 2 Duo

-Gigabyte 965P DS3

-Galaxy GF 7600GS Zalman 256mb 1.2ns

-Geil 1GB DDR2 800mhz

-Topower TOP-400P5 U12 OEM

Potem zmienisz dyski na Sata!

PoZdRo

Właśnie takie coś sobie chyba sprawię :) Dzięki za rady. Mam jeszcze pytanie jakie są jeszcze płytki główne na C2D? I czy pojawią się szybko jakieś nowe? Liczę, że szybko potanieją bo 600 zł to dosyć dużo ;] Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi