Skocz do zawartości
Pantas

Zestaw Komputerowy W Granicach 2500 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Taki oto wybrałem sobie zestawik:

Procesor: Pentium D 915 2.8 GHz 2x2Mb Cache Box - 500 zł (chciałbym go wykręcić na min. 3.0 GHz i żeby chodził stabilnie czy dam radę?, nigdy wcześniej nie kręciłem procesora, czy po takim wykręceniu procesor ten będzie lepszy od Pentiuma 4 630 z HT 3.0 GHz 2 Mb Cache?)

Płyta Główna: nie mam pojęcia jaka, coś żeby miało dzwiękową zintegrowaną w miarę dobrą, sieciówkę też

Ram: 2 x GoodRam DDR2 512 Mb 667 Mhz - 300 zł

Karta Graficzna: Gigabyte GeForce 7600GT 256MB 256Bit lub Galaxy 7600GS (która lepsza?) - 700 zł

Zasilacz: Fortron FSP 400 W PFN 60 - już go mam, uciągnie nowy sprzęt? dziwi mnie dlaczego on ma takie krótkie kabelki bo w mojej obecnej obudowie nie sięga on do FDD i do tego musi być do góry nogami zamontowany inaczej nie da rady, czy jak kupię inną obudowę będą kabelki sięgały jak należy? (link do aukcji: http://www.allegro.pl/item115227602_wyprze...dz_i_kup_.html)

HDD: Seagate Baracuda 80 Gb i Samsung 30 Gb - te dyski też już mam i chciałbym przy nich pozostać

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże, bo na Tweak.pl mnie olali :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procesor - doloz 200zl do Core 2 Duo E6300

plyta glowna - Gigabyte DS3

pamieci - trzeba bedzie zmienic, bo goodram nie najlepiej wspolpracuje z ta plyta glowna

karta graf. - jesli bedzie podkrecana to wzialbym 7600GS, na allegro za okolo 520zl chyba dzis widzialem.

razem jak narazie wychodzi okolo 2200zl.

sugerowalbym jeszcze zrobic tak:

sprzedaj swoje obecne dyski i kup Seagate 7200.9 160GB, 8MB cache, SATA2 za okolo 220zl.

Twoj zasilacz ma slaba linie 12V, jego tez bym sprzedal i kupil np Enermax Liberty 400W

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może coś takiego:

Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box 769,00

Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775 575,00

Galaxy GF 7600GT 256MB DDR3 128Bit PCI-E 679,00

Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit 5 5-5- 379,00

razem: 2402,00

ceny z proline.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu wszyscy polecacie kartę graficzną na szynie 128 bit? Skoro w bardzo podobnej cenie, jeśli nie takiej samej jest 256 bit? Co lepsze Galaxy Ge Force 7600 GS 256 Mb 128 bit czy Gigabyte Ge Force 7600 GT 256 mb / 256 bit?

Czy koniecznie muszę zmieniąć dyski twarde? Nie mogę zrobić tego w póżniejszym czasie? I czy konieczna jest zmiana zasilacza? Mój nie uciągnie tego sprzętu? C2D jest dużo lepsze od D? Taktowanie ma dużo mniejsze, a ja nie nastawiam się na mega O/C bo nigdy tego wcześniej nie robiłem i szczerze mówiąc trochę się boję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serwal4 napisał(a):

Intel Core 2 Duo E6300 1,86GHz Conroe/FSB1066/2MB BOX

Asus P5B /iP965/

GoodRam 1GB PC800 CL5 PRO

Galaxy GeForce 7600GS (1.2ns, Zalman) 256MB /128bit

~2300zł, zasiłka TOPower P5 OEM 400w (~199zł).

DS3 zdecydowanie bedize lepsze do oc od tego Asusa.

Cytat

Czemu wszyscy polecacie kartę graficzną na szynie 128 bit? Skoro w bardzo podobnej cenie, jeśli nie takiej samej jest 256 bit? Co lepsze Galaxy Ge Force 7600 GS 256 Mb 128 bit czy Gigabyte Ge Force 7600 GT 256 mb / 256 bit?

Mylsiz sie nie ma 7600gt na szynie 256bit to 256bit w opisie to magistrala procesora graficznego a nie pamieci !. Galaxy zdecydowanie lepsze Edytowane przez VeganJustice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pantas:

Nie ma 256bit 7600 :-) oba są 128bit, a polecamy 7600GS 1.2ns Zalman bo to samo co GT tyle, że taniej.

c2d mimo niskiego taktowania jest wydajniejsze od D.

VeganJustice:

dałem te mobo, bo czytałem, że Gigabyte ma problem z tymi pamiątkami.

ew. Gigabyte + Geile 1Gb 800mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zielony stąd te pytania, takie coś może być:

http://www.allegro.pl/item122045680_galaxy...6mb_1_2_ns.html czy coś lepszego będzie w tej cenie? Czyli ta karta ma 256 bit procesor graficzny, a szyne 128 bit?

Ponawiam pytanie o dyski i zasilacz, czy narazie mogę przy nich zostać, a potem przy napływie gotówki sprzedać i kupić coś lepszego? Aha i jeszcze te długości kabelków tak jak pisałem wyżej, w pierwszym poście.

Edytowane przez Pantas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 napisał(a):

dobry od dobrego sprzedawcy :] tylko po co allegro :)

A tak jakoś jestem przyzwyczajony do allegro ;)

Prosiłbym o odpowiedzi na moje pozostałe pytania :]

Aktualnie mój zestaw wygląda tak:

Intel Core 2 Duo E6300 - 700 zł

Gigabyte 965P-DS3 - 600 zł

Galaxy 7600 GS Zalman - 600 zł

Geil 1GB DDR2 800 Dual Chanel Kit 5 5-5 - 380 zł

Razem: 2280 zł, do tego jeszcze dojdzie jakaś obudowa, ew. w niedalekiej przyszłości zasilacz i dysk Sata.

Aha jeszcze jedno dlaczego lepsze jest Galaxy GS niż Gigabyte GT, skoro GT ma lepsze taktowania i większą prędkość wypełniania?

Edytowane przez Pantas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pantas napisał(a):

Jestem zielony stąd te pytania, takie coś może być:

http://www.allegro.pl/item122045680_galaxy...6mb_1_2_ns.html czy coś lepszego będzie w tej cenie? Czyli ta karta ma 256 bit procesor graficzny, a szyne 128 bit?

Ponawiam pytanie o dyski i zasilacz, czy narazie mogę przy nich zostać, a potem przy napływie gotówki sprzedać i kupić coś lepszego? Aha i jeszcze te długości kabelków tak jak pisałem wyżej, w pierwszym poście.

karta dobra.

odnosnie dysku i zasilacza: jesli sprzedasz swoje obecne to powinno Ci starczyc na opcje, ktora podalem w pierwszej odpowiedzi. lepiej teraz kup zasilacz a potem obudowe.

Edytowane przez tomos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pantas napisał(a):

Aha jeszcze jedno dlaczego lepsze jest Galaxy GS niż Gigabyte GT, skoro GT ma lepsze taktowania i większą prędkość wypełniania?

może i ma większą prędkość wypełniania ale to wynika tylko z nieco wiekszych taktowań, które bez problemu osiągniesz na karcie galaxy z zalmanem na memkach ddr3 i 256 ram

dlaczego galaxy ? ta firma przoduje w tym momencie to raz dwa ma niemalże idealne chłodzenie zalmana ( ciche & wydajne ) a zerknij tutaj na pierwszy post z góry http://sklep.benchmark.pl/pelny_26669.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz niestety bedziesz musial wymienic bo ten co masz to juz starsza konstrukcja i nie uciagnie nowego zestawu!

Ja to widze tak:

Sprzedac stary zasilacz i kupic:

-Intel Core 2 Duo

-Gigabyte 965P DS3

-Galaxy GF 7600GS Zalman 256mb 1.2ns

-Geil 1GB DDR2 800mhz

-Topower TOP-400P5 U12 OEM

Potem zmienisz dyski na Sata!

PoZdRo

Edytowane przez Fisher15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fisher15 napisał(a):

Zasilacz niestety bedziesz musial wymienic bo ten co masz to juz starsza konstrukcja i nie uciagnie nowego zestawu!

Ja to widze tak:

Sprzedac stary zasilacz i kupic:

-Intel Core 2 Duo

-Gigabyte 965P DS3

-Galaxy GF 7600GS Zalman 256mb 1.2ns

-Geil 1GB DDR2 800mhz

-Topower TOP-400P5 U12 OEM

Potem zmienisz dyski na Sata!

PoZdRo

Właśnie takie coś sobie chyba sprawię :) Dzięki za rady. Mam jeszcze pytanie jakie są jeszcze płytki główne na C2D? I czy pojawią się szybko jakieś nowe? Liczę, że szybko potanieją bo 600 zł to dosyć dużo ;] Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi