LOL_XD Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 (edytowane) Mam taki problem, chcę zainstalowac u siebie linuxa, a wiem że on wymaga kilku partycji. Mam dysk Seagate 80 gb podzielony na dwie równe partycje. Chcę podzielic jedną z nich na jeszcze mniejsze - własnie pod linuxa (taka partycja partycji). Czy to jest mozliwe? Czy jezeli podzieliłbym juz tą partycję własnie pod linuxa, to czy potem będę ją mógł spowrotem scalic i sformatowac aby miało ok 37 GB (na stan sprzed podziału)? Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 25 Sierpnia 2006 przez LOL_XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CosmiChild Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Mam taki problem, chcę zainstalowac u siebie linuxa, a wiem że on wymaga kilku partycji. Mam dysk Seagate 80 gb podzielony na dwie równe partycje. Chcę podzielic jedną z nich na jeszcze mniejsze - własnie pod linuxa (taka partycja partycji). Czy to jest mozliwe? Czy jezeli podzieliłbym juz tą partycję własnie pod linuxa, to czy potem będę ją mógł spowrotem scalic i sformatowac aby miało ok 37 GB (na stan sprzed podziału)? Z góry dziękuję za pomoc.Z pomocą spewnością przyjdzie Partition Magic :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 odpalasz instalke linuxa w momencie gdy juz zabierzesz sie za przydzial partycji: wywalasz ta druga i na jej miejsce tworzysz partycje dla linuxa linux znudzi ci sie: w zarzadzaniu dyskami w win wywalasz partycje linuxowe i tworzysz jedna windowa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 odpalasz instalke linuxa w momencie gdy juz zabierzesz sie za przydzial partycji: wywalasz ta druga i na jej miejsce tworzysz partycje dla linuxa linux znudzi ci sie: w zarzadzaniu dyskami w win wywalasz partycje linuxowe i tworzysz jedna windowa zapomniałeś dodać, że po 'standardowej' instalacji linuxa, jak się chce go usunąć to trzeba jeszcze naprawić MBR bo inaczej będzie się uruchamiał bootloader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOL_XD Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Hm a w jaki sposób mozna naprawic to MBR? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Hm a w jaki sposób mozna naprawic to MBR? dos -> fdisk /mbr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drainer Opublikowano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2006 dos -> fdisk /mbrjeszcze można na płytce z xp uruchomić 'naprawe systemu' czy coś tam ( wciska się "R" gdzieś) i wpisać fixmbr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Lecisz normalnie z instalacją XP, aż zobaczysz napis "Wciśnij R aby naprawić system przy pomocy konsoli odzyskiwania". Wtedy wciskasz R. Wpiszujesz: FIXMBR, wciskasz Enter, wpisujesz EXIT, wciskasz Enter i gotowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOL_XD Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Ale ja chcę XPka zostawic normalnie na pierwszej partycji, a na druga wrzucic LIN'a. Ot takie dwa systemy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) http://portal.centrumxp.pl/forums/thread/165818.aspx http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=13 http://gorzow-wlkp.pl/linux/xp_win.php Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez ULLISSES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Hipoll Opublikowano 28 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2006 to wlasnie napisalismy jak masz to zrobic i co zrobic jak juz lin ci sie znudzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...