Itheon Opublikowano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2006 (edytowane) Podczas uruchamiania komputera w momencie gdy powinien pojawić sie pulpit windowsa zgasł monitor przy próbie uruchomienia komputera od tego momentu monitor wogóle sie nie załącza, płyta główna (abit an7) zwiesza sie z POST CODE 2b (czyli w momencie wykrywania karty ). Po bliższych oględzinach znalazłem 2 widoczne usterki karty ( leadtek gf 6800 128mb ) brakuje 2 rezystorów po jednym na strone karty. Gdy uruchamiam komputer z kartą pod pci z gforcem wsadzonym w agp windows wykrywa karte ale nie moze zainstalowac sterowników. tutaj zdjecia miejsc brakujących rezystorów ( to nie moja karta ale zaznaczyłem na tym zdjęciu te miejsca ) : czy karta jest jeszcze do uratowania ? chce spróbować wlutować brakujące elementy ale zgineły one gdzieś w otchłani obudowy mógłby ktoś z posiadaczy gf6800/gt/ultra powiedzieś jak wyglądają te brakujące elementy ? najlepjej było by wskazać identyczny element w innym mjejscu karty co mogło spowodować ze te 2 rezystory odlutowały/oderwały sie podczas pracy ? :blink: Edytowane 26 Sierpnia 2006 przez Itheon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 IMO źle karta była włożona do slotu no i udupiło napięciem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 jak gdzies uda ci sie dostac takie kondensatory to karte da sie uratowac, sam takie lutowalem, kiedy swojego czasu mialem uwalona karte przy zmianie chlodzenia (zerwalem dwa kondensatory) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Itheon Opublikowano 27 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2006 (edytowane) IMO źle karta była włożona do slotu no i udupiło napięciem.karta była przykręcona na śledziu, a i zatrzask na końcu agp też by zapięty wiec raczej siedziała tak jak powinna mógłby mi ktoś podać informacje jakie są te brakujące rezystory ? np. zaznaczyć na zdjęciu identyczny rezystor w innym miejscu na karcie są różne rezystory niektóre różnią sie tylko minimalnie odcieniem koloru nie wiem czy to ma duże znaczenie jak gdzies uda ci sie dostac takie kondensatory to karte da sie uratowac, sam takie lutowalem, kiedy swojego czasu mialem uwalona karte przy zmianie chlodzenia (zerwalem dwa kondensatory)gdy będę wiedział dokładnie jakich rezystorów brakuje to wymontuje takie z jakiegoś innego sprzętu ( mnustwo podobnych mam na nie działającym hdd) i spróbuje wlutować ludzie zlitujcie sie i pomóżcie bo nie wiem czy mam szukać nowej karty czy nie a za długo to nie wytrzymam na tym cirrus logic 1MB Edytowane 27 Sierpnia 2006 przez Itheon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2006 Po pierwsze te elementy to są kondesatory :) , załatw jakąś uszkodzoną grafe napewno znajdziesz takie elementy tzn kondesatory o takich gabarytach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...