Skocz do zawartości
Payti

Projekt Wc ...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,swego czasu znalazłem na forum projekcik WC i postanowiłem go przerobić

pod moje potrzeby. Zerknijcie okiem proszę czy taki układ poradzi sobie z tym co

rozrysowano (2 x GPU, NB, CPU C2D).

post-5623-1156716132_thumb.jpg

Co sądzicie na ten temat? Zmieści się to w obudowie typowej MidiTower Codegen lub Tracert?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko projekt. Ale mam pewne zastrzeżenia ;

1. Jak bedziesz chciał umieścić BIP II to jeden napęd cd musi zejść niżej bo sie nie zmieści.

2. Nie wiem czy zamontujesz dwa bloki na grafe . Może się nie zmieścić.

3.Był podobny temat. Może lepiej było tamten wykopać zamiast zakłądac nowy :)

Pozdro

P.S.

Co do lainga to uważaj bo podobno coraz więcej egzemplarzy się natrafia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko plan:) ale mam pewne sugestie:

-bip nie da Ci zbyt duzo a jedynie skomplikuje układ, zamiast bip2 pomysl o coolteku którego ludzie chwalą

-ciężko będzie zmieścić Ci cłodnice 2x120 przed zasilką w typowej obudowie midi. Ja mam kadeta umieszczonego w ten sposób i zbyt wiele miejsca nie zostało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wisnia666 wydaje mi się , że tej bip jest po to aby chłodzenie procesora było lepsze. Będzie chłodzony świeżą wodą.

ciężko będzie zmieścić Ci cłodnice 2x120 przed zasilką

Ja tam widze tylko jedną chłodnice :)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Układzik niezły, ale tak jak napisali przedmówcy - nie potrzeba Ci BIP, wystarczy cooltek dual z nawiewem przed zasilką, tylko pytanie czy się zmieści ?

Ja tam widze tylko jedną chłodnice :)

Chodzi o chłodnicę na 2 wentyle 120mm a nie o dwie chłodnice...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja proponuje na początek przed zabieraniem sie za WC kupić większą obudowę. Dopiero potem myśleć o kiblu. Będziesz mieć swobodę podczas dobierania i składania komponentów. W takiej małej budzie typu codegen, zapomnij o sensownym układzie. BIP umieszczony na górze bardzo możliwe ze nie wejdzie, a poza tym zostanie Ci jedna, moooże dwie wolne zatoki 5.25.

Sam schemat jest dobry. Trudno tutaj cos źle zrobić ;)

Zamiast tego bix'a tez bym dał bip'a, albo coolteka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co sądzicie na ten temat?

- chłodnicę 2x120 warto chyba dać króćcami w stronę zasilacza - łatwiej będzie zapanować nad wężami, i podłączyć pompę

- w układzie na dwie chłodnice trzeba dobrze zrobić odpowietrzanie - a w przypadku zamocowanej na sztywno pod sufitem 2x120 to już troszke wyzwanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem też za 1 chłodnicą, po 2 chyba wysunek zasilki jest zły-1 strzałka idzie z psu do budy :P

ogólnie widze wyużo wywalania powietrza z budy ale tylk omała struzką wpada to frontem.

no i jak rozbudowane wc do dobrego kompa z sli to buda tracera czy codegena to jakieś nieporozumienie. nio i nie wejdzie-wiem bo stoi mi jeszcze mój stary codi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super,

dziękuję za wszystkie sugestie. O takie właśnie mi chodziło. Teraz będzie etap zbieranaia elementów. Obudowe miałem zamiar kupić nową, jednakże wielkości MidiTower (typową) bo taka mi zmiesci się akurat w tym miejscu co stoi komp u mnie. Generalnie mam dwa sloty 5.25 zajęte teraz i tak pozostanie, także powinno mi się wszystko zmieścić.

Jeszcze raz dzięki za opinie.

Pozdrawiam wszystkich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z tym fantem? (zaznaczylem w ramce)

Dołączona grafika

Rozumiem ze Twoj zasilacz potrafi w jakis sposob produkowac powietrze i oddawac je na zewnatrz :D ?

a tak poza tym to chyba widzisz ze az 3 wentylatory + zasilacz wypompowuja powietrze na zew a tylko jeden wentylator wtlacza je do srodka, prawdopodobnie bedziesz mial niepotrzebny halas ;)

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Apropo tego fanta to sprawdziłem fizycznie na zasilaczu. Kreci się tak, że wciąga powietrze dołem czyli dolna strzałka powinna być do góry. To kwalifikuje się do przerysowania.

Obudowa także będzie miała otworki boczne oraz myślę sobie, że byłoby mieć i dolne.

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na twoim miejscu bym się zatroszczył o to by łatwo było po jakimś czasie wyczyścić chłodnicę - strasznie się kurzem zabija. U siebie mam ten problem rozwiązany tak że używam firlrów przeciw kurzowych - czuszczenie trwa ok. 20 sek. ;) a do tego brak kurzu w obudowie bo jedyne miejsca przez które powietrze się dostaje są zabezpieczone filtrami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi