Skocz do zawartości
marcin123

Proszę O Ocenę - Zestaw Z C2d

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od kilku tygodni przeglądam różne fora internetowe w celu złożenia optymalnego zestawu komputerowego. Komputer będzie mi służył głównie do obróbki zdjęć, internetu i innych typowo domowych zastosowań. Gry sporadycznie. Chodzi mi głównie o to, aby zestaw działał stabilnie i żebym miał na dłuższy czas spokój z jego modernizacją.

Wybrałem takie coś:

Intel Core 2 Duo E6300 1.86 GHz s. 775 Box

Gigabyte GA-965P-DS3 I965 s.775

GeIL Dual 2x 512MB DDR2 800 MHz

Galaxy GeForce 7300 GT 256 MB GDDR3 Zalman Edition 1,2 ns

Seagate ST3250624AS 250GB sATA II 16MB

Lite-On SHW-16H5S

Obudowa ???

Zasilacz Topower TOP-400P5 U12 OEM

Monitor BenQ 19' LCD FP91GP

Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek opinie i sugestie ewentualnych zmian. Koszt powyższego zestawu to ok. 4 tys. PLN i w okolicach tej kwoty chciałbym się zamknąć. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

procek ok, choc moze lepiej oem i lepsze, niestandardowe chlodzenie?

plytka - moze lepiej ds4r? niewiele drozszy a lepszy:)

ram - moze goodram pro? albo moje z sygnaturki bo chce sie pozbyc:)

vga - ok, bo pewnie nie masz kasy na nic lepszego

dysk - ok

dvd - kupuj lg/nec/benq, liteon byl dobry w cd, ale w dvd juz nie

obudowa - ile masz kasy?:)

zasilacz - ok

monitor - ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to patrioty pewnie tez nie pojda bo kosci te same... no to geile albo moje corsairy hehe:)

Wez zwykłe goodramy 2x1 800Mhz i do tego 7600Gs galaxy z zalmanem 256 na pamięciach 1,2ns. Pozdrawiam Edytowane przez Rik7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dvd - kupuj lg/nec/benq, liteon byl dobry w cd, ale w dvd juz nie

Jaki model będzie dobry? Fajnie żeby miał LightScribe - może czasem się przydać :)

procek ok, choc moze lepiej oem i lepsze, niestandardowe chlodzenie?

Jaki wiatraczek polecasz? Prawdę mówiąc OC planuje w umiarkowanym stopniu

Jeśli chodzi o grafikę to następny w kolejności (znaczy się lepszy) jest chyba GeForce 7600 GS Galaxy 256MB Zalman 1,2 ns, ale to ok. 150 PLN więcej, więc ciężko będzie.

Na obudowę zostaje skromne 150-180 PLN, nie bardzo wiem co wybrać

goodram pro nie za bardzo sie nadaje do ds3/4 -sam nie mam ale u wiekszoscu wogle plyta z nimi nie wstaje

Też słyszałem że płyty Gigabyte DS3/DS4 mają problemy z niektórymi pamięciami, dlatego chciałbym wybrać coś żeby mieć pewność że nie będę miał problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym bral nec nd-4571a , ale w sumie obojetnie, kazda dobra... i wszystkie maja lighrscribe czy labelflash, wybierz sobie cos:)

na obudowe malutko, chyba jakis modecom bez zasilacza... chyba ze znajdziesz chociaz 250 zl to np. thermaltake swing czy jakis coolermaster centurion

a na chlodzeniu pod intela sie nie znam, pewnie scythe ninja plus wejdzie, tylko troche drogie... bo ktos mowil ze freezer 7 pro jest kiepski na 775... ale i tak pewnie lepszy niz box

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na chlodzeniu pod intela sie nie znam, pewnie scythe ninja plus wejdzie, tylko troche drogie... bo ktos mowil ze freezer 7 pro jest kiepski na 775... ale i tak pewnie lepszy niz box

Arctic Cooling Freezer 7 pro> Chłodzenie

Znalazłem dzisiaj c2d w BOXie za 677 PLN (E6300 BOX), a że nie chcę go na razie za mocno podkręcać, to nie wiem czy warto kupować OEM z 12-mies. gwarancją i dodatkowo wentylator. Myślę że chłodzenie będę mógł w każdej chwili zmienić jak okaże się za słabe.

Tak sobie myśle...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bierz boxa, ma 3 lata gwary a pozatym zawsze mozesz zmienic a ta kase ktora zostanie na lepszy sprzet wydac, obudowa narazie jakakolwiek moze byc bo zasilacz najwazniejszy a masz dobry i reszte kasy tez na lepszy sprzet a bude sobie kiedyś zmienisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi