Skocz do zawartości
Pablo70

Moje Wc, Chyba 4 Wersja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Parę dni temu postanowiłem przerobić moje WC. W skład którego wchodziły następujące elementy:

Blok PowerX rev.2

Pompka Eheim 1250

Chłodnic BIX3

rez thermaltake wkładany w zatokę

Wszystko zamknięte w 2,5 letniej obudowie Thermaltake.

Założenia były 3

1. Cisza

2. Wydajność

3. Niskie temperatury

Nowy zestaw składa się z:

Blok na cpu - Swiftech Storm

Chłodnica - BIX3 została stara

Blok na VGA - Swiftech MCW60-B

Pamięci na VGA - Swiftech MC14 Cu

Rezerwuar - Swiftech MCRES-MICRO

Pompa - Eheim 1250 została stara

Blok na Chipset - NexXxoS NB-SLI 1

Obudowa - CM Stacker 810

Całość została złożona w jeden dzień, podświetlania mnie nie interesują, ma być prosto i funkcjonalnie.

Po zamontowaniu całości temperatury jakie zobaczyłem spełniły moje oczekiwania wszędzie zanotowałem spadki.

Edytowane przez Pablo70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym ten wezyk ktory idzie od... chyba bloczku nb do pompy jest jakos tak bardzo plytko zalozony.

jakbys dal psu na gore to chlodnice moznaby bylo dac na dol tak jak ma lagier w swoim wuce.

Pomyślałem że chłodnica w środku może zwiększać niepotrzebnie temperaturę więc postanowiłem wyrzucić wymiennik poza obudowę.

widze gąbka na X-Fi czy siakims tam innym SB .. ;]

tez mam polozone cos "w razie W" :)

golnie ok .. ale az prosi o wsadzenie chlodnicy do srodka

Dokładie B-) nie mam zaufania do taśmy na radiatorach przy VGA. Orginalne odlepiły się po 5 min. na szczęście karta jeszcze siedziała na sucho w kompie. Dziś byłem z reklamacją to mi dali taśmę 3M, która o dziwo jeszcze trzyma, ale zaufanie to ja już nie mam :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio jak byłem w cooling.pl (w sobote) to macałem te wszystkie swiftechy i te radiatorki itp. Jedno powiem -> bloki są przyzwoite (i ceny aż tak nie porażają w porównaniu do 4xpro) ale np. blok na chipset jest dosłownie pusty w środku, nie ma żadnego frezu, zaleta - mały i pasuje na intela również :> a te radiatorki to takie jeżyki, małe, zgrabne, ale płaci się za marke. Według mnie revolteci są bardziej opłacalne (dużo więcej miedzi) i tańsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te radiatorki to kosztują 75 zł chyba... kupowałeś w cooling.pl?? :>

Tak, kupiłem w cooling.pl Tak jak pisałem myślalem że będzie jakaś dobra taśma, niestety rozczarowałem się. W tej chwili taśma 3M sprawdza się

Tak wyglądają temperaturki pod pełnym obciążeniem:

Po paru dniach, podczas pierwszych poważniejszych testów OC (zmiana biosu VGA z 1900XT na 190XTX) okazało się że pamięci VGA i voltage regulator zbyt się grzeją. Więc musiałem sięgnąć po stare sprawdzone wiatraczki.

Obecnie wygląda to tak:

Obecne temperatury VGA przy zamkniętej budzie, taktowanie XTX:

2D 37/37/44

3D 45/43/53

Edytowane przez Pablo70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi