Gość Mike Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Czy mój zasilacz pociągnie 2x7300gt w SLI ? Skoro ciągnie takie zestawy jak mój tyle, że z 7900gt na pokładzie to 2x73gt też powinien łyknąć dobrze mówię ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimek Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Jezeli na prawde ma to 350 watt na linii +12 to pociagnie =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_Garrett Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Powiem tak: moim zdaniem nie będzie problemów by Ci to chodziło. Niedawno jechałem na 350 Modecoma przy moim configu i nie było problemów. Jedyny problem na jaki możesz się napotkać to extremalne podkręcanie wszystkich podzespołów ale i tak będzie chodziło poprostu mniej wyciśniesz z kompa. Możesz śmiało wkładac dwie karty przy tym zasilaczu. Pomierzysz napięcia miernikiem i zobaczysz jak się sprawuje. Pozdr. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavel54 Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Jak daje rade 7900gt to 73gt sli tez da rade :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Jeśli jest to na 100% ModeCom MC-400 - Fortron - pociągnie bez problemu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zeby nie zakladac nowego watku to dolacze sie do pytania: Panowie a jak widzicie to: http://allegro.pl/item124318990_enermax_eg...n_promocja.html , czy w tej cenie znajde cos lepszego. Obecnie mam chiefa 360w z tych starych modeli z jednym wentylem (ma juz chyba z 5 lat a stabilny jak skala :D), zamierzam do tego co w sigu zakupic x1800gto i krecic do oporu, ewentualnie 7600gt i tez krecic. Wiem ze obecny zasilator nie pociagnie oc z radziem na pokladzie, ale czy da rade z 7600gt ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 To staroć, lepiej zaopatrz się Modecoma MC-400 produkcji Fortrona :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 To staroć, lepiej zaopatrz się Modecoma MC-400 produkcji Fortrona :) Staroc nie staroc, stare Chieefy podobno byly najlepsze, a 360w vs 400w to chyba nie robi roznicy, pytalem o propozycje do oc do 200zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Przyjrzyj się tabliczkom Chieftec'a i Modecom'a, a dokladniej liniom 12V - ile ich tam widzisz u Chieftec'a i jaki wataż :?: Czy Modecom (Fotron) vs Chieftec nie robi różnicy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Grimlock nei chodzi to nawet o ilosc lini 12v a o ich wydajnosc pradowa taki nowy Modecom made by fortron bedzie mial na 1v znacznie wiecje Amperkow ;). niestety ten chieftek moze i mocowo by wyrobil niestety ta moc ma zle rozlorzona i morze mu nie starczyc tej mocy na lini 12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) Na konfigu z podpisu + upały załatwiłem Chieftec'a HPC-360-202 po około pół roku :( Edytowane 1 Września 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 I co z tego. HPC a GPS to dwa innne światy. Jeszcze nie słyszałem żeby komuś padła delta, a Fortronom się to zdarza duużo częściej. Ale trzeba też wziąc poprawkę, że ponad 50% sprzedawanych u nas fortronów Niemcy sprzedają jako złom na wagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_Garrett Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Panowie polecam pobliczać swoje zasilacze na tym kakulatorku. O ile dużo prawdy on mówi o tyle mamy sprawę rozwiązaną jeżeli chodzi o pytania : "czy wystarczy?" U mnie się narazie sprawdza. :D http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp#footnote5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) O kant hu... ten kalkurator rozbic na tych ustawieniach co teraz testuje wychodzi ze potrzebuje 575 bez podkreconych graf i podniesionych vgpu na nich. O chyba mi sie TPII zaraz sfajczy B-) :sad: . Edytowane 1 Września 2006 przez ChrisG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pat_Garrett Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 (edytowane) Jasne no to trzeba będzie teraz uważać na zasilacz ChrisG. A tak na marginesie to co Ty tam masz włożonego w ten komputer oprócz 2x7600:). Wydaje mi się , że ten kalkulator ma być tylko poglądowy. Jasne jest iż zasilacz zasilaczowi nie równy. Prawdopodobnie to jest Kalkulator dla mniej zaawansowanych zasilaczy:). <_< :-P Proponuje byście podali swoje wyniki na tym kalkulatorze. Zobaczymy jak to z nim jest i jak jest z naszymi configami. Przecież niewiele jest różnicy pomiędzy Twoim zasilaczem a pomiarami z kalkulatora. Może dlatego procka więcej juz nie możesz wykręcić? :-P Edytowane 1 Września 2006 przez Pat_Garrett Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Ten kalkulator jest bardzo niedokladny: 1. przyjmuje bledne wartosci dla CPU i GPU. 2. nie widzi roznic w chipsetach mobo 3. roznic w pamieciach w obrebie typu 4. roznic w wiatrakach w obrebie typu i.t.d. Najlepiej samemu zrobic kalkulacje zapoznajac sie wczesniej ze specyfikacja producenta sprzetu oraz takich zasad: Zwiekszenie czestotliwosci proporcjonalnie podnosi pobor pradu Zwiekszenie napiecia proporcja do kwadratu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Witam. Również chciałbym sie podłaczyć. Mam Radeona X1800XT PE (700/1600) Athlona 3000+ s.754 NewCastle i czekam na przyjazd DFI Infinity 4x Sprzęt nie podkręcany i narazie nie planuję tego robić. Czy Chieftec 360W wystarczy? (HPC-360-202-DF) http://extreme.outervision.com/psucalculator.jsp ->podaje, że wystarczy zasilacz 297W ale ja bym to miedzy bajki włożył. Linia +12 jest rozdzielona na 2 - +12V1 (15A) +12V2 (17A), ale o kant d... bo sumaryczne maksymalne obciążenie obu nie może przekroczyć 204W (->17A) Odejmując na proca ~74W (taki ma pobór) zostaje 130W do dyspozycji reszty. Tyle,że grafika pobiera mniej-więcej tyle. Wiem, że większość pobiera przez zewnętrzne złącze jako +12, ale 40~45W przez PEG. Moje pytanie sprowadza się więc do tego, czy te 40-45W jest przez płytę podawane z +12, czy też z jakiejś innej linii. I ewentualnie na jaką rezerwę mocy można liczyć od tych nominalnych 204W w przypadku tego zasilacza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 Proc chyba bedzie bral pewna niewielka czesc z 5V wiec troche wiecej tego zapasu bedzie a co do amperazu na 12V wnioskujac z faktu ze kilka miechow puszczalem 805d + 7600gt z zasilki majacej 15A na 12 V to na jakis czas ten chieftec powinien starczyc, ale na stale bym takiego zestawu na nim nie zostawial - za drogie zabawki zeby oszczedzac te 200 na zasilce sredniej klasy. W kazdym razie ja jutro skocze na gielde i zobacze albo wezme antka he neo 430 albo chiefteka 450 od delty (bardziej prawdopodobne bo 130 zeta roznicy to jednak troche jest). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 apropo's - to jakie jest na tym chieftecu maksymalne obciążenie +12 łącznie? bo +12V1 (168W) i +12V2 (180W) chyba się nie sumują? Ja z kolei bym się skłaniał, w moim przypadku, ku TAGAN TG380-U1 -235PLN 12V ma 264W. Oczywiście za jakiś czas. Czy taka zasiłka pociągneła by moją kartę i nieco podkręcony jakiś dual-core w przyszłości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 1 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2006 apropo's - to jakie jest na tym chieftecu maksymalne obciążenie +12 łącznie? bo +12V1 (168W) i +12V2 (180W) chyba się nie sumują? Ja z kolei bym się skłaniał, w moim przypadku, ku TAGAN TG380-U1 -235PLN 12V ma 264W. Oczywiście za jakiś czas. Czy taka zasiłka pociągneła by moją kartę i nieco podkręcony jakiś dual-core w przyszłości? Ten HPC-360-202-DF bedzie za slaby TAGAN TG380-U1 powinien wystarczyc ale do takiej grafy i "nieco podkrecony dual-core" to trzeba brac Topower 450-P3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) "nieco podkrecony" to dla mnie ~max 30% niestety ten toppower jest stówkę droższy choć mocniejszy. A głośność i inne cechy jakościowe mają omawiany tagan i toppower bardzo zbliżone. Edytowane 2 Września 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) To juz lepiej zamiast Tagana wybrac Topowera TOP-400P5 U12 OEM za 200 zl. Albo Chieftec'a GPS-400 (450) tez okolo 200 zl - chociaz glosniejszy ale lepsze linie 12V. Edytowane 2 Września 2006 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 @Grimlock Ten toppower rzeczywiście wygląda atrakcyjnie;) trochę przestrasza mnie tylko 12cm wentyl - chodzi mnie o ciche buczenie tego typu konstrukcji. Jak jest w przypadku tego konkretnego modelu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Nie slysze buczenia, obraca sie dosc wolno. Czuc slaby podmuch powietrza po przylozeniu reki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 @Grimlock żadna zasiłka z fabryki Topowera poniżej 450W nie ma podwójnej dwunastki, tylko splitter na OCP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 Wiem, juz o tym pisales :) Ale przeciez to nie jest zla zasilka, jest porzadnie wykonana i jak kazdy sprzet ma powoli przstarzala konstrukcje.. Owszem taki Chieftec robiony przez Delte bedzie lepszy :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2006 (edytowane) Ale czy podwójna linia, oprócz zgodności z normami UE, daje coś uzytkownikowi. czy 2x15A jest lepsze od 1x30A - bo moim zdanie to drugie pozwoli lepiej wykorzystać moc zasilacza. ps. czy eksperci mogą mi powiedzieć czy gniazdo PEG jest zasilane z +5V tak jak AGP? Edytowane 2 Września 2006 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 Witam ponownie i przepraszam za post pod postem, ale chciałem aby powędrowało do góry. Okazało się że stary dobry chef bezproblemowo pociągnął zestaw (x1800xt@pe, a3000+ newcastle,1GB ram, przejściówka pcmcia+ modem edge, dysk 40GB:( @michaelius miał rację przetrzymał nawet przypadkowe zwarcie zrobione podczas pomiaru napięć :huh: A wracając do samych napieć to podczas startowania kompa 12,5V ; podczas pracy w systemie 12.04V; najniższe zanotowane podczas grania/3dmarków: 11.79V. po zmontowaniu niestety zestaw się resetował podczas dłuższego grania -> jak się okazało przyczyną było przegrzewanie się chipsetu na który wydmuchiwał b.gorące powietrze arctic cooling accelero. otwarcie obudowy rozwiązało problem nawet podczas intensywnych testów i pozostanie otwarta aż do nabycia nowego chłodzenia na NB które obecnie jest głośne i - jak się okazało- nieskuteczne. Pozdrawiam. chef 360 forever! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 (edytowane) Ale czy podwójna linia, oprócz zgodności z normami UE, daje coś uzytkownikowi. czy 2x15A jest lepsze od 1x30A - bo moim zdanie to drugie pozwoli lepiej wykorzystać moc zasilacza. ps. czy eksperci mogą mi powiedzieć czy gniazdo PEG jest zasilane z +5V tak jak AGP? PEG ciągnie z 12v. lepiej jest jak ma pojedyńcza linie (przypadek taganow U01 i U15) ale...zadna nowoczesna konstrukcja nie ma pojedynczej linii wiec oczywiste jest jak ma 2 linie to lepiej :P wyjatkiem jest dual engine z 2 trafami (jedno na jedna linie 12v drugie na drugą linie) Edytowane 15 Września 2006 przez Pageup Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...