Skocz do zawartości
Vonda

~20" Wide Z Tv

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule - ponieważ nijak nie mogę się doszukać odpowiedniego kandydata - najchętniej NIE na matrycy TN 19, 20 lub ciut więcej ... najchętniej panorama (cchoć nie jest to absolutny wymóg) i z tym nieszczęsnym tunerem ...

Zaznaczam, że głównie ma służyć jako monitor - 70% CAD, 5% Photoshop, 10% edytor i może 5% gry ... no i zostaje 10% jako TV , z anteny, z stacjonarnego dvd i innych ...

Priorytetem jest dobra jakość obrazu w zastosowaniach komputerowych - tv jako dodatek pozwalający oszczędzić miejsce w pokoju ... No i fajnie by było gdyb y nie był zbyt szkodliwy dla zdrowia ... naczytałem się różnych opracowań z których wynikało, że wcale nie wszystkie LCD mniej promieniują niż dobry CRT ... tylko skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wiarygodne dane ...

Cena - Eizo za 6000 to za dużo ... myśłę , że za 2000-2500 powinieniem znaleźć coś sensownego.

Proszę o radę ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak w tytule - ponieważ nijak nie mogę się doszukać odpowiedniego kandydata - najchętniej NIE na matrycy TN 19, 20 lub ciut więcej ... najchętniej panorama (cchoć nie jest to absolutny wymóg) i z tym nieszczęsnym tunerem ...

Zaznaczam, że głównie ma służyć jako monitor - 70% CAD, 5% Photoshop, 10% edytor i może 5% gry ... no i zostaje 10% jako TV , z anteny, z stacjonarnego dvd i innych ...

Priorytetem jest dobra jakość obrazu w zastosowaniach komputerowych - tv jako dodatek pozwalający oszczędzić miejsce w pokoju ... No i fajnie by było gdyb y nie był zbyt szkodliwy dla zdrowia ... naczytałem się różnych opracowań z których wynikało, że wcale nie wszystkie LCD mniej promieniują niż dobry CRT ... tylko skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wiarygodne dane ...

Cena - Eizo za 6000 to za dużo ... myśłę , że za 2000-2500 powinieniem znaleźć coś sensownego.

Proszę o radę ...

jezeli 10% to TV to zupełny bezsens bo ogranicza to wybor o 80%

jeseli 70% to CAD to wg mnie odpadają 19 bo mała rozdzielczosc

O ile w 19" jest kilka pozycji z tunerem o tyle z 20 juz kiepsko a ceny wysokie.

Jest 20" LG panorama na TN z tunerem za jakies 1800zł pozniej juz acer ferrari za 2700zł

Monitory z tunerem:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...0_62/Filtr.html

Sugerował bym 20" bez tunera...najlepiej 4:3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu nie chcesz tunera jako karty PCI ?

Bo nie chcę włączać komputera tylko po tożeby pooglądać tv ...

jezeli 10% to TV to zupełny bezsens bo ogranicza to wybor o 80%

takie kategoryczne sformułowania ... gdybyś dodał chociaż "dla mnie bez sensu" ;-(

Natomiast, ze ogranicza wybór to fakt - pytanie tylko czy znajdzie się chociaż 1 taki który spełni moje oczekiwania - bo 1 wystarczy ...;-)

jeseli 70% to CAD to wg mnie odpadają 19 bo mała rozdzielczosc

fmmm... od 10 lat pracuję na 21"crt ViewSonica z rozdzielczościa 1024x768 i jest OK ... w domu mam 17" ustawioną na rozdzielczość jak wyżej i też się da pracować ... choć od jakiegoś czasu używam też notebooka 15,4'wide 1280x900 (chyba) no jest fajnie ... może faktycznie wyższa rozdzielczość mnie przekona ;-))

O ile w 19" jest kilka pozycji z tunerem o tyle z 20 juz kiepsko a ceny wysokie.

Jest 20" LG panorama na TN z tunerem za jakies 1800zł pozniej juz acer ferrari za 2700zł

Monitory z tunerem:

2305011[/snapback]

Sugerował bym 20" bez tunera...najlepiej 4:3
proszę o szersze uzasadnienie - zwłaszcza dlaczego 4:3 ??? w notebookach bardziej się opłacało <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wide właśnie ze względu na większą rozdzielczość przy porównywalnej cenie ... czy tu jest odwrotnie ?

I jeszcze jedno ... dostałem wczoraj katalog Panasonica i z tego co widzę jest kilka modeli TV 23 - 26" z rozdzielczością 1366x768 i wejściem pc bądź HDMI ... rozdzielczośc chyba by mi wystarczyła, matryca IPS czy jakoś tak -(ta "lepsza" ) ... może w tym kierunku ? ktoś testował tego typu tv (niekoniecznie tej firmy) jako monitor ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę o szersze uzasadnienie - zwłaszcza dlaczego 4:3 ??? w notebookach bardziej się opłacało <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> wide właśnie ze względu na większą rozdzielczość przy porównywalnej cenie ... czy tu jest odwrotnie ?

a tu jest odwrotnie, zwykłe LCD 20" 4:3 mozna kupic juz za 1050zł a najtansza panorama 20" to 1200zł.

naprawdę 1600x1200 w monitorach 20" to fajna sprawa do takich zastosowań, czasami bawię sie w 3D studio na 19" 1280x1024 i to męczarnia, jak miałem CRT to do tego programu włączałem 1600x1200 na 17". Po przesiadce na LCD mam wrazenie w 3d studio podobne do tego jakbym pulpit windows uruchomił w 800x600 :(

Panorama ostatecznie tez będzie ok tylko trzeba się przestawić i przyzwyczaić.

I jeszcze jedno ... dostałem wczoraj katalog Panasonica i z tego co widzę jest kilka modeli TV 23 - 26" z rozdzielczością 1366x768 i wejściem pc bądź HDMI ... rozdzielczośc chyba by mi wystarczyła, matryca IPS czy jakoś tak -(ta "lepsza" ) ... może w tym kierunku ? ktoś testował tego typu tv (niekoniecznie tej firmy) jako monitor ???

TV LCD jest dobry - do grania, przy normalnej pracy po pół godzninie na takim 27" łeb mi peka nie wiem jak u Ciebie, winna jest chyba jasnosc -zazwyczaj 500cd- i brak mozliwosci porządnego skrecenia mocy lamp.

Mysle ze TV będzie dobry ale jak wyjdą modele z podswietleniem LED i rozdziałką full HD.

Jest jeszcze jedna mozliwosc: zewnętrzny tuner TV za 350zł + np taki monitor: http://www.morele.net/?pg=product_info&amp...name&dspl=p

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi