Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Ostatnio byłem w Tesco i zobaczyłem płyty dziwnej firmy - TESCO ! :D Postanowiłem kupić je dla testów - gdyby były dobre moge ich używać ;) . Cena nie jest wysoka - za 25 płyt zapłaciłem zaledwie 20zł, czyli cena jednej płyty to ok. 80 gr. Oto jak wygląda płyta (sorki za jakość, robiłem to skanerem ;) ): Zrobiłem test, nagrałem na płytę ok. 3,5Gb danych z maksymalną prędkościa deklarowaną przez producenta. Do testów wykożystałem moją nagrywakrę - NEC 3520A z oryginalnym fimware w wersji 3.07. Tak wygląda tył płyty po nagraniu: Potem wykonałem testy w Nero 7 CD-DVD Speed, test ScanDisk nie znalazł problemów, 100% płyty oznaczył jako zielone - dobre. Wyniki testu jakości: Informacja ogólna Dysk: _NEC DVD_RW ND-3520AW Firmware: 3.07 Dysk: DVD-R (UME01) Wybrana prędkość: 8 X PI errors Maksimum: 919 Average: 241.46 Całkowicie: 3282388 PI failures Maksimum: 16 Average: 1.13 Całkowicie: 9686 PO failures: n/a Jitter: n/a Statystyki skanowania Upłynęło: 9:03 Number of samples: 14988 Średni odstęp skanowania: 8.01 ECC Zakłócenia usunięte: 0 Teraz mam pytanie bo sam nie jestem pewien, czy można używac tych płyt? Biorę pod uwagę że ja nie nagrywam raczej szybciej niż 6x i w tym wypadku też nie będe nagrywał szybciej. Martwi mi duża ilość błędów PI ale się nie znam i nie wiem czy to dużo czy nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 Akurat to ile jest tych błędów nie jest tak istotne jak trwałość płyty ( za rok - dwa możesz nic nie odczytać ) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 5 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2006 (edytowane) Jakość nagrania to za mało. Płyta będzie sypać błędami odczytu po jakimś czasie i nic z nią nie zrobisz. Takie płytki możesz używać np. do przechowywania jakiś mniej ważnych danych albo do czasu aż nabędziesz jakieś lepsze nośniki. Prawie każda z tych tańszych CD (DVD-RW mam dopiero 4 miechy) jak x-Power czy Mediastore padały po roku i nie dało się z nich odczytać części danych ,albo pliku zajmującego cała płytę. Szkoda zachodu. Lepiej kupić większą ilość Verbatim DVD-R x16. U mnie od 100 szt. można dostać za 1.25 zl. Edytowane 5 Września 2006 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 6 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2006 Aha, zapomnaiłem dodać tam wyżej - za jakiś tydzień, dwa zrobię kolejny test i porównam z pierwszym. Skoro kupiłem juz 25 sztuk to chyba jednak je wykożystam (choćby z prędkością 4x ;) ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...