Skocz do zawartości
kukov

Karta Za ~200 Zl

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest prawda ze kazdego 9550 podkrecisz na poziom 9600pro.W rzeczywistosci moze z 5-10% kart dojdzie do takich taktowan.

Z tym to zdrowo przesadziłeś, Gigabyty 9550 sie bardzo łądnie kręcą i osiągają bez problemu takty 400/500 a nawet sporo więcej nie mówiąc już o selektach na allegro

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest prawda ze kazdego 9550 podkrecisz na poziom 9600pro.W rzeczywistosci moze z 5-10% kart dojdzie do takich taktowan.

I dlatego trzeba uwaząc co sie kupuje. NIektore modele (GeCube Extreme) podkrecaly sie powyzej taktowan 9600pro i to nie byly pojedyncze przypadki, a regula. Wystarczy przejrzec temat o r9550 i popatrzyc na sygnaturki uzytkownikow.

Druga sprawa to fakt ze niektore egzemplarze 9500 mozna zmodowac/podkrecic na poziom 9700/pro.

I? Obecnie szansa na kupienie takiego egzemplarza jest niewielka. A jezeli juz, to cene tez jest duzo blizsza kartom r9700.

Jezeli chcecie porownywac najlepiej podkrecalne karty 9550 to porownujcie je do najlepiej podkrecalnych 9500 a nie ze 9550@9600pro vs nie krecony 9500 bo to juz jakis absurd jest i zupelnie bezsensowne porownywanie

To pokaz porownanie kart podkreconych. Fakt jest taki, ze wiele r9550 spokojnie przekraczalo 400Mhz (440, 450) na rdzeniu, a wiekszosc 9500 mialo probelmy z przekroczeniem 320Mhz. Inna technologia, wiecej ciepla. A 4-potokowy rdzen r9500 przy takim samym taktowaniu nie bedzie wydajniejszy niz 4-potokowy r9550, wrecz przeciwnie, bo procesory rv350 zostaly poddane drobnym modyfikacjom w stosunku do r300. Pozosteje kwestia pamieci - 270Mhz 256bitowej szyny jest niewiele bardziej wydajne niz 400Mhz na szynie 128Bitowej. Róznica przepustowosci teoretycznej jest znaczna, ale im wieksza szerokosc szyny tym trudniej ja optymalnie wykorzystac, ocenia sie, ze szyna 256bitowa jest srednio o 30% mniej efektywna niz 128bitowa (nie pamietam, gdzie czytalem, google przyjacielem dociekliwych, ale jak ktos sie nieco orientuje w jaki sposob dane sa przesylane po szynie, to bedzie wiedzial o co chodzi). bydwie pamieci mozna podkrecic, te z r9500 powiedzmy o 50Mhz, tez z r9550 powiedzmy o 100. Roznica maleje, o ile jeszcze istnieje.

Zreszta, ajk juz pisalem - nie mam ochoty na dalsze spekulacje, w temacie pojawily sie linki do tetsow, jak ktos uwaza, ze sa przeklamane, niech poda wlasne, lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za czasow gdy krolowal 9500 nie bylo wcale takiego boomu na allegro.Nie bylo tak jak teraz ze praktycznie wszystko co lepsze znajdziesz wlasnie tam.Nawet nie jestem w stanie sobie przypomniec czy wtedy istnialo allegro.

Spojrz na sytuacje teraz.Ludzie wystawiaja na aukcji modowalne karty z wyzsza cena.

A jak bylo kiedys?Jeden drugiemu dawal cynk ze przykladowo w action dostali partie modowalnych i ludzie ryzykowali kupnem bo mieli spore szanse na trafienie dobrej sztuki.

Co do tych 9550.Gigabyty sie dobrze kreca - to fakt.Ale ile czytalem skarg i zazalen ze ktos kupil innej firmy i bardzo kiepsko sie kreci?Ba,nawet czytalem opinie ze po jakims czasie gigabyte zaczal wydawac slabe do wykrecenia egzemplarze.

Co do testow.

Widzialem sporo testow roznorakich kart.W wiekszosci przypadkow bylo to porownanie aktualnie testowanej karty w kilku wariacjach taktowania vs reszta konkurencyjnych ,fabrycznie taktowanych kart.Takie testy sa dobre do pokazania mocy danej karty po podkreceniu na tle konkurencji.Ale nie do porownania dobrze modowanego/dotaktowanego produktu z konkurencyjnym tez dobrze taktowanym/zmodowanym.Tylko tak mozna stwierdzic moc karty a nie jakimis innymi bzdurami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiekszosc 9500 mialo probelmy z przekroczeniem 320Mhz

Zreszta, ajk juz pisalem - nie mam ochoty na dalsze spekulacje

właśnie widać jak nie masz ochoty na spekulacje :lol:

dla 9500 360 to żaden problem (moded cooling bo standard nie wyrabia ) większość robi 380 a po v- mod 420 i co ?

- a bo wiesz 9550 robi 440 a czasami nawt 500

- ale wiesz 9500 pro @ 216/216 ( czyli maksymalny downclocking :lol: ) jest wydajniejszy w ET niż 9550@420/520

- testy mowią co innego .. ble ble ale ja wcale nie spekuluje ..

- sr am na testy jak nie mam dość fps i mnie leją noobki na 9550 a na 9500 256 bit jest ok

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9500 256bit to lepsza karta, 9500pro to inna planeta, 9550/9600 to karty fajnie się kręcące ale to stary cienki lowend i wiem jaką mają wydajność - simsy 2 jakoś ciągną ale to nie jest dynamiczna gra

za 200 pln - chyba tylko dobrze się kręcący 9800

za trochę więcej - może coś z 6600 by juz się udało uplować, nowszych grach się sprawdzi lepiej

Edytowane przez forest kila zbila

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9500 pro

jest człowiek który sprzedaje równo za dwieście kartę o identycznych parametrach ale lepiej krętliwą bo to radek 9800SE@8 potoków 128 bit na lepszych pamięciach z nominalnym taktowaniem 380/290 ( 9500 pro ma 277/270 )

o tutaj - naprawdę fajna :D i może nawet gwara sie znajdzie

osiągalne jest również 9700 za 200zł ale tylko w pojedynczej aukcji na tą chwilę- i ona będzie lepsza

o 6600 raczej zapomnij w tej kwocie to rzeczywiście superokazja musiała by być

reszta tych co podałeś nie jest warta uwagi za tę cenę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, a jak ja sprzedawałem GF 6600 GT za 300 zł to każdy mówił, że to za dużo i 240 zł mogę wziąć na maksa. Żałosne.

300 a 200 to 50 procent różnicy <słownie połowa> poza tym ceny zmieniają się z dnia na dzień - ale rozumiem twoją irytację :lol: - trzeba było nie sprzedawać skoro taka żałość cię ogarnia że za tyle musiałeś ją spuścić :]

Edit: no widzisz skoro musiałeś to czemu te jęki jak musisz to sprzedajesz taniej jak nie to czekasz na jelenia który da tyle ile chesz - naturalna kolej rzeczy :)

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musiałem sprzedać, potrzebuję kasę na komórkę. Na szczęście w przyszłym tygodniu będę miał 350 zł, więc może będzie jakaś okazja i kupię X800GTO lub 7600 GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi