pisarz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Witam. Planuje zakup kilku czesci komputerowych. Jednak nie bardzo wiem, co kupic, wiec bede prosił o porade. W cenie DO 4500zł chce zakupic: Karta graficzna MoBo Procesor + chłodzenie Dysk Pamiec Mam juz upatrzone kilka z tych: Grafika: Gigabyte GF 7950 GX2 1GB RAM - 2099zł MoBo: DFI LanParty UT nF4 SLI-D - ~600zł Procek: Athlon 64 X2 3800+ s.939 - ~650zł resty nie mam pojecia. W kazdym razie pamieci bym chcial miec 2x1GB i dysk do ok 200GB, choc nawet 160GB to nawet za duzo, bo nie potrzebuje takiej przestrzeni dyskowej ;) Ale mam jeszcze dylemat, czy nie wziazc by Intel Core Duo 2 6400, bo taki tez mi znajomi polecali, jednak na intelu sie nie znam, wiec nie wiem co bedzie wydajniejsze. Prosze o porade. I jeszcze jedno, czy ta płyta DFI bedzie dobrze wspolpracowac z ta karta i proskiem ktora podalem, oraz czy w ogole byscie ja polecili? Mialem juz kilka DFI i bylem bardzo zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 a zasilacz gdzie? chyba ze masz dobre 400-500 w :) i za ta cene to ja bym wzial np. asusa p5b deluxe + core 2 duo e6300 + scythe infinity... a grafike to chyba jednak jakas tansza + dobry ram Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Proc, mobo i chłodzenie polecam takie jak poprzednik. Do tego grafa ATI Radeon X1900XT 256/512MB oraz RAM 2x1GB Patriot LLK. Oczywiscie jakis mocny zasilacz około 400W co najmniej :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 A może Goodramy 800 Mhz na Micronach D9 ? ;] No i oczywiście Conrołek ;) Z zasilaczy to jakiś Tagan :) Albo coś innego z tąd. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 dlaczego grafike tansza? Dlaczego nie polecacie kupowac tego 7950 ? Czyli lepiej bedzie jak wybiore Intela? Bedzie wydajniejszy od tego Athlona? Aha, i zalezy mi by płyta była bardzo wydajna, oraz posiadała SLI! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) E6300 + Asus P5W DH + 2x1GB goodRam 800 + GeForce 7900 GT + Scythe Infinity + HDD Samsung Ta grafika wystarczy ci w zupełności do komfortowego grania - jeśli bardzo będziesz chciał - dokupiszsobie po jakimś czasie kolejną 7900GT BTW: pisarz? :P Edytowane 8 Września 2006 przez victor89 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 E6300 + Asus P5W DH + 2x1GB goodRam 800 + GeForce 7900 GT + Scythe Infinity + HDD Samsung Ta grafika wystarczy ci w zupełności do komfortowego grania - jeśli bardzo będziesz chciał - dokupiszsobie po jakimś czasie kolejną 7900GT BTW: pisarz? :P Ja jednak lubie sprzet wysokich lotów, wiec jak mam cos kupic to tak jak w powiedzeniu, "raz a dobrze" ;) Takze mysle ze jednak sie skusze na DFI LanParty NF4 Ultra SLI-DR + GF 7950GX2 + Athlon 64 X2 i sie zastanawiam albo nad 3800+ Manchester albo 4400+ Toledo. Rozumuje ze skoro Toledo jest drozsze, znaczy ze nowsze ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Wolałbym jednak opcję E6300 + Asus P5W DH (Lub P5B Deluxe non wi-fi) + 2x1GB goodRam 800 + GeForce 7900 GS (najlepiej galaxy Zalman, tylko jeszcze nie ma w Polsce) + Scythe Infinity + HDD Seagate z zapisem prostopadłym. Kupować teraz grafę za 2k zł to nie ma sensu, a 7900GS zupełeni starczy na długo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) tak conroe jest mocniejszy od athlona - tak w grach też, toledo się ładniej kręci podobno, bedzie OC ? czy niebardzo oO Edytowane 8 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
victor89 Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 Wolałbym jednak opcję E6300 + Asus P5W DH (Lub P5B Deluxe non wi-fi) + 2x1GB goodRam 800 + GeForce 7900 GS (najlepiej galaxy Zalman, tylko jeszcze nie ma w Polsce) + Scythe Infinity + HDD Seagate z zapisem prostopadłym. Kupować teraz grafę za 2k zł to nie ma sensu, a 7900GS zupełeni starczy na długo. płytka w nawiasie ma problemy z sli ;) Co do dysku - faktycznie - zapomniałem iż istnieją takie dyski zzapisem prostopadłym - seagate... Grafa - jednak zostałbym przy 7900GT - na dzień dzisiejszy NAPRAWDE nie ma sensu kupować 7950 GX2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) lepiej x1900xt :) albo nawet 7900gs Edytowane 8 Września 2006 przez homzik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUD Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 W takiej cenie proponował bym conroe, jak dobrze pójdzie to wyciągniesz z niego 3.5g a to już duuuża wydajność ;]. Co do x2 to nie radził bym kupować 4400+ ale 3800+ na rdzeniu Toledo, ciężko go kupić ale o/c jest bardzo wyskokie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Nie mówiąc o tym że Conrołek e6300 zjada na śniadanie x2 4400+... Chociaż po twoim nicku widać, że jesteś wielbicielem AMD, ale Conroe jest naprawdę lepszy... A po o/c do 3.5 zjada FX'a 62... Co do grafy to x1900xt ;) Edytowane 8 Września 2006 przez Lanc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) Nie mówiąc o tym że Conrołek e6300 zjada na śniadanie x2 4400+... Chociaż po twoim nicku widać, że jesteś wielbicielem AMD, ale Conroe jest naprawdę lepszy... A po o/c do 3.5 zjada FX'a 62... Co do grafy to x1900xt ;)fan jak fan, zawsze mialem i lubilem AMD, ale teraz widze ze czasy sie zmieniły :mur: Z tego co mi znajomi na GG krzycza i polecaja tj: Ta MoBo: i ten CPU: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30070 Czy ten proc i ta mobo beda dobrze ze soba wspolpracowały? Ktos mi dzis wspomnial ze lepiej miec chipset 975, a tu widze ze jest ten gorszy czyli 965 :unsure: sam juz nie wiem, nie moge sie przekonac do Intela za nic w swiecie. Juz sie nastawialem na DFI LP NF4 Ultra SLI-DR i X2 4400+ ale widze ze to jednak nie był dobry wybor, skoro kazdy mowi ze brac Core Duo. Skoro tak, to chcialbym jakas dobra plyte pod Core DUo za ok. 750zł, nie wiecej. Co do grafy to chyba bede nieugiety i wezme jedna GX2, tylko poczekam az lekko stanieje :unsure: edit: no dobra, przekonaliscie mnie do intela, tym bardziej jak zobaczyłem to: http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://...e/strona-8.html Takze biore Intel Duo Core 2 E6300 badz E6400 (warto doplacic do niego?) Tylko teraz mam mega problem z MoBo, poniewaz nigdy nie miałem w PC Intela. Zatem co musze miec na płycie? - Duzo USB - MUSI miec obsluge SLI (fajnie by było Quad SLI, ehh... marzenia) - cena ma nie byc wysoka, w porywach 800zł - Ma miec 2xRJ45 Gigabit (choc jak bedzie jedno nic sie nie stanie! :) ) - MUSI miec obsluge SATAII z NCQ - Ma byc bardzo wydajna i dobrze sie musi na niej krecic procek - Mile widziane bogate wyposażenie :) to chyba tyle z moich wymagan co do płyty, zatem co za MoBo mi polecicie? :) Aha, no i koniecznie musi wspołpracowac z GF7950GX2 - tak, uparłem się na niego... Edytowane 8 Września 2006 przez ATHLON 64 FX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 fan jak fan, zawsze mialem i lubilem AMD, ale teraz widze ze czasy sie zmieniły :mur: Zatem co za MoBo mi polecicie? :) Aha, no i koniecznie musi wspołpracowac z GF7950GX2 - tak, uparłem się na niego... Wolałbym jednak opcję E6300 + Asus P5W DH (Lub P5B Deluxe non wi-fi) nfinity + HDD Seagate z zapisem I procek E6300 bo o/c jest takie samo jak w przypadku E6400, a jest tańszy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GreenGo Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 - Duzo USB - MUSI miec obsluge SLI (fajnie by było Quad SLI, ehh... marzenia) - cena ma nie byc wysoka, w porywach 800zł - Ma miec 2xRJ45 Gigabit - MUSI miec obsluge SATAII z NCQ - Ma byc bardzo wydajna i dobrze sie musi na niej krecic procek - Mile widziane bogate wyposażenie tak to tylko w Erze ;) A na poważnie to tak jak pisali wyżej, Asus P5W DH powinien Cię zadowolić. Dla zego tak się uparłeś na tego GX2 ? Baaardzo przepłacisz a ona tanieć nie ma na razie zamiaru. Teraz spokojnie Ci wystarczy 7900GS do gry na high we wszystkich grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 8 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2006 (edytowane) tak to tylko w Erze ;) A na poważnie to tak jak pisali wyżej, Asus P5W DH powinien Cię zadowolić. Dla zego tak się uparłeś na tego GX2 ? Baaardzo przepłacisz a ona tanieć nie ma na razie zamiaru. Teraz spokojnie Ci wystarczy 7900GS do gry na high we wszystkich grach. tylko ze on nie ma SLI :( CHoc dzis ktos mi mowił, ze wystarczy wgrac odpowiednie stery i SLI zadziała. Prawda to? BO jesli tak to chyba problem MoBo bede miał z głowy :) tylko jeszcze jedno, czy GF7950GX2 odpali na tej płycie? Edytowane 8 Września 2006 przez ATHLON 64 FX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Ze sterami to prawda ;] Co do odpalania 7950gx2 to nie mam pojęcia ale IMO NIE OPŁACA się teraz kupować tej grafy... Jak pisali wyżej 79GS wystarczy, żeby grać we wszystkie istniejące gry na full detalach... Potem sobie dokupisz drugiego 79GS i będziesz miał to SLI [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Lanc nie przesadzaj z tymi full detalami :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Ze sterami to prawda ;] Co do odpalania 7950gx2 to nie mam pojęcia ale IMO NIE OPŁACA się teraz kupować tej grafy... Jak pisali wyżej 79GS wystarczy, żeby grać we wszystkie istniejące gry na full detalach... Potem sobie dokupisz drugiego 79GS i będziesz miał to SLI [;chociaz nie, wiecie co? Zakupiłbym jakas grafe na PCI-E za 200zł (jaki 7300) i poczekalbym na DX10 i karty pod to. Tylko czy ktos wie kiedy wyjda karty wspierajace DX10 oraz jakie beda mniej wiecej ceny, oczywiscie interesuja mnie karty high-end. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 10 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2006 (edytowane) cacy tylko żeby ci do głowy nie przyszło kupować 73gs ( ta wlaśnie jest w okolicy 200zł ) - jezeli już to 73gt galaxy zalman (chlodziwo ), na memkach ddr3, 128 lub 256 MB to już wedle uznania ( w okolicach 350 ) mozesz też kupić 73gt na ddr 2 ok 300 zł ale otrzymujesz znacznie mniejszą wydajność ewentualnie jak juz musi być w okolicy 200 (w co wątpię patrząc na to co składasz ) to zwykłe zwyklutkie 66 ( no może turbo force ) i tak będzie ponad dwukrotnie wydajniejsze niż 73 gs - wiem w smarkach wyglądają podobnie (szczególnie w 03 ) ale już w fear jest tak jak mówie :mrgreen: a tak mówił Orgiusz: ze w F.E.A.R 4-potokowiec 7300gs z 64bitowymi pamiatkami ( o przepustowosci 4,3GB/s ) na mocnym cfg przegrywa z 4-potokowym 9500 ze 128bit ( 8,6GB/s ) na sredniej klasy konfigu o ~30%:wink: haha dopiero zauważyłem że imć moder sie rypnął - oczywiście przegrywa ale z 8-potokowym 9500 :wacko: » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « nie wspominając już o tym, że 76gs to ma 4 ... ale ps - wiem offtopic'uje - sory poprawie sie :P Edytowane 10 Września 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 11 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2006 (edytowane) no i podjalem decyzje, oto konfig: Intel Core2 Duo E6300 Asus P5W DH Deluxe Seagate 320GB Barracuda 7200 RPM SATAII 16Cache NCQ Tagan 480W Geil 2x1GB Dual DDR2 800MHz LG SuperMulti DVD+/-RW LigthScribe 19" LG Flatron Panorama LCD Chieftec Dragon Big Tower co do grafy to tez juz przemyslalem i... czekam na R600, badz bede obserwował przez 2-3 miesiace jak sytuacja sie bedzie rozwijac. Chwilowo zakupie sobie 7300GT, przezyje siedziec przez 2-3 miesiace na tej grafie, potem kupie sobie wspomnianego wczesniej demona ;) Edytowane 11 Września 2006 przez ATHLON 64 FX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...