MiGoMaT Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Witam potrzebyje 3 bloczki (miedziane) do chłodzenia wodnego o dużej przepustowości w cenie do 600zł za komplet. Co polecacie. A i jeszcze jakąś pompkę bardzo cicha do 5dB MAX. Cena nie jest aż taka ważna i napięcie też nie jest ważne. Edytowane 9 Września 2006 przez MiGoMaT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Wiesz jeśli chodzi o bloczki to mogę polecić coś z kolekcji naszych forumowych rzemieślników. ;) Pompka skoro ma być tak cicha to chyba tylko co/cwu. Możesz się też zainteresować nowym blokiem na nb by realitynet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) Bloki - moze byc zestaw od Kynka Misia, Sama (czyli RealityNet), lub X4pro - wybor nalezy do ciebie Najcichsze sa pompy Cwu maja okolo 35-40 Db nieoszukanego pomiaru edit Takie tematy umieszcze sie w dziale Co kupic? - chlodzenie wodne ;) Edytowane 9 Września 2006 przez GDR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 35-40db :blink: komuś sie zero pomyliło czy to jakaś inna skala? :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiGoMaT Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 (edytowane) a kogo mam pytać o takie bloczki z naszego forum i jaka dokladnie pompke co polecacie lub cwu na realitynet nie ma nic na nb powiem wam od razu ze jestem zielony jeżeli chodzi o wc:/ a więc jak byście byli na tyle uprzejmi i podali mi linki do postów w których są do sprzedania dobre bloczki albo kontakt z kimś kto robi dobre bloczki to byłbym bardzo wdzięczny a i zeby pasował na am2 Edytowane 9 Września 2006 przez MiGoMaT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndiX Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 tu powinno byc wszystko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 35-40db :blink: komuś sie zero pomyliło czy to jakaś inna skala? :unsure: Tak skala pomylila sie kilka lat temu specjalistom od marketingu wszystkich firm produkujacych wentylatory zasilacze i takie tam. Od tego czesu coraz bardziej i barddziej zanizaja 4-5 Db? Niemozliwe do uslyszenia. W ogole cieżko coś uslyszec poniżej 20 Db a nie powiesz chyba że Akasy na 12V są niesłyszalne, a powinny gdyż mają niby18Db Na poparcie cytat ze strony Grundfosa jest to prawdopodobnie najcichsza konstrukcja jaka stworzono Producent: Grundfos Moc - 25W Zasilanie: 230 V Długość montażowa: 80 mm Temperatura cieczy - od 2C do 95C Wielkość przyłącza rurowego: 1/2" Poziom ciśnienia akustycznego nie przekracza - 43 dB(A) Waga 1,1 kg Gwarancja 2 lata Mowa o modelu UP 15-14B Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 43dB to nie są zdecydowanie.. Chociaż słyszałem TYLKO pompke grundfosa do C.O. nawet nie wiem jaki model, ale wiem, że była dla mnie NIESŁYSZALNA. I chcesz mi powiedzieć, że dla ludzkiego ucha 40dB jest niesłyszalne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 43dB to nie są zdecydowanie.. Chociaż słyszałem TYLKO pompke grundfosa do C.O. nawet nie wiem jaki model, ale wiem, że była dla mnie NIESŁYSZALNA. I chcesz mi powiedzieć, że dla ludzkiego ucha 40dB jest niesłyszalne? Chciałem po prostu powiedzieć ze dane producentów chłodzenia są bardzo mocno zaniżone. Nie ma czegos takiego jak 4-5 Db Otoczenie będzie wielokrotnie głośniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Z tymi pomiarami jest na tyle śmiesznie, że są robione z różnych odległości. Spotkałem się z normą, która mówi o mierzeniu dBA z odległości 5 metrów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 ' date=' 9 wrz 2006, 15:08' post='2310905'] Z tymi pomiarami jest na tyle śmiesznie, że są robione z różnych odległości. Spotkałem się z normą, która mówi o mierzeniu dBA z odległości 5 metrów. Bardzo możliwe ze masz racje klienci kupujący tą pompkę nie biorą pod uwagę głośności dlatego producent może mierzyć z bardzo bliska. W przypadku sprzętu komputerowego jest to podstawowy parametr więc wkraczają specjaliści od marketingu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Najcichsze sa pompy Cwu maja okolo 35-40 Db nieoszukanego pomiaru To nie prawda. Polecam lekture silentpcreview.com, opisu jak tam mierza, czym i jakie uzyskuja wyniki. Jeden z ich sonometrow jest w stanie mierzyc od ~10dB. Mierzac w najlepszych warunkach, przy wylaczonych wsyztskich urzadzeniach, braku ruchu ulicznego w obrebie kilku ulic osiagaja poziom otoczenia ~15-16dB. Wyniki glosnosci najcichszych zasilaczy (pierwsza rewizja seasonicow) plasuje sie na poziomie 19dB, wentylator nexus 92mm SL @ 5V ma 17dB. Wszystkie pomiary wykonywane sa z odleglosci 1m jednakowa procedura. Dla porownania Akasa jest znacznie glosniejsza - stad zle skojarzenie z danymi jakimi chwali sie jej producent. A pompa CWU, smiem twierdzic jest cichsza niz nexus SL na 5V. Tej pompy NIE SŁYCHAĆ nawet z 10cm. Wiem co mowie, walcze od dluzszego czasu o cisze. Dla przykladu podpinajac sama pompe w obieg (bez kompa), noc ~1sza w nocy, teren niezabudowany (~1000miesznancow), brak ruchu, szczelnie zamkniete okna - bardzo niski poziom glosnosci tla (napewno nizszy niz w warunkach miejskich w spcr) - nie slysze tej pompy. Podczas gdy w tym samym porownaniu dosc latwo wylapuje z 1m fandera , zawarda czy inne glosniejsze wentyle. Producent podaje zdecydowanie bledne dane co do tych pomp i to zawyzone kilkadziesiat razy. Nie wiem z czego to wynika, mozne w normalnych warunkach, przy temp wody ~90 C jest glosniej. Nie wiem. Wiem natomiast ze istnieja wentylatory pozniej 20dB z 1m, i jeszcze cichsze pompy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Horgrim Opublikowano 9 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2006 Potwierdzam słowa przedmówcy - pompy CWU po odpowietrzeniu nie słychać, jedynymi sposobami aby zobaczyć że działa to albo zmierzyć przepływ wody miernikiem, albo dotknąc pompę ( lekkie drgania ) albo patrzeć na świecącą diodę zasilania. A co do pomiaru głośności to jest w nich ogromny rozrzut, szkoda że nie ma jednego ujednoliconego sposobu pomiaru... Najlepiej samemu <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> i przetestować czy dany wentylator/pompka są dla nas naprawde ciche - każdy człowiek ma inny słuch i dla jednego fander skręcony na minimum jest niesłyszalny a np ja go słyszę i dla mnie cichy nie jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicko13 Opublikowano 12 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2006 polecam zestaw cube'ów od misia15go z forum,co do pompki to jak poprzednicy C.W.U lub jak masz wieksza bude to C.O. jaką chłodnice wybrales do zestawu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...