Skocz do zawartości
Gość RaDdD

Soltek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :-P

Dziś natrafiłem na dośc itytujący problem, jednemu z klientów wykrywa proca jako athlona FX'a :razz: (semp2600+)

płyta to soltek K8AV2-RL. Podejrzewam że to bios ( a raczej napewno On:> ) więc chce go zmienić , bios nowy już mam, ale nie wiem (: / ) jakim programem go sflashować- program musi być z pod windowsa. Z góry dzieki za każda rade.

Pozdrawiam.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie da rady jakoś floopa podłączyć i walnąć szybkiego flasha ? :| Jak da rade zrobić flasha z pod windy to najczęściej na stronie producenta płyty w biosach jest dany programik...

no niestety :( musi być z pod windy, ew CDrom jak sie da :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jak hdd jest na fat32 to biosik i flasher mogą siedzieć na dysku ;) Potem musisz tylko odpalić kompa żebyś dostał linie komend ;) [dzięki płytce instalacyjne win XP się da raczej takie coś zrobić] Wtedy tylko wchodzisz do danego folderu, ew przełączasz się na sam dysk C/D/E etc gdzie masz pliki i flasciach!esz :) [nie działa w przypadku NTFS]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początek, to programy do flashowania (jak i same biosy) dzielą się na 2 grupy: AMI i Award/Phoenix. Producenci płyt przważnie stosują jeden z nich. Program taki często dołączony jest do biosu (są spakowane w jednym pliku). Do konkretnych grup biosów pasują programy w określonych wersjach - starsze lub nowsze mogą mieć problemy z obsługą niektórych płyt.

Druga sprawa, to flashowanie pod Dosem. To naprawdę nic trudnego. Jednak linia poleceń z Windows 2000/XP/2003 tutaj nie pomoże. Nie pozwala ona na uruchomienie innych poleceń niż te do naprawy systemu.

Można zrobić natomiast płytkę bootowalną. Nagrywa się w sposób opisany wyżej, ale potrzebny jest plik z zawartością sektora rozruchowego. Można go znaleźć na stronie http://www.bootdisk.com/ . Wersja Windows 98 SE powinna być najlepsza do tego: http://s93616405.onlinehome.us/bootdisk/win98sc.zip

Są też specjalne wersje do flashowania (2 linijka - "Driver Free Disk For BIOS Flashing"), ale osobiście ich nie testowałem.

Edytowane przez ULLISSES

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi