Skocz do zawartości
Mikelos

Nowy Zestawik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

przyszla pora na nowego sprzeta i wymyslilem sobie takie dwa zestawiki:

1.

AMD SEMPRON 3000+BOX (AM 2) 64 bit Cena: 208.40 zl

AM2 ASRock płyta gł. AM2XLI-ESATA2, M1697, DDR2-800, SATA2, RAID, LAN, ATX Cena: 268.60 zl

GOODRAM DDRII 1 GB (2x512MB) PC667 DUAL CHANNEL Cena: 480.10 zl

Samsung Spin Point P80SD HD080HJ, 80GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 8MB cache Cena: 180.60 zl

GALAXY GeForce 7300GT 256MB DDR3/128b TV/DV PCI-E (1,2ns Zalman ) Cena: 442.60 zl

BenQ DW1655 DVD-RW +/-R / RW LightScribe retail czarny Cena: 140.10 zl

Zasilacz Mode Com MC-400 ATX 2.0, 400W PFC Cena: 176.40 zl

razem: 1896.80 zl

2.

AMD ATHLON 64 3000+ BOX (939 pin) Venice Cena: 280.60 zl

S939 ASRock płyta gł. 939DUAL-SATA2, 1695, DDR400, SATA2, RAID, LAN, mATX Cena: 225.50 zl

GOODRAM DDR 1 GB PC400 Cena: 404.60 zl

Samsung Spin Point P80SD HD080HJ, 80GB, Serial ATA/300, 7200RPM, 8MB cache Cena: 180.60 zl

GALAXY GeForce 7300GT 256MB DDR3/128b TV/DV PCI-E (1,2ns Zalman ) Cena: 442.60 zl

BenQ DW1655 DVD-RW +/-R / RW LightScribe retail czarny Cena: 140.10 zl

Zasilacz Mode Com MC-400 ATX 2.0, 400W PFC Cena: 176.40 zl

razem: 1850.40 zl

- ktory zestaw wybrac i co ewentualnie zmienic bez podnoszenia ceny?

- wiekszego dysku nie potrzebuje wiec nie proponujcie zmian na wiekszy

- zestawik przez najblizszy czas nie bedzie rozbudowywany

- zakup bedzie w Returnie a to z powodu ze ceny maja chyba w miare sensowne, wybor spory jak na lubelski sklep (chyba jedyny gdzie maja wybrane przeze mnie 73gt) i bym odbieral osobiscie wiec w ewentualnych zmianach prosze uwzgledniac asortyment sklepu (no chyba ze zaproponujecie inny sklep)

- mam watpliwosci co do mobo w pierwszym zestawie, co o tym sadzicie?

- krecil napewno bede ale za jakis czas jak zmontuje w koncu WC

- ram w drugim zestawie wybralem 1x1GB ale pewnie bedzie 2x512 ze wzgledu na timingi (a jak z tym jest w DDRII?)

czekam na opinie

pozdrawiam

Edytowane przez Mikelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Am2 jest bardziej opłacalne ale nie na płycie asrocka. Juz lepiej wziąsc galaxy 73gt z 128mb a kase dorucic do dfi infinity. Warto jednak dozbierac kaski i brac grafe w wersji 256mb. No i procek lepiej athlon ale ten semp tez niezły jest. No i na zasiłce mozna oszczędzic i brac modecoma mc-350, róznica nawet jak jest to bardzo mała, a kosztuje 110zł.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mikelos - sam składam kompa, również zamieściłem go na łamach forum (tutaj). Moim zdaniem lepiej już się nie pchać w s939, dużo jest z tym sporów na dzień dzisiejszy, ale takie jest moje zdanie.

Co do mobo polecam DFI, asrock nie jest zły, ale lepiej dołożyć trochę...

Kupisz je w sklepach internetowych... bynajmniej ja zamawiam, przesyłka raptem 11-15 zł, a kompa mam w całości prosto pod drzwiami, bez chodzenia, latania itp. (polecam esc.pl albo znak.pl). I na dodatek przeważnie ceny są niższe niż w sklepach wynajmowanych.

Zastanawia mnie tylko dysk...czy na dzień dzisiejszy 80gb ci starczy? Jak tak to nie ma problemu, ale ja bym dorzucił chociaż do tej 120... Tym bardziej, że przez najbliższy czas nie będziesz rozbudowywał zestawu.

EDIT: Teraz przeliczyłem sobie i cena mojego zestawu w "Returnie"(jakby mieli DFI) jest ok. 50 zł wyższa niż w esc czy znak. Ze względu, że ty masz to w sumie niedaleko domu tzn. w mieście itp. To na Twoim miejscu kupowałbym tam, oczywiście jakby mieli sprzęt, który Cię interesuje na stanie.

Edytowane przez DriviX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i porownalem ceny z esc i znak - nie oplaca mi sie wysylkowo, ceny praktycznie te same a w przypadku reklamacji wygodniej jest na miejscu

co powiecie o tym asrocku z pierwszego zestawu? jak ze stabilnoscia no i czy da sie jakies sensowne oc na nim osiagnac?

nie mam upatrezonych ramow, kierowalem sie glownie cena

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600gs... w najgorszym wypadku wydajnosc bedzie podobna w zaleznosci od gry

mowi to posiadacz 7600gs 128MB :) w wiekszosci moich testow wydajnosc nie odbiega od 7600gs 256MB, w nielicznych aplikacjach takich jak mark 05/06 wydajnosc jest slabsza o 15-20% lecz nadal otrzymujemy wiekszy wynik niz na 7300gt... podobnie jest w grach, ktore needuja 256MB, lecz ram to nie wszystko bo 7300gt ma mniej PS i VS od 7600gs a to tez jest wazne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi