Skocz do zawartości
Invenis

Radeon 1900xt 256mb Czy Gf 7950gt 512?

Rekomendowane odpowiedzi

geforce

Mozesz rozwinac swoja wypowiedz, bo ta cytowana przeze mnie jest zwyczajnym postfuckerstwem.

Z tego testu ---> http://pclab.pl/art22145.html wynika, ze Radeon jest wydajniejszy.

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

Mozesz rozwinac swoja wypowiedz, bo ta cytowana przeze mnie jest zwyczajnym postfuckerstwem.

Z tego testu ---> http://pclab.pl/art22145.html wynika, ze Radeon jest wydajniejszy.

a Ty jak masz jakies kopmpleksy jezeli chodzi o posty to nie zarzucaj tego innym :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a Ty jak masz jakies kopmpleksy jezeli chodzi o posty to nie zarzucaj tego innym :mur:

Panie "data" jak widze takie posty jak Twoj o numerze 2 z tego tematu to mnie krew zalewa. To nie jest ankieta tylko konkretne pytanie co bedzie lepszym wyborem. Czy nie wydaje Ci sie, ze swoja odpowiedz nalezy poprzec odpowiednimi argumentami? To jest profesjonalne forum (tak przynajmniej mi sie dotad wydawalo), a nie jakis onet.pl. Invenis zadal konkretne pytanie i mysle, ze oczekuje powaznych odpowiedzi, ktore pozwola mu podjac wlasciwa decyzje w wyborze karty.

Wracajac do tematu. Argument, ze GF ma 512MB pamieci i w przyszlosci sie to moze przyda jakos do mnie nie trafia. Przyszlosc to znaczy kiedy? Jutro, za miesiac, czy za dwa lata? Poza tym w domniemanej przyszlosci (kiedy juz 512MB pamieci bedzie standardem) sama konstrukcja karty moze byc za stara by pograc w cokolwiek w przyzwoitych detalach i rozdzielczosci. Na dzien dzisiejszy Radeon jest wydajnieszy i pozwala grac z wlaczonym jednoczesnie AA i HDR (dla wielu jest to bardzo wazne) czego niestety karta ze 'stajni' nVidii nie gwarantuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

Panie "data" jak widze takie posty jak Twoj o numerze 2 z tego tematu to mnie krew zalewa. To nie jest ankieta tylko konkretne pytanie co bedzie lepszym wyborem. Czy nie wydaje Ci sie, ze swoja odpowiedz nalezy poprzec odpowiednimi argumentami? To jest profesjonalne forum (tak przynajmniej mi sie dotad wydawalo), a nie jakis onet.pl. Invenis zadal konkretne pytanie i mysle, ze oczekuje powaznych odpowiedzi, ktore pozwola mu podjac wlasciwa decyzje w wyborze karty.

Wracajac do tematu. Argument, ze GF ma 512MB pamieci i w przyszlosci sie to moze przyda jakos do mnie nie trafia. Przyszlosc to znaczy kiedy? Jutro, za miesiac, czy za dwa lata? Poza tym w domniemanej przyszlosci (kiedy juz 512MB pamieci bedzie standardem) sama konstrukcja karty moze byc za stara by pograc w cokolwiek w przyzwoitych detalach i rozdzielczosci. Na dzien dzisiejszy Radeon jest wydajnieszy i pozwala grac z wlaczonym jednoczesnie AA i HDR (dla wielu jest to bardzo wazne) czego niestety karta ze 'stajni' nVidii nie gwarantuje.

vs

tez obstawialbym geforce

ja tez polece geforce. no i wlasnie jesi ktos sie pyta czy geforce czy radeon, to wystarczy odpowiedziec geforce/radeon....

pozdro

GeForce.Wynik ten zapewne to wina sterownikow.I zreszt 3dmark nie jest dobrym miernikiem.

dla mnie odpowiedz jes tjasna, jak widac nie jestem "sam" :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom sam nie jesteś - jest wielu ****i :D

ati

ponieważ

ge-force wygrywa jedynie w gupim i brzydkim silniku DooM III i to też nie zawsze (Prey)

i konieczność wyboru albo AA albo HDR w karcie z wyższej pułki to za przeproszeniem kpina :lol:

ja tez polece geforce. no i wlasnie jesi ktos sie pyta czy geforce czy radeon, to wystarczy odpowiedziec geforce/radeon....

nie do końca rozumiem - mógłbyś rozwinąć swoją myśl ? (w sensie nie rozumiem co mówisz i nie rozumiem na jakiej podstawie polecasz 7950)

Edit:

czyzbys zamierzal kogos obrazic? :| :mur:

co z tego ze ati wygrywa w 3dmarku? 3dmarki to nie wszysto, a jesli skladacie kompy tylko do tego to sory. :/

czym niby miałbym obrazić gwiazdkami ****a ?

to że wygrywa w smarkach dla mnie nic nie znaczy to że wygrywa w grach JEST istotne,

im' sory for YOU - coraz mniej mi sie podobają twoje pseudoprofesjonalne wypowidzi na różniaste tematy :/

edit2: teraz nagle grales na obu kartach LOL jaaasne :] nagle ci sie przypomniał koronny argument hahah - może wydawało ci się że ati sie dusi bo włączyłeś AA i HDR :lol: -> szkoda gadać :/

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom sam nie jesteś - jest wielu ****i :D

czyzbys zamierzal kogos obrazic? :| :mur:

co z tego ze ati wygrywa w 3dmarku? 3dmarki to nie wszysto, a jesli skladacie kompy tylko do tego to sory. :/

512mb w geforce przyda sie . np jesli wlaczy lepszej jakosci tekstury / wogole wieksze detale / wyzsza rozdzialka....

pozdro

// chodzilo mi o to, ze Santi czepial sie 05_03_1992 . o to, ze ten nie wyjasnil czemu poleca geforce, a przeciez jesli autor zapytal co jest lepsze to chyba jak napisal ze gf to nie musi wiecej wyjasniac? :|

dopiero jesli autor sie spyta czemu...

//moje wypowiedzi moga Ci sie nie podobac. nie musisz czytac :/

i czy zawsze jak ktos sie z toba o cos spiera mowisz ze nie podobaja Ci sie jego wypowiedzi?

a wiesz ze jak piszesz **** i cos tam to najczesciej oznacza ze uzywasz przeklenstwa...

wg mnie gf jest lepszy, bo gralem na nim i na tym ati. czasem czuc jak sie odpali gre na max ze karta sie 'dusi' przez za mala ilosc ramu wbudowanego... ale i tak wybor nalezy do autora. (gralem nie u siebie / sig /)

// nie. wogole przeciez przez caly czas nic nie pisalem o argumentach moich. napisalem tylko o tym ze 512mb sie przydaje ;/

kiedys sam byl bym za radeonem, ale po tym jak zobaczylem geforce'a w akcji no to sie wszystko pozmienialo.

(oczywiscie nie twierdze ze przeprowadzilem super dokladne testy - to sa tylko moje odczucia)

// no nie ma to jak mnie blokowac na pw /

Edytowane przez rafifeo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomati

Czytajac wypowiedzi typu "polecam geforce" może usasadnicie dlaczego tak sadzicie a nie radeona?? Ja z czystym sumieniem zakupił bym radeona. Nvidia zrobiło dużo szumu przy wypuszczeniu 7950gt i każdy niby ooooooo biore gf :D. Powiem że ten zacny produkt nvidi ma problem na niektorych rozdzielczosciach i cos mu jeszcze tam było (no chyba że sie mnie pamiec myli to przepraszam jestm człowiekiem i błedy moge popelniac)A za to ati radziło sobie świetnie!!. Gdzies był na necie tescik jak zanjde to dodam. Pozdr. Zrobisz jak uwazasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to podobno ja jestem fanatykiem nV.... :lol:

Opierając się o aktykuł podany powyżej i ten http://www.firingsquad.com/hardware/nvidia...iew/default.asp werdykt jest jednoznaczny, bo te 512MB widać niewiele pomaga nawet w takich tytułach jak COD2 i Oblivion :?

Z drugiej strony patrząc na to:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2833&p=1

http://www.techreport.com/reviews/2006q3/g...gt/index.x?pg=1 sytuacja nie jest taka oczywista :sad:

Osobiście brałbym x1900, bo jakoś przekonują mnie testy na firingsquad :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomati

A to podobno ja jestem fanatykiem nV.... :lol:

Opierając się o aktykuł podany powyżej i ten http://www.firingsquad.com/hardware/nvidia...iew/default.asp werdykt jest jednoznaczny, bo te 512MB widać niewiele pomaga nawet w takich tytułach jak COD2 i Oblivion :?

Z drugiej strony patrząc na to:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=2833&p=1

http://www.techreport.com/reviews/2006q3/g...gt/index.x?pg=1 sytuacja nie jest taka oczywista :sad:

Osobiście brałbym x1900, bo jakoś przekonują mnie testy na firingsquad :wink: pozdro

No tak tylko ze fanatycy dziela sie na 2 grupy. Ze zdrowym rozsadkiemi i jego brakiem. Przy doradzaniu liczyy sie bezstronność i oparcie na testach. :D no ale bywa i tak ze ktoś sie uprze przy jednym producecie i koniec:) Tak ma być. :D Ale testy mowia za siebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwazam ze 512 jest w tej chwili podstawa aby kupic grafike. Chocby Obvilion potrzebuje 512 zeby w pelni rozwinac skrzydla. A jak jedna gra sie pojawila to pojawi sie kolejna.

Pe drugie ostatnio ludzie wyprzedawali i zarowno 1900xt jaki xtx za mala kase ( porownywalna do ceny 7950gt ale jakos chetnych nie bylo ). Ja osobiscie bym kupil takiego radka x1900xt 512 oczywiscie i bylby to najlepszy wybor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomati

pozdro

MAmy sie smiać czy płakac? A to może nie jest żart?? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O kurcze przeciez na labie juz dawno zostala ta kwestia rozstrzygnieta.

Radeon w tym przypadku wygrywa, a GF to lekki przerost formy, bo wersja 256mb kosztowalaby pewnie z 1000zł.

IMHO jest ktos lubi placic wiecej za mniej wydajny sprzet to juz jego sprawa, a niektore z powyzszych komentarzy zostalo napisane zbyt pochopnie.

Czyli ma 512mb i koncowke 50 to pewnie jest minimalnie gorsza od 7950GTX :lol2:

Poczytajcie najpierw troche, a potem piszcie.

Inwestowanie w pamieci to glupota na takiej karcie, bo i tak w tej chwili wszystko pojdzie na super duper high, a jesli chodzi o przyszlosciowe gry to i tak obydwie karty bede za slabe, wiec pamieci nic nie pomoga.

Nie mozna tez zapominac, ze radek na 48PS...

ps. jak juz musisz zielona to lepiej bierz 7900gs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Luk3 nie obrazaj silnika dooma 3 !!! bo gdyby nie on nie bylo by wlasnie tej gry

Co to wnosi do dyskusji ? <_<

Uwazam ze 512 jest w tej chwili podstawa aby kupic grafike. Chocby Obvilion potrzebuje 512 zeby w pelni rozwinac skrzydla.

Taa podstawą... biorąc pod uwage, że są karty w których 512 MB nic nie daje i takie które przy 256MB pokonują inne z 512 (np. tu 7950 vs 1900xt) to "racja"... <_<

Z tego co mi wiadomo to Oblivion śmiga bardzo dobrze na kartach pokroju 6800GS.

No i jak możesz to zobacz test na pclabie (pierwsza strona) i się przekonaj kto wygrywa w oblivionie...

Heh kilka osób poleca GF i nawet nie wie dlaczego ? (512MB które w rzeczywistości nie wiele daje ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mi wiadomo to Oblivion śmiga bardzo dobrze na kartach pokroju 6800GS.

Zalezy w jakiej rozdzielczosci i na jakich detalach. Szcegolow nie pamietam ( odnosnie rozdzielczosci ) ale zeby pokazac wszystkie detale i duze tekstury wymagane jest 512 pamieci na grafice.

Po drugie jak pisalem wyzej polecam x1900xt ale 512 a nie 7950GT.

A po trzecie jak wszysttko smiga bardzo dobrze na 6800GS to po co kupowac drozsze karty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zalezy w jakiej rozdzielczosci i na jakich detalach.

Chodziło mi o wysokie detale, nie maxymalne ale wysokie. Info takie otrzymałem od posiadacza takiej właśnie karty.

ale zeby pokazac wszystkie detale i duze tekstury wymagane jest 512 pamieci na grafice.

Skąd to wiesz ? :| (screen, test, post posiadacza, anything ?)

A po trzecie jak wszysttko smiga bardzo dobrze na 6800GS to po co kupowac drozsze karty?

Czy ktoś tu napisał, że WSZYSTKO dobrze śmiga na 6800GS ? (czytanie ze zrozumieniem się kłania <_< )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Info takie otrzymałem od posiadacza takiej właśnie karty.

Prawdopodobnie jest to info od "świeżego" posiadacza, który jest zauroczony wydajnością tejże konstrukcji :D

Skąd to wiesz ? :| (screen, test, post posiadacza, anything ?)

GRAW wymaga 512MB do ustawienia tekstur na high :)

@Lysyn jak wytłumaczysz wysoką wydajność x1900xt 256 w Oblivionie w testach na fs które linkowałem? :wink: pozdro

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Lysyn jak wytłumaczysz wysoką wydajność x1900xt 256 w Oblivionie w testach na fs które linkowałem? pozdro

:) Ale nie pisalem o wydajnosci. Niestety nie potrafie znalezc teraz tego testu ale pamietam ze na wejsciu gra od razu zajmowala ok 384 mb pamieci z karty przy duzych teksturach.

Bierz radeona ale x1900xt z 512 :)

Edytowane przez Lysyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi