oc_master Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Mam zamiar złożyć tanie i wydajne wc.Kiedyś obiło mi się o uszy,że wc można chłodzić "chłodziarką" a nie chłodnicą.Nie wiem na jakiej zasadzie to działa,ale zamiast chłodnicy ciesz chłodzi np przeriobiona zamrażalka od lodówki :lol2: Podobno to działa,i tanim kosztem fajnie się spisuje.Temp cieczy można utrzymać na poziomie -10*C.Próbowaliście robić już coś takiego??.Ewentualnie wie ktoś jak to zrobić? Myślę że opłaca się skonstruować tanie monsrtum :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Mam zamiar złożyć tanie i wydajne wc.Kiedyś obiło mi się o uszy,że wc można chłodzić "chłodziarką" a nie chłodnicą.Nie wiem na jakiej zasadzie to działa,ale zamiast chłodnicy ciesz chłodzi np przeriobiona zamrażalka od lodówki :lol2: Podobno to działa,i tanim kosztem fajnie się spisuje.Temp cieczy można utrzymać na poziomie -10*C.Próbowaliście robić już coś takiego??.Ewentualnie wie ktoś jak to zrobić? Myślę że opłaca się skonstruować tanie monsrtum :lol2: zajrzyj do chlodzenie freonem. najtansze rozwiazanie to okolo 300 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Mam zamiar złożyć tanie i wydajne wc.Kiedyś obiło mi się o uszy,że wc można chłodzić "chłodziarką" a nie chłodnicą.Nie wiem na jakiej zasadzie to działa,ale zamiast chłodnicy ciesz chłodzi np przeriobiona zamrażalka od lodówki :lol2: Podobno to działa,i tanim kosztem fajnie się spisuje.Temp cieczy można utrzymać na poziomie -10*C.Próbowaliście robić już coś takiego??.Ewentualnie wie ktoś jak to zrobić? Myślę że opłaca się skonstruować tanie monsrtum :lol2: Wiesz co to jest szukajka? Google? Dla ułatwienia dodam WC Chiller. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BilGejtZ Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 A można użyć do tego części ze zwykłej lodówki (jeszcze taka kanciata, polskiej produkcji :D )? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ent Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 A można użyć do tego części ze zwykłej lodówki (jeszcze taka kanciata, polskiej produkcji :D )?Tylko kompresora, ale czy bedzie sie on sprawowal tak jak chcesz to zalezy od jego mocy i stopnia zuzycia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 zajrzyj do chlodzenie freonem. najtansze rozwiazanie to okolo 300 zł. Ile :blink: Jakies ceny z kosmosu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Ile :blink: Jakies ceny z kosmosu :wink:Chcesz powiedzieć dużo czy mało ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Duzo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Duzo :)Też mi sie tak wydaje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Chcesz powiedzieć dużo czy mało ?O jakies spokojnie 100zl za duzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Przecież przy odrobinie szczęscia można znaleźć starą lodówkę w lesie ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 (edytowane) Przecież przy odrobinie szczęscia można znaleźć starą lodówkę w lesie ^^No :D ..... Ale duże szczęście znaleźć działającą :lol: zawsze zostaje złom . A jak sie pofraci to i kapilara będzie :lol: Edytowane 23 Września 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 a nie lepiej wymyslic cos co delikatnie bedzie chlodzic wode do temp otoczenia, no moze troche mniejszej. po co od razu -10*C ?? przeciez to sie bedzie skraplac na wezach i blokach a co dalej to chyba nie trzeba mowic. chyba ze to "jednorazowo" do OC ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 Y a jak myślisz po co się stosuje wentylatory w choćby w fc (i nie mówie tu o tych na skaplaczu :) ) ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 23 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2006 nie wiem :oops: jesli chodzi o FC to nie jestem w temacie raczej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Y a jak myślisz po co się stosuje wentylatory w choćby w fc (i nie mówie tu o tych na skaplaczu :) ) ;]I podstawa izolacje.......... a jeśli ktoś chce troche mniejszą temperature zawsze może urzyć peltiera ;) Edytowane 30 Września 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) izolazja, doatkowe wentyle, kompresor itd, to wszystko jako subtelny dodatek do wc obnizajacy lekko temp do -10*C przy ktorej komp bedzie pracowal na codzien....po co to :wacko: Edytowane 24 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) izolazja, doatkowe wentyle, kompresor itd, to wszystko jako subtelny dodatek do wc obnizajacy lekko temp do -10*C przy ktorej komp bedzie pracowal na codzien....po co to :wacko: A po co jest FWC? Żeby chłodzić :D no i żecz jasna do OC ;). Edytowane 24 Września 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 no tak :D ale z wypowiedzi oc_master'a wywnioskowalem ze to ma byc "system" chlodzenia do codziennego uzytku. moze chodzilo mu o cos innego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Mozna zrobic, ze bedzie +15'C... tylko jaki to ma sens? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) No a oczym ja mówie :D , o fwc do codziennej pracy :D i pokręcić sobie przyokazji można ;). MaSell:Zawsze ktoś sobie coś wymyśli ;) Edytowane 24 Września 2006 przez bryce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oc_master Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Mozna zrobic, ze bedzie +15'C... tylko jaki to ma sens?No ja mam właśnie starą sprawną lodówke:D i pomyslałem że szkoda na złom wywozić,,pomyśle jeszcze nad tym,pewnie takie coś sporo miejsca zajmuje.Jaki sens utrzymania 15*C??A taki że każdy porządny overclocker dba o swój dobytek :lol: No i czego nie robi się dla oc :razz: Edytowane 24 Września 2006 przez oc_master Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 No ja mam właśnie starą sprawną lodówke:D i pomyslałem że szkoda na złom wywozić,,pomyśle jeszcze nad tym,pewnie takie coś sporo miejsca zajmuje.Jaki sens utrzymania 15*C??A taki że każdy porządny overclocker dba o swój dobytek :lol: No i czego nie robi się dla oc :razz:1. Wcale tak dużo miejsca niezajmuje 2. Im mniejsza temperatura tym nasz PeCet więcej potrafi ;) 3. No właśnie czego nierobi sie dla oc chyba lepiej mieć -15 na procu niż +15 ;) Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 -20'C to ja rozumiem, ale nie +15'C Stara lodowka... hmm wydajnosc bedzie powalajaca:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 ehh ludzie ;) robcie se to Wasze Fwc, ja wole klasyczne wc a nie jakies hybrydy poowijane izolacjami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Ile :blink: Jakies ceny z kosmosu :wink: chciałoby Ci sie robic to komus za mniej niz 300 zł? - mi nie ;) myslisz ze jest w stanie zrobicsobie to samemu? - ja nie :D 300 zł to dobra cena za tanie chlodzonko siakieś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oc_master Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) chciałoby Ci sie robic to komus za mniej niz 300 zł? - mi nie ;) myslisz ze jest w stanie zrobicsobie to samemu? - ja nie :D 300 zł to dobra cena za tanie chlodzonko siakieś. Spróbować zawsze można.Jestem ciekawy czy Tobie albo komuś innemu pierwsze Fc robił"kolega" Robiliście to zapewne sami czytając artykuły i prosząc o rady innych.Nie stać mnie na fc aby chłodzić kompa,nie mam też miejsca aby sobie na fc pozwolić.Chłodzenie wodne to tanie o dobre rozwiązanie,ale po co płacić za chłdnice np bix3 150zł jak można za tą kwotę złożyć coś znacznie wydajniejszego.Frajda z budowy fwc napeno też jest większa niż kompletowanie klasycznego wc. Człowiek uczy się na błędach,szczerze nie mam zielonego pojęcia o konstrukcji takiego użądzenia,ale mam ochotę się wyedukować i brać przyład z Was.Może to i bez sensu,ale zawsze będzie więcej zabawy :wink: Edytowane 24 Września 2006 przez oc_master Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 Nie masz miejsca na fc, a na fwc znajdziesz :lol: Moje fwc zajmuje wiecej miejsca niz fc, ktore mialem kiedys od Ravena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oc_master Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Moje fwc zajmuje wiecej miejsca niz fc, ktore mialem kiedys od Ravena Może i masz rację,ale żeby mieć takie fc jak od Ravena trzeba mieć też trochę $$ Ja szukam najlepszego rozwiązania.Czyli czegoś co będzie jak najtańsze i wydajne :wink: :wink: Ale podejżewam że i tak plan nie wypali i kupie zwykłą chłodnice bix3 B-) B-) Edytowane 24 Września 2006 przez oc_master Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 24 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2006 (edytowane) Czemu dorazu FC od Ravena? Czasem wystarczy rozejrzec sie troche Edytowane 24 Września 2006 przez MaSell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...