Skocz do zawartości
oc_master

Chłodziarka Do Wc

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar złożyć tanie i wydajne wc.Kiedyś obiło mi się o uszy,że wc można chłodzić "chłodziarką" a nie chłodnicą.Nie wiem na jakiej zasadzie to działa,ale zamiast chłodnicy ciesz chłodzi np przeriobiona zamrażalka od lodówki :lol2: Podobno to działa,i tanim kosztem fajnie się spisuje.Temp cieczy można utrzymać na poziomie -10*C.Próbowaliście robić już coś takiego??.Ewentualnie wie ktoś jak to zrobić?

Myślę że opłaca się skonstruować tanie monsrtum :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar złożyć tanie i wydajne wc.Kiedyś obiło mi się o uszy,że wc można chłodzić "chłodziarką" a nie chłodnicą.Nie wiem na jakiej zasadzie to działa,ale zamiast chłodnicy ciesz chłodzi np przeriobiona zamrażalka od lodówki :lol2: Podobno to działa,i tanim kosztem fajnie się spisuje.Temp cieczy można utrzymać na poziomie -10*C.Próbowaliście robić już coś takiego??.Ewentualnie wie ktoś jak to zrobić?

zajrzyj do chlodzenie freonem.

najtansze rozwiazanie to okolo 300 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz co to jest szukajka? Google?

Dla ułatwienia dodam WC Chiller.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież przy odrobinie szczęscia można znaleźć starą lodówkę w lesie ^^

No :D ..... Ale duże szczęście znaleźć działającą :lol: zawsze zostaje złom . A jak sie pofraci to i kapilara będzie :lol: Edytowane przez bryce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie lepiej wymyslic cos co delikatnie bedzie chlodzic wode do temp otoczenia, no moze troche mniejszej. po co od razu -10*C ?? przeciez to sie bedzie skraplac na wezach i blokach a co dalej to chyba nie trzeba mowic. chyba ze to "jednorazowo" do OC ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Y a jak myślisz po co się stosuje wentylatory w choćby w fc (i nie mówie tu o tych na skaplaczu :) ) ;]

I podstawa izolacje.......... a jeśli ktoś chce troche mniejszą temperature zawsze może urzyć peltiera ;) Edytowane przez bryce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

izolazja, doatkowe wentyle, kompresor itd, to wszystko jako subtelny dodatek do wc obnizajacy lekko temp do -10*C przy ktorej komp bedzie pracowal na codzien....po co to :wacko:

A po co jest FWC? Żeby chłodzić :D no i żecz jasna do OC ;).

Edytowane przez bryce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna zrobic, ze bedzie +15'C... tylko jaki to ma sens?

No ja mam właśnie starą sprawną lodówke:D i pomyslałem że szkoda na złom wywozić,,pomyśle jeszcze nad tym,pewnie takie coś sporo miejsca zajmuje.Jaki sens utrzymania 15*C??A taki że każdy porządny overclocker dba o swój dobytek :lol: No i czego nie robi się dla oc :razz: Edytowane przez oc_master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja mam właśnie starą sprawną lodówke:D i pomyslałem że szkoda na złom wywozić,,pomyśle jeszcze nad tym,pewnie takie coś sporo miejsca zajmuje.Jaki sens utrzymania 15*C??A taki że każdy porządny overclocker dba o swój dobytek :lol: No i czego nie robi się dla oc :razz:

1. Wcale tak dużo miejsca niezajmuje

2. Im mniejsza temperatura tym nasz PeCet więcej potrafi ;)

3. No właśnie czego nierobi sie dla oc chyba lepiej mieć -15 na procu niż +15 ;)

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałoby Ci sie robic to komus za mniej niz 300 zł? - mi nie ;)

myslisz ze jest w stanie zrobicsobie to samemu? - ja nie :D

300 zł to dobra cena za tanie chlodzonko siakieś.

Spróbować zawsze można.Jestem ciekawy czy Tobie albo komuś innemu pierwsze Fc robił"kolega"

Robiliście to zapewne sami czytając artykuły i prosząc o rady innych.Nie stać mnie na fc aby chłodzić kompa,nie mam też miejsca aby sobie na fc pozwolić.Chłodzenie wodne to tanie o dobre rozwiązanie,ale po co płacić za chłdnice np bix3 150zł jak można za tą kwotę złożyć coś znacznie wydajniejszego.Frajda z budowy fwc napeno też jest większa niż kompletowanie klasycznego wc.

Człowiek uczy się na błędach,szczerze nie mam zielonego pojęcia o konstrukcji takiego użądzenia,ale mam ochotę się wyedukować i brać przyład z Was.Może to i bez sensu,ale zawsze będzie więcej zabawy :wink:

Edytowane przez oc_master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje fwc zajmuje wiecej miejsca niz fc, ktore mialem kiedys od Ravena

Może i masz rację,ale żeby mieć takie fc jak od Ravena trzeba mieć też trochę $$

Ja szukam najlepszego rozwiązania.Czyli czegoś co będzie jak najtańsze i wydajne :wink: :wink:

Ale podejżewam że i tak plan nie wypali i kupie zwykłą chłodnice bix3 B-) B-)

Edytowane przez oc_master

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi