Skocz do zawartości
extremeee

Zablokowany Winxp Home

Rekomendowane odpowiedzi

Otóz przeliczylem sie :) mialem bardzo ambitny plan aby przelozyc dysk z jednego komputera na drugi :) ale zapomnialem o czyms takim jak AKTYWACJA :mur: dzieki tej cudownej usludze zablokowal mi sie system operacyjny (brak mozlwosci zalogowania na profile)...

Wiem ze mozna dostac sie do plikow czy tez do ustawien przez tryb awaryjny .. jednak mi najbardziej zalezy na zawartosci skrzynek outlooka ktore sa na profilach ... i nie mam koncepcji jak sie do tego dostac...

Pomozcie bo jutro szef mnie na czesci pierwsze porozklada za ta moja innowacje...

Edytowane przez extremeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGJ napisał(a):

O podstawowej funkcji aktywacji jaką jest... aktywacja tez zapomniales?

(Dsyk z Windowsem):\Documents and Settings\(user)\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities

Potem kopijusz katolog i do nowego windowsa i powinna grac gitara, ale nie do konca musis jeszcze jakis plik z kontem zdobyc. To co podalem jest tylko do mejli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Malpiszonek napisał(a):

(Dsyk z Windowsem):\Documents and Settings\(user)\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities

Potem kopijusz katolog i do nowego windowsa i powinna grac gitara, ale nie do konca musis jeszcze jakis plik z kontem zdobyc. To co podalem jest tylko do mejli

tak oczywiscie :) ale to jest ksiazka adresowa a nie zawartosc elementow odebranych i wyslanych ... ;)

@SGJ

Hmm nie zapomnialem - jest tylko jeden szkopol modul aktywacji niechce sie uruchomic :) - wiec aktywacja przez internet jest niemozliwa - nawet nie podaje mi tej strony do aktualizacji przez telefon :) - system mam orginalny i moge go sobie na nowo zalozyc nie ma problemu ale zalezy mi na zawartosci outlooka :) wiec prosze, nie pisz w taki sposob bo gdyby aktywacja byla mozliwa to nie zakladal bym tego tematu :)

Niestety w trybie awaryjnym aktywacja jest niemozliwa - a blokada nie wpuszcza mnie na zadej profil w trybie normalnym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGJ napisał(a):

Trzeba było to od razu napisac.

---

Te pliki to z outlooka czy z outlook express?

outlook express

juz koncza mi sie pomysly ... albo "zlamac" jakos aktywacje albo inaczej wydobyc te info .. nawet nie wiem gdzie sie zapisuja(zawartosc skrzynki odbiorczej)... czyzby rejestr ? nie sadze .. ale juz sam nie wiem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SGJ napisał(a):

Wszystko jest w C:\Documents and Settings\[user]\Ustawienia lokalne\Dane aplikacji\Identities\{xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx}\Microsoft\Outlook Express

Dzieki za odpowiedz, ale zrobilem to metoda prob i bledow :) tak masz racje wszytko tam jest ;) tylko ze nie zaznaczylem tego ( :mur: ) ze na jednym profilu byly 3 tozsamosci pocztowe :) i ja uporczywie importowalem jedna z nich i sie dziwilem dlaczego nie ma danych z drugiej ... :) ehh starosc nie radosc ;) a widmo wscieklego szefa nad glowa potrafie troszke otepic umysl :)

dziekuje wszytkim za zaangazowanie i niewatpliwa pomoc w rozwiazaniu mojego problemu.

Pozdrawiam serdeczne

p.s. ale nikt chyba jeszcze nie znalazl sposobu zeby obejsc zablokowana winde ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy próbowałeś np omijać hasło?

http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd/

wiem ze to na chybił trafił, ale może blokada na aktywacji ma cos wspolnego z tym i a nóż się uda.

Dwukrotnie klikamy plik install.bat. Podajemy symbol naszego napędu dyskietek i czekamy, aż zostanie utworzona dyskietka startowa zawierająca narzędzia do edytowania zbioru SAM. Przyjdzie nam teraz trochę popracować z Linuksem - bo to pod jego kontrolą działa Offline NT Password & Registry Editor.

Resetujemy komputer i startujemy go z naszego "flopa". Gdy załaduje się już jądro Linuksa, zobaczymy napis takiej mniej więcej treści:

Step ONE: Select disk where the

Windows installation is

Disks:

Disk /dev/ide/host0/bus0/

target0/lun0/disc: 62211 MB,

63242326224 bytes

NT partitions found:

1: /dev/ide/host0/bus0/

target0/lun0/part1 3048 MB

.

.

.

6: /dev/ide/host0/bus0/

target0/lun0/part6 6001MB Boot

Please select partition by number

or a = show all partitions, d =

load new disk drivers, l = relist

NTFS/FAT partitions, q = quit

Select: [1]

Rozmiar dysku i liczba partycji będą zapewne inne. Te przedstawione wyżej to opis mojego "twardziela". Jak widać, numeracja i nazewnictwo dysków logicznych różnią się od tych znanych z Windows.

Musimy wskazać numer tej partycji NTFS, na której zainstalowano Windows XP. Zazwyczaj powinniśmy podać wartość 1. Tutaj jednak należy wpisać 6. Dlaczego? Dlatego, że mój dysk zawiera sześć partycji. Właśnie na ostatniej zainstalowałem system Windows XP. Teraz na ekranie widzimy następny komunikat:

Step TWO: Select PATH and registry

files What is the path to the

registry directory? (relative to

windows disk)

[windows/system32/config]:

.

.

.

Select which part of registry to

load, use predefined choices or

list the files with space as

delimiter

1 - Password reset [sam system

security]

2 - RecoveryConsole parameters

[software]

q - quit - return to previous

[1]:

Ponieważ zamierzamy zresetować hasło, pozostawiamy domyślną wartość 1 i naciskamy [Enter]. Zobaczymy kolejne menu:

Step THREE: Password or registry edit

* SAM policy limits:

Loaded hives: <sam> <system>

<security>

1 - Edit user data and passwords

2 - Syskey status & change

.

.

.

9 - Registry editor, now with full

write support!

q - Quit (you will be asked if

there is something to save) What to

do? [1] -> 1

Wybieramy opcję 1. Przechodzimy do kolejnego menu. Określimy tutaj, które hasło zamierzamy zresetować:

chntpw Edit User Info & Passwords

.

.

.

RID: 01f4, Username: <Administrator> Select:! -

quit,. - list users, 0x<RID> - User with RID (hex) or

simply enter the username to change: [Administrator]

Znowu wybieramy wartość domyślną (Administrator). Pozostaje nam wpisanie nowego hasła. Najlepiej jednak po prostu je "wyzerować". Dlatego po przeczytaniu komunikatu:

Please enter new password: *

pozostawiamy domyślny znak (*). Pojawia się napis:

Blanking password!

Do you really wish to change it? (y/n) [n] y

Potwierdzamy chęć zmiany hasła (y) i z menu:

Select:! - quit,. - list users, 0x - User with RID

(hex) or simply enter the username to change:

[Administrator]!

wybieramy pozycję !. Powróciliśmy do głównego menu:

1 - Edit user data and passwords

.

.

.

9 - Registry editor, now with full write support!

q - Quit (you will be asked if there is something

to save) What to do? [1] -> q

Wybieramy domyślną opcję "q".

Bez odwrotu

Jeszcze mamy szansę, aby się rozmyślić i nie resetować hasła. Kiedy na ekranie pojawi się komunikat:

Step FOUR: Writing back changes

About to write file(s) back! Do it? [n]: y

powinniśmy odpowiedzieć, czy chcemy zmienić hasło. Jeżeli tak, to po prostu wciskamy [Enter]. Rozpoczyna się zapisywanie danych. Cała operacja trwa kilka minut; gdy już się zakończy, musimy wydać ostatnią komedę:

***** EDIT COMPLETE *****

You can try again if it somehow failed, or you

selected wrong

New run? [n]: n

I to już wszystko. Wyjmujemy dyskietkę i restartujemy komputer. Po uruchomieniu Windows automatycznie wystartuje program sprawdzający powierzchnię dysku. A nasze hasło administratora okaże się zupełnie puste. Zmieńmy je na nowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi