FoX 13 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Witam towarzystwo :) Gdzie się zgłosić jak nie tu ? :oops: Otóż kolega poprosił mnie o wybór komputera do 2000zł. Jako, że ja pojęcie mam kiepskie w tym, sprzętu nie śledze - to nie wiem. To, co chce aby miał to : Athlona 64, Radeona, Na procesor Big Typhoona, 1GB ramu, cichy dysk, dobra obudowa z zasilaczem do 350zł, karta muzyczna do 50zł, i to raczej na tyle... Na reszcie się nie znam kompletnie ;) Całość jak już mówiłem kosztować ma 2000zł. Wszystko ma być ciche i wydajne. Monitor - do 1000zł. Myślałem nad jakąś panoramką 19''. Może być też kwadracik, ale raczej jestem za panoramicznym. Musi być LCD (brak miejsca) Razem - 3000zł. Myślę, że da się z tego coś złożyć :) Proszę o konkretne nazwy. Kolega ma zamiar pojechać do Wrocławia z taką listą i wszystko kupić oraz poprosić o złożenie. Tak to ma wyglądać z jego punktu widzenia ... Jeżeli byłby ktoś tak uprzejmy, to najlepiej podzespoły z linkami do Wrocławskich sklepów (oczywiście niekoniecznie). Ważny żeby była cena, dokładna nazwa. Może uda się kupić wszystko w 1 sklepie ? Tak byłoby najlepiej (monitor nie musi) Pozdrawiam i dziękuje serdecznie z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Radeon nie za tę kasę, X1300XT Gddr3 narazie nie ma w sklepach. Jak dźwiękówka za 50zł, to integra będzie lepsza. AMD Sempron 3000+ 64bit Manila BOX /AM2/ 199 zł Asus M2N /nForce nForce 430 MCP/ 320 zł Kingmax 512 MB PC667 CL5 x2 440 zł Samsung 80GB 7200rpm 8mb cache SATA-II 175 zł Galaxy GeForce 7300GT (1.2ns, zalman) 256MB /128bit/ TV-out DVI-out 439 zł Benq DW1655-0B1 Lightscribe + Software 139 zł 1712zł w www.esc.pl zasiłka to modecom mc 350w za 100zł + midi tower Chiefteca za 200zł lcd to: http://www.corvus.com.pl/sklep/pokaz_produkt.php?idprod=1786 naprzykład Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 to jak twój kumpel znajdzie sklep, w którym dostanie to co chce kupić ( za rozsądną cenę ) a nie to co mu sprzedawcy w zamian z jego piknego zestawu zlozyli we Wrocławiu to koniecznie daj znać na forum ok ? :D » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « trzeba wziąć poprawkę na to że to co maja w ofercie na stronie zwykle różni się od tego co jest dostępne w rzeczywistości i zaczynają wtedy swoje gatki as-rock to zaraz na serwis wróci więc właściwie po co to skręcać ( o dual sata II ) a gigabyte że robi świetne płyty a grafiki to już w ogóle, a chlodzenie po co fryzjer skoro wystarczy arctic coolin cooper silent 64 ... ps. ramu bym wziął giga w 1 kości :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) serwal jestem bardzo wdzieczny :) Już drukuje liste, wydaje mi się bardzo rozsądna. Jeśli chodzi o monitor, to spojrze dokładnie w tematy 19-stek na forum .... Luk3 heh, tak właśnie myślałem.... No ale co zrobić, jeśli sam sobie tego kompa nie złoży ? Nie mam pomysłów, może kogoś znajomego po prostu o to poprosić. Muszę wyszukać te wszystkie podzespoły na stronach wrocławskich sklepów, mam nadzieję, że wszystko będzie. Jeszcze raz dziękuje :) A ram w 1 kości czym ma się różnić od tego w 2 ? W sumie to może ceną ? ;) Jesli ktoś miałby jeszcze jakieś poprawki/propozycje to bardzo prosze pozdrawiam edit: zapomniałem, jeszcze chłodzenie ? :) w sumie to tylko tajfunek chyba, no i nie wiem, może coś dodatkowo ? raczej potrzeby chyba nie ma... edit 2: Sprawdziłem w Siriusie, praktycznie wszystko jest :) Za wyjątkiem nagrywarki, która zamiast OB1 jest OB2 Ok, a więc podam dokładnie linki prosze o sprawdzenie - czy to to :) AMD Sempron 64 bit 3000+ Socket AM2 BOX ASUS M2NPV-VM Kingmax DDRII 1GB/667 (2 x 512MB) CL5 Samsung 80GB Serial ATA/300 7200 rpm 8MB cache Galaxy GeForce 7300GT 256DDR3 128bit 1.2ns DVD +/- RW BenQ DW1655-0B2 LightScribe Dual Layer BOX ModeCom 350W GTF PFC ATX Jedyne, do czego mam zastrzeżenia to obudowa. Wiem, że nie sztuka kupić dżezi obudowe ze spidermanem z kiepską wentylacją xD Ale niestety kolege mam takiego, który z pewnością będzie chciał mieć fajną, dobrą obudowe. Czy mógłby być to taki romeo ( :D ) lub matrix bądź swing ? Pozdrawiam i serdecznie jeszcze raz dziękuje :) Edytowane 25 Września 2006 przez FoX 13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neoHannibal Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Proponuje zobaczyc jeszcze na ten temacik: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=211992&hl= Ja i DriviX zlozylismy mniej wiecej dwa takie wlasnie zestawy i ja jestem bardzo zadowolony, smiga az milo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Mobo złe podałeś, chodzi o te: http://www.kontrast.pl/item.asp?itemCurrentId=3732 ale widzę, że to egzotyk i w sumie dziwne, z siriusa w podobnej cenie: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...2_DualDDR2.html Zasiłka ta: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...0W_PFC_ATX.html podałeś starszy model RAM'y jak z siriusa to: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...II_1GB_667.html (podałem Kingmax' x2 takie jedynie w esc.pl widniały) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Lucas86 ogólnie sprzęt podobny, myślę, że nie będe aż tak już mieszał, mimo to dzięki, przynajmniej widzę, że taki sprzet jest polecany Serwal dzieki za linki, wezme spisze te wszsytkie rzeczy i dam koledze. Tylko jeszcze moje pytanie co do obudów ? .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Z podanych przez Ciebie to Matrix wg. mnie jest najładniejszy. Ew.: http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...ATX_czarna.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ok, zobaczymy co kolega wybierze, matrix fakt, sam go biore :) Ale to juz kwestia gustu, on może wybierze coś innego Dzięki wielkie :) Pozostaje jeszcze jakaś panoramka do 1000zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YogiCK Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 A do czego ma byc ten monitorek?? Bo jezeli do filmow to spoko. Ale do WWW i gierek to lipa. Malo ktora gra obsluguje rozdzielczosci monitorow panoramicznych, a strony zajmuja polowe szerokosci obrazu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) A do czego ma byc ten monitorek?? Bo jezeli do filmow to spoko. Ale do WWW i gierek to lipa. Malo ktora gra obsluguje rozdzielczosci monitorow panoramicznych, a strony zajmuja polowe szerokosci obrazu. Miałem 10 gier i jedyna gra ktora nie posiadala opcji ustawienia rozdzielczosci panoramicznej to nba 06. nowe gry wszystkie obsluguja rozdzielczosci panoramiczne, w starszych mozna zedytowac plik ini i juz mamy rozdzielczosc panoramiczna... http://www.widescreengamingforum.com/wiki/..._Games_List_-_C polecam opis jak uzyskac rozdzielczosci panoramiczne w grach.. :) odnosnie www... ja mam ustawionego firefoxa na 3/4 ekranu, po prawej strnie z brzegu mam konnekta a nad konnektem foobara i mi sie bardzo dobrze przeglada strony www :) Edytowane 26 Września 2006 przez mlodass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 YogiCK zgadzam się z Tobą, lecz bardziej się zgadzam z tym co powiedział mlodass bo pracowałem i grałem na panoramie :) Jest to zdecydowanie coś dla mnie jak i dla kolegi, on i filmy lubi, i gry ... i www już mniej, ale równiez ;) Ciągle nie moge znaleźć nić z panoramy do 1000zł, mały wybór ? ... czy to ja po prostu źle szukam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Za 1000zł wg. mnie panorama 19" to raczej ciężko trafić. Takie coś: http://allegro.pl/item130012204_hyundai_n9...cy_fv_raty.html lub http://allegro.pl/item129842203_monitor_lc...t_warszawa.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 heh, sa i acery za 800-900 zl... a ze dobra panorama 1700 to inna sprawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Na LCD się nie znam, ale na papierze najlepiej wypada ten Hyundai, Acer'ów nie podawałem linków bo marnie się prezentowały. Coprawda mkolega i tak nawet na takim stwierdzi, że jakość jest super, jak nie jest maniakiem jak 3/4 forumowiczów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 a http://www.fujitsu-siemens.com/home/produc...view_w19-1.html ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 tez kiepski, patrzcie na katy... ile masz kasy na lcd? bo za 1700-1800 jest fajna belinea, a za 2100 zajefajny nec:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 (edytowane) nieno ja nie mowie ze to jest swietny monitor ale za 800zl to nie widze jakos zbytniej konkurencji, ale te 2 monitorki co podal serwal naprawde są świetne, wreszcie jakies dobre panoramy w cenie 1100-1200zł, bo tak to ludzie brali samsunga 940(jakis model), który był gorszy niż ten acer (nie mój, ten nowszy model), tyle ze mial DVI, a te monitorki noo to naprawde dobre :D Edytowane 26 Września 2006 przez mlodass Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 homzik widziałem tego fuji w akcji i dla mnie to bardzo zadowalające, nie jestem wymagający, a tymbardziej mój kolega który leci na starym sprzęcie :) niestety na LCD jest przeznaczone do 1000zł .... Sam mam w planach kupic 22" za 2000zł i jestem jak najbardziej zdecydowany, wiem że to TN, wiem że to nie cud techniki, ale na prawdę, nie jestem wymagający :) No więc prosze mi powiedzieć, który monitor z tych 2 co podał Serwal + ten co ja dałem będzie najlepszym wyborem ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Najlepszy będzie ten: http://www.allegro.pl/search.php?string=B9...9&country=1 HYUNDAI 19" B91D <-- kupiłem taki żonie i wypada lepiej niż samsung (a jestem jego zwolennikiem) Jest bardzo atrakcyjny cenowo, ma DVI i głośniki ("MA głosniki" to najlepsze określenie ich jakości, ale zawsze są) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Tu chodzi o panoramę :) Wg. mnie ten Hyundai jest najlepszy z tej 3 panoram :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Ok dzieki, zobaczymy jak to będzie :) Dziekuje jeszcze raz za wszystkie rady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radzyn Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 (edytowane) http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31290 Ten LG choć 1179 zeta ale parametry ma dobre oraz bardzo dobrą recenzje aż sam mam chęć na ten monitorek :D Edytowane 29 Września 2006 przez Radzyn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeoPL Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 A ja ci serdecznie polecam ta panorame IIYAMA to najlepsza jak nie najlepsza firma produkujaca monitory widzialem wiele monitorow i mnie do gustu przypadly iiyamy samsungi(niestety martwe pixele w obecnych czasach) i MAG . Polecam ten i kup sobie wlasnie ten a nie ebdziesz zalowal: http://allegro.pl/item130352182_iiyama_e19...6_faktura_.html 979zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Dzieki za rady :) No niestety, troszku sie zmieniło... Mianowicie kolega skonsultował to ze swoim bratem "znawcą", no i teraz oto na czym mu strasznie zależy : Zamiast Semprona - Athlon Zasilacz - 500 W (nie za dużo?) Monitor - 17stka, pewnie nie ma takich panoram ? Jeśli nie, niech będzie zwykły Nagrywarka - LG No i to na tyle... Pytał się jeszcze, czemu w pamięciach jest DDR2 a na grafice DDR3 Wszystko musi do 2000 się zmieścić (bez monitora) :) mam nadzieję, ze da rade tego Semprona zamienić a jeśli nie, to napiszcie mi czym mam mu uargumentować dlaczego Semrpon a nie Athlon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Sempa się nie da zmienić, chyba, że znajdzie 130-150zł :) Tym mu argumentuj. Pamięci nie muszą być te same, na grafie lepiej gddr3 bo są szybsze (w porównaniu z ddr2 montowanymi na grafach). 500w.... LOL to jest znawca ?? 350w spokojnie starczy do tego zestawu. Do reszty niech się reszta wypowie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 no tak, pewnie jescze jego brat znawca by proponował jakąś 500watową markową zasiłke typu tracer badz codegen... co do monitora... lepiej niech wezmie słabszą 19 niz lepszą 17. takie jest moje zdanie :> i upieraj sie przy tym bo jest naprawde duża różnica :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 Dzieki :) Możecie mi dokładnie powiedzieć jeszcze z tym Athlonem ? Chodzi o to, że są one po prostu dużo drozsze ? jeśli tak - o ile ? tej samej klasy co sempron A monitor ma być po prostu tańszy, dlatego 17stka..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 29 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2006 www.skapiec.pl juz poszukaj troche sam nie opieraj sie tylko na opinii użytkownków tego o to wspanialego forum ;] ale roznica miedzy a64 3000+ a sempem 2800+ to pewnie cos koło 100zł. zreszta masz linka szukanie nie boli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoX 13 Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 mlodass ja znam wiele i porównywarek cenowych, i google również znam :) Tylko chodzi mi o to, że na pewno pod ten zestaw co już tutaj mam przygotowany nie da się każdego A64 włożyć, potrzebuje konretnego linka takiego Athlona, który by pasował do tego zestawu, różnica 100zł wchdozi w gre, nawet 200, kolega się napalił :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...