acrobat13 Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 (edytowane) Witam, Zaczne od przedstawienia mojego configu: mobo: DFI LP nF4 Ultra-D cpu: AMD Athlon 64 Venice E6 3200+ @2500MHz v1.45 ] ram: G.Skill 2x 1GB F1-4000USU2-2GBHZ @260Mhz 3-4-4-8 1T v2.6 gpu: Gigabyte 6800GS GDDR3 @490/1240 hdd: Samsung SP2504C 250Gb SATAII dvd-rw: LG GSA-4163B Mam w kieszeni 1100zł które moge dołozyć do kompa, Myślałem nad sprzedaniem procka, ramu, mobo, grafy i zmiane na platforme z Core2Duo + GF 7900GS. Czy taka wymiana miałaby sens ? Odczuje jakiś wiekszy wzrost wydajności? Jest sens wymiany? Oczywiście w funduszach musze zmieścić się w 1100zł + kasa ze sprzedanych części. Prosze o porady.. Edytowane 30 Listopada 2006 przez acrobat13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
torque Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 IMHO opłaca sie. Po pierwsze dwa rdzenie w C2D daja kopa w porownaniu do jedno-jajowego A64. Drugie grafa tez jest wyraznie mocniejsza, a wysokich rozdz i właczonym AA i AF wzrost wydajnosci powinien byc dosc znaczny. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 jak duzo grasz to sie oplaca Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Mam w kieszeni 1100zł które moge dołozyć do kompa, Myślałem nad sprzedaniem procka, ramu, mobo, grafy i zmiane na platforme z Core2Duo + GF 7900GS. Czy taka wymiana miałaby sens ? Odczuje jakiś wiekszy wzrost wydajności? Jest sens wymiany? Oczywiście w funduszach musze zmieścić się w 1100zł + kasa ze sprzedanych części. Prosze o porady.. Przyrost powinien byc spory, zwlaszcza jezeli podobnie jak w przypadku obecnej konfiguracji dobierzesz odpowiednie komponenty do o/c. Core na 3,2-3,4GHz bedzie duzo wydajniejsze od obecnego procesora, nie mowiac o tym, ze co dwa jajka to nie jedno. Podobnie 20 potokow to nie 12. Twoj obecny konfig jest calkiem dobry, ale te 1100 moga z niego uczynic zestaw duzo lepszy. Oczywiscie jezeli duzo grasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2006 Ja bym nie zmienial, ale sens jest pod warunkiem, ze grasz w wysokich rozdzialkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ja bym zmienial tylko grafike z tego zestawu, ewentualnie procesor na X2. Bo przy obecnych cenach pamieci wymiana na ddr II nie jest wesola. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Gram zazwyczaj w roździelczoći 1280x1024 (może kiedyś wide screen? :) ). Zaproponujecie może jakieś zestawy żeby sie mieściło w cenie? Swoje typy już mam, ale chce posluchać waszych co do pamięci i płyty gł. I zostaje kwestia zasilacza, czy ten co mam obecnie i ciągnie takie oc poradzi sobie z nowym zestawem? Zasilacz to Chieftec 360W (jak bedzie potrzeba podam dokładny model..). Wieć tak: Proc: Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 2MB, 64-bit) - 728zł Mobo: ? Pamięć: ? Grafika: GALAXY 7900GS 256MB 540/1500 ZALMAN 1.2ns - 749zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homzik Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 mobo: gigabyte ds3 ram: geil/patriot/goodram pro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Na twoim miejscu brał bym jakąś mocniejszą grafę i x2, napewno będzie przyrost wydajności spory. dużo stracisz na wymianie ramu i ten 1100 może braknąć na podzespoły tej klasy jakie masz teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Na twoim miejscu brał bym jakąś mocniejszą grafę i x2, napewno będzie przyrost wydajności spory. dużo stracisz na wymianie ramu i ten 1100 może braknąć na podzespoły tej klasy jakie masz teraz. Jak gra, to biorac x2 straci, chyba, ze dotsanie bdb x2 krecacego sie przynajmniej do 2,6GHz. Wtedy nic nie zyska, a straci troche kasy. Na pamieciach nie powinien duzo stracic, bo to dobre pamieci, ale niech sam sprawdzi. A poza tym odnosnie fps w grach i porownania mocno podkreconego a64 do core duo byl test na egieldzie. Warto poczytac. Plyta ds3/4 (4 ma lepsze zasilanie, ale na 3 ludzie osiagaja fsb 450 bez jakichs trudnosci specjalnych). Jak ds3/4 to nie goodram, bo plyta nie lubi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcsShaDe Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Core na 3,2-3,4GHz Gdzie ty widziałes e6300 stabilnie (na codzien) chłodzone ac taktowane na 3.4 :mur: Jak ds3/4 to nie goodram, bo plyta nie lubi. Te nowe gigabyty nie lubią także gf'ow GS (kwestia paru tygodni - stery) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skl Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nie opłaca sie lepiej to przepić masz w miare nowoczesny komp i mógłbyś zainwestować w niego 1000 albo 2000 albo równie dobrze 10000 wydasz gotówke i sie lepiej poczujesz mając nowocześniejaszą platforme core2 jest lepszy od AMD ale twój AMD ma bardzo duży potencjał moim zdaniem powinieneś zmienić sprzęt w momencie kiedy zacznie cię ograniczać a nie w momencie kiedy newsy zaczynają skakać - to jest błędny tok myślenia napędzany przez marketingowców dziś by płynnie wystartować najnowszego windowsa trzeba mieć 3GHz - kiedyś wysłano na księżyc człowieka mając do dyspozycji moc dwóch C64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nie opłaca sie lepiej to przepić masz w miare nowoczesny komp i mógłbyś zainwestować w niego 1000 albo 2000 albo równie dobrze 10000 wydasz gotówke i sie lepiej poczujesz mając nowocześniejaszą platforme core2 jest lepszy od AMD ale twój AMD ma bardzo duży potencjał moim zdaniem powinieneś zmienić sprzęt w momencie kiedy zacznie cię ograniczać a nie w momencie kiedy newsy zaczynają skakać - to jest błędny tok myślenia napędzany przez marketingowców dziś by płynnie wystartować najnowszego windowsa trzeba mieć 3GHz - kiedyś wysłano na księżyc człowieka mając do dyspozycji moc dwóch C64 słusznie rzeczesz ... sam nie tak dawno majac A64@2400 zastanawialem sie nad e6300 ... no i sobie policzylem dobra plyta 600-700 procek 700 pamieci jak bym chcial pozostac przy takiej ilosci jaka mam to spokojnie moge dodac jeszcze z 1000. Jak bym nie patrzyl wychodzilo jakies 2500 złociszy minus za obecny sprzet to suma sumarum spokojnie 1500 musiał władować. Skok wydajnosci nie wart tej ceny. Postanowilem wydac 600 pln na X2 i dwa rdzenie, pamieci mam az nadto moge na tym pracowac i grac przez 6-8 miesiecy a do tego czasu stanieje Intel do poziomu oplacalnosci przesiadki, a i moze jakies czterojajowce sie pojawią (AMD czy Intel) za rozsadna cene. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skl Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nie będzie czterojajowców dla desktopów chyba że marketingowe fiksacje w stylu hypertrading - soft nie umie obsługiwać więcej jak jednego rdzenia jak dotychczas (poza nielicznymi wyjątkami) a drugi rdzeń obecnie ładnie pracuje odciążając rdzeń na którym pracuje user od usług i softu w stylu firewalle i antywirusy - wiem co mówie bo dysponuje jednostakim typu dwa opterony 270 i wiem ile problemów nastręcza obciążenie całej maszyny na 96% wszystkich rdzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Ja bym zmienił obecnego procka na x2 3800+ i resztę kasy przeznaczył na nową, mocniejszą grafę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dextor Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 nie będzie czterojajowców dla desktopów ... Znajac rynek sprzetu komputerowego ja bym uwazal z takimi opiniami. Tutaj nie chodzi o to czy da sie wykorzystac czterojajowce czy nei tylko chodzi o wyscig zbrojen pomiedzy intelem i amd. Gwarantuje ci ze w polowie przyszlego roku lub na koniec 2007 roku w cennikach beda czterojajowce. Technologia idze wlasnie w kierunku wielu rdzeni. Czemu ?? Ameryki nie odkryje jesli powiem ze technologicznie obecnie trudno skonstruowac procesor za sensowna cene pracujacy powyzej 5GHz. Jak wiec zwiekszyc wydajnosc procesora. Dajac mu kilka rdzeni pracujacych z mniejsza czestotliwoscia. I w przyszlym roku beda czterojajowce wykorzystujace reverse Hyper-Threading czy jak by tego nie nazwac. Z tego co wiem to juz teraz Intel przedstawil prototyp czterojajowca o nazwie kodowej Kentsfield skladajacy sie z dwoch C2D. Nie wykorzystuje on jeszcze Reverse-HT ale premiera sie odbyla, i zapewne w pierwszym kwartale przyszlogo roku bedzie dostepny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skl Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 intel zapowiada pierwsze czterojajowce w 1 kwartale 2007 w sprzedaży, będą to xeony oczywiście prawdziwy problem to moim zdaniem nie maszyna tylko microsoft - jądro NT-ka bazuje na jądrze unixa - w końcu na licencji unixa zrobiono jądro pierwszego NT-ka i do dziś on tak samo pracuje - dodając do tego nadal istniejące zaszłości aż z czasów DOS-a( podział ramu na obszary do 640k i dalej) oraz fakt że jądra SMP są fajne ale nie po to by odpalić jeden program na wszystkim można co prawda bawić sie w wątki albo wieloprocesowość ale z punktu widzenia inżynierii oprogramowania nie są w stanie tego wprowadzić masowo na rynek nie wierzę by w najbliższej przyszłości wymyślono zupełnie nowe jądro pozbawione tych wad moim zdaniem teraz to już będzie coraz więcej kosmetycznych zmian w CPU ewentualnie przeniesienie dodatkowych koprocesorów do CPU (firewalle itp) co jest dobrą koncepcją a generalny przyrost mocy osiągnie się ładując coraz więcej jajec do GPU i wrzucając coraz więcej równoległych banków ram wszelkie wywody i komentarze mile widziane :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AcsShaDe Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 4 jajka są juz w posiadaniu paru osób np. Kingpin'a z Tajlandii (wykręcil z x6800 5,7 gHz). Intel 'rozdał' narazie 4 takie maszyny dla overclockerow na testy :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skl Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 a jednak będą czterojajowce dla desktopów radze poczytać o tych wszystkich newsach w nowych prockach bo jak zwykle marketingowcy robią w gacie z entuzjazmu tylko nie wiadomo czemu http://dzikie.net/index.php?news=5065 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acrobat13 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 Widze temat sie rozwija.. :) Mam pytanie czy: Asus P5W64 WS Pro byłłby dobrą płytą pod e6300? Czy lepiej wziąc Gigabyte? A może Asusa P5B dlx ? No i kwestia pamięci, do 1000zł wyrwe jakieś "normalne" 2x 1gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 (edytowane) Zastanów się czy to naprawdę się tak opłaca. Nie lepiej wymienić procka na A64 x2. Np te na rdzeniu Toledo ? Całkiem ładnie się kręcą już przy 1.5v. Fakt że Core2Duo będzie wydajniejszy .ale za tym idzie wymiana płyty ,wymiana pamięci no i proca. Nie wiadomo za ile pogonisz te swoje części. Z tym różnie bywa. A64 na Venice wcale takie drogie już nie są. A tu masz DDR2 do kupienia ,samego procka no i płyte. Nie wspominając o grafie. Nie lepiej wymienić proca i sama grafę ? Fakt że będzie troszkę w tyle za Intelowskim Core2 Duo E6300 1.86 ghz (co widać na testach) ,ale dla mnie to by było zbyt ryzykowne. Na razie to ty się upewnij że opchniesz tego A64 ,6800 GS z płytą i pamiątkami i za ile. Edytowane 27 Września 2006 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia666 Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 do 6300 tylko p5b dlx! spokojnie powinna isc 550 :D Asus P5W64 WS Pro raczej tyle nei fiknie bo jest na 975x. gigabyte jako opcja awaryjna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...