Skocz do zawartości
Kean

Światło Uv A Zdrowie

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłęm sobie takie cos: http://allegro.pl/item131176292__revoltec_...lugie_hit_.html

Katody Revolteca UV.

Podlaczylem wstepnie i musze powiedziec, ze ladnie wygladaja wezyki innovateca :)

Jednak jedno mnie niepokoi jak to jest z wplywem UV emitowanego z katod na zdrowie?

Niby na Inwerterze jest znaczek CE... ale swiatlo UV to jednak swiatlo UV wiec pewnie za zdrowie to nie jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiem patrząc na źródło promieni UV źrenica w oku nie zwęża się tak jak przy patrzeniu na jasne źródło widzialnego światła i może troche uszkodzić siatkówke. Pozatym UV ma chyba też wpływ też na skóre.. tak mi sie wydaje :] po coś są w kremach filtry przeciw uv :rolleyes:

i jeszcze cytacik z Wikipedii:

Wpływ na zdrowie

Promieniowanie UV-A jest mniej szkodliwe niż inne zakresy; uszkadza Kolagen w Sk%C3%B3ra, co przyspiesza procesy starzenia. UV-B jest niebezpieczne dla Oko i może powodować Za%C4%87ma. Długa ekspozycja na działanie UV-B ma związek z nowotworem skóry, zwanym popularnie "czerniakiem". Promieniowanie prowadzi do uszkodzenia łańcuchów Kwas_deoksyrybonukleinowy. W Kom%C3%B3rka_%28biologia%29 dochodzi do szeregu Mutacja. Jeżeli człowiek posiada odpowiednie dziedziczne predyspozycje, może to spowodować powstanie zmiany Rak_%28choroba%29

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem o tym w jednym teście i w katodach jest UV-A, które jest nieszkodliwe. Pozatym ilość promieniowania UV w katodach nie jest wielka, w dodatku jest to zamknięte w komputerze a nie patrzysz na nie bezpośrednio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz pytanie.. czy więcej UV emituje słońca, żarówka czy katoda ... Wydaje mi się że światło UV w katodach jest płytkim światłem UV, podobnie jak płytka podczerwień - nie powoduje znaczącego nagrzewania się, tak płytkie UV nie wpływa tak niekorzystanie na organizmy.. ALE... wiadomo z drugiej strony, że w powszechnym użyciu są lampy UV chocaiżby do sterylizacji pomieszczeń, czy też do opalania... Trzeba by porónać moce tychże lamp i długości emitowanego światła, żeby snuć jakieś wnioski... Samo stwierdzenie - promieniowanie UV mówi tyle co nic...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ze na katode nie patrzy sie bezposrednio dosc malo mnie przekonuje bo w koncu jak widizmy to swiatlo to ono sie odbija od czegos...

Dlugosc fali odbitej jest identyczna do dlugosci fali padajacej.. wiec takiej ktora zostala wypromieniowana ze swietlowki.

Na inwerterze, jest napisane ze pobiera on 8,88W... czyli mniej wiecej tyle jest na swietlowki przekazywane.

Np. tutaj: http://allegro.pl/item129743491_mocna_lamp..._w_polsce_.html jest swietlowka o jak to, tam pisza, duzej mocy 20W...

Gdyby to bylo bardzo niebezpieczne to nie bylo by tak powszechnie stosowane, ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Katoda wypełniona jest parami rtęci i innego obojętnego gazu (w większości przypadków jest to argon). Gdy włączamy katodę powstają wyładowania elektryczne w oparach gazów i powstaje promieniowanie ultrafioletowe. Widziane przez nas światło wydobywające się z tych katod jest światłem fioletowym na samej granicy widzialności, a reszta to czyste promieniowanie UV. A czy jest to szkodliwe zapytacie!? Promieniowanie ultrafioletowe dzielimy na trzy typy: UV-A, UV-B, UV-C. Dla naszej skóry tylko UV-A nie jest szkodliwe i tak się właśnie składa, że promieniowanie wydobywające się z katody jest właśnie promieniowaniem UV-A. Czyli jest nieszkodliwe."

Bardziej niebezpieczne jest opalanie się bez filtra UV :wink: No i oddychanie tym zanieczyszczonym powietrzem na Śląsku. Nie panikuj :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chociaż ja zauważyłem,że jak się odbija to światło od katody od molexów itp.

,które swiecą pod wpływem UV to jak się patrzy na te molexy itd. to trochę oczy bolą.

I jakieś takie zmęczenie ogarnia. Może te świecidełka męczą?

Nie wiem , może to subiektywne odczucie,ale teraz mam wyłączoną UV z powodu reorganizacji wnętrza kompa i czuję,że jestem mniej zmęczony.

Może te katody generują promieniowanie EMI(elektromagnetyczne) jak kiedyś monitory CRT?

Edytowane przez SAVER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Dlugosc fali odbitej jest identyczna do dlugosci fali padajacej.. wiec takiej ktora zostala wypromieniowana ze swietlowki.

2. Gdyby to bylo bardzo niebezpieczne to nie bylo by tak powszechnie stosowane, ale...

1. to wytłumacz mi dlaczego widzissz kolory skoro światło słoneczne jest białe :).. Jak UV pada ma molexy to zaczynają one świecić włąsnym światłem np zielonym... nie widzisz różnicy pomiędzy światłem fioletowym a zielonym? bo ja widze jakieś 150 nanometrów :wink:

2. ale... czasami sprzedaje się rzeczy które są niebezpieczne dla zdrowia tylko dlatego że sie sprzedają... a ludzie nie czytając instrukcji i zaleceń BHP nie wiedzą o niekorzystnym ich działaniu...

Chociaż ja zauważyłem,że jak się odbija to światło od katody od molexów itp, które swiecą pod wpływem UV to jak się patrzy na te molexy itd. to trochę oczy bolą. I jakieś takie zmęczenie ogarnia. Może te świecidełka męczą?

Nie wiem , może to subiektywne odczucie,ale teraz mam wyłączoną UV z powodu reorganizacji wnętrza kompa i czuję,że jestem mniej zmęczony. Może te katody generują promieniowanie EMI(elektromagnetyczne) jak kiedyś monitory CRT?

popatrz się na katodę zieloną czy niebieską, oczy też bolą :), choć światło UV jest ogólniej bardziej męczące dla oka bo oko próbuje się do niego dostroić i za bardzo nie może :). Promieniowanie elektromagnetyczne emitują wszystkie urządzenia elektryczne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co sie orientuje to w świetlówkach UV (takie dyskotekowe) jest filtr aby te promieniowanie nie wychodziło poza tą świetlówke (dlatego ona jest taka ciemna) A w katodach to pewnie nie jest prawdziwe światło UV bo by tego w życiu nie dopuścili do sprzedaży ;]

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drozda, skoro światło nie wychodzi poza świetlówkę to jakim cudem oddziaływuje choćby na białych koszulkach i rękawiczkach na dyskotekach? :lol:

Pozatym już pisałem, że w katodach jest UV-A!!!! NIESZKODLIWE!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

musicie sobie zdać sprawę, że człowiek nie widzi promieniowania UV :), to co widać ze świetlówek to jedynie część widma nachodzącego na kolor niebieski czy fioletowy, to że świeci ona ciemno nie znaczy wcale że z lampy nie emitowane jest nic więcej.. po prostu tego nie widać...

Zresztą nie dowiemy sie tego jeśli nie przeprowadzimy badań na 100 użytkownikach katod UV.. czy za 50 lat będą mieć raka skóry :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi