Skocz do zawartości
josef

Najniższe bezpieczne napięcie zasilacza

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiego poziomu napięć zaczynają się problemy ze stabilnością. Mój zasilacz coraz bardziej traci poziomy napięć - wczoraj wauważyłem, że w skrajnych warunkach na 5V było 4,87V a na 3.3V 3.26V! Masakra - jak tak dalej pójdzie to za pół roku chyba wogóle mi wymięknie :x .

Czy spadek napięć to powód do reklamacji zasialcza - uznali komuś z was coś takiego. Czy trzeba osobiście pomóc zasilaczowi odejść w zaświaty aby dostać nowy :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet, nie pękaj!!!

Przeciętny zasilacz odprawia różne cyrki. Wczoraj widziałem niezłego konfiga, z którego ocalały tylko CD, kieszeń na HDD i głośniczek bo zasilacz zamiast 3,3V zapodał 4,2 (najbardziej to szkoda mi było tych NANYA 2*256MB). Także ciesz się że twój idzie w dół, nie w górę.

Dobra, dosyć nabijania się z cudzego nieszczęścia. W chwili pisania tej wiadomościm mam 4,88V na +5, a w czasie gry np. w Q3 to napewno jest jeszcze mniej. Nie masz więc co się martwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Czy trzeba osobiście pomóc zasilaczowi odejść w zaświaty aby dostać nowy  :lol:

nie ma sie co smiac - jezeli go rozbierzez to tracisz gwarancje, natomiast bez rozbierania to nawet jak bedziesz robil rozne cyrki to walnie bezpiecznik i jak dasz do reklamacji to wymienia Tobie tylko bezpiecznik i oddadza stary zasilacz

BTW a takie napiecia daje moj Enilight 300W

+3.3V = 3.42

+5V = 5.05

+12V = 12.04

-5V = -4.97

-12V = -11.83

i juz od 2 miechow dziala z 4 wiatrakami na +7V i sie nie burzy - bo za starym noname bylo roznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja budka ma 2 - 3 miechy. A jak przed chwilą patrzałem na wyniki z jednago Enlighta, na którym teraz pracuje to ma tak:

3.3 - 3.19

5 - 5.1

12 - 12

A te wartości, które podałem w pierwszym poscie to są wartości minimalne - normalnie (praca w windzie, czasem benchmark) mam tak:

3.3 - od 3.3 do 3.33 - zazwyczaj 3.33

5 - od 4.92 do 4.98 - zazwyczaj 4.95

12 - od 12.1 do 12.28 - zazwyczaj 12.2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm...patrze na moj zasialcz syfilis I hehhe prawdziwy lol bo na -12 mam +2,6 a na -5 mam 0,45 :P

a to co normalnie pokazuje to :

3,3 - 3,24

12 - 12,28

zaraz mu zapodam jakies OC i sie zobaczy bo mi cos siadlo wczorja i go odkrecalem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm...wiem juz czemu mi tak procek wymieka podczas dzialania :( okazuje sie ze po wlaczeniu jakiegokolwiek progsa napieci na cpu spada....o...0,5 V :( a na reszcie ok. 0,4 paranoja....zbierma kase na lepszy zasialcz ktos chce mnie dofinansowac? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o napięcia to mój no-name zapodaje:

+3,3 -> 3,31V

+5 -> 4,88V

+12 -> 12,54V (tu mnie trochę wqrza, mogłoby być mniej)

-12 -> -12,16V

-5 -> -5,15V

+5VSTB -> 5,05V

Wartości zmierzone miernikiem, a nie jakimś hardwar monitorem. Przy okazji stwierdziłem że moja płyta dokładnie mierzy napięcie zasilania proca.

Analizując wypadek opisany wcześniej przeze mnie dochodzę do wniosku że tego Chiefteca (2 lata gwarancji na zasilacz) trza by kupić jak najprędzej. Pytałem się w Age Computer czy mi sprowadzą i usłyszałem że Action nie sprowadza tych obudów na Polskę, bo nie mają atestu bezpieczeństwa.

Czegoś tutaj nie rozumiem. Niby blachy z pewniakami zasilaczami, a atestu nie mają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Analizując wypadek opisany wcześniej przeze mnie dochodzę do wniosku że tego Chiefteca (2 lata gwarancji na zasilacz) trza by kupić jak najprędzej. Pytałem się w Age Computer czy mi sprowadzą i usłyszałem że Action nie sprowadza tych obudów na Polskę, bo nie mają atestu bezpieczeństwa. 

Czegoś tutaj nie rozumiem. Niby blachy z pewniakami zasilaczami, a atestu nie mają?

W Action bez problemu można kupić obudowy Chieftec.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj mial 3.3v = 3.08 albo i 3.02

niestety plytka sie restartowala i to nie byla wina zasilacza. Podlaczalem 230W i 300W i nie bylo roznicy.

a konfig byl

i815e C1Ghz (albo 566) i hdd 20gb grafika onboard (albo Ati R7000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj czernobyl zapodaje:

12V- 12.23V- 12.40 zaleznie od obciazenia szyny 5V

5V- 5.05V (przyczym jak go obciaze to napiecie rosnie do 5.11V)

3.3V - 3.34V (niezmiennie)

Jedyny raz jak widzialem zeby napiecie spadlo ponizej 5V bylo jak dalem athlonowi 1.83ghz taktowanie @ 2.2V i zlecialo na 4.90V - na 1.73ghz @ 1.95V napiecie wynosilo rowno 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy na to powiecie ??

+3,3 = +1,52

+5 = +4,81

+12 = +12,71

-12 = + 1,87

-5 = +0,58

batV = +3,12

To pokazuje SiSoft Sandra 2002 na płycie Epox 8KHA+ przy zasilaczu 300W.

Wszystko działa idealnie stabilnie, spokojnie się podkręca itd.

Czy mam się przejmować tymi wartościami ??

Może Voltomierze na płycie są popsute ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W standardzie ATX jest 5% tolerancji, więc sobie policz ile musi być abyś mógł go rteklamować, co do stabilności, to zależy od mobo i podkręcania

5% dla napiec 3,3V i 5V, dla 12V już 10% tolerancji.

Ja mam zasilacz 300W Megabajt - w tej chwili:

3.33V

5,2V

12,3V

czyli chyba nie tak zle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym polecal rozebrac zasilacz i wyczyscic go z kurzu... gdzies czytalem tu forum ze gosc zasilacz rozebral, wyczyscil i wszystko dziala git :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy na to powiecie ??

+3,3 = +1,52

+5    = +4,81

+12  = +12,71

-12   = + 1,87

-5     = +0,58

batV  = +3,12

To pokazuje SiSoft Sandra 2002 na płycie Epox 8KHA+ przy zasilaczu 300W.

Wszystko działa idealnie stabilnie, spokojnie się podkręca itd.

Czy mam się przejmować tymi wartościami ??  

Może Voltomierze na płycie są popsute ?

Czujniki napewno nie są popsute. Programy często wypisują głupoty. Zobacz w BIOSie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi speedfan pokazuje:

Core 1,79 a powinien miec 1,75 ! ( i sie dziwic, ze sie k* grzeje)

3,3 - 3,31

5 - 4,8

12 - 11,99

i w sumie nie wiem czy smiac sie czy plakac :))

Stabilizator VCore jest na płycie i to ona dyktuje jakie ono będzie. Z tym napięciem to jakaś chamska zagrywka producentów, bo ja np w swoim Solteku mam 1.66 zamiast 1.6V. Na stronie producenta (jak ściągałem Bios) znalazłem wytłumaczenie tego zjawiska w dziale FAQ:

Q Why does my SL-75KAV have higher Vcore? (2001/03/12)  

A Both VIA 686A and VIA 686B are provided with additional 0.05V for threshold limit tolerance. Besides, another  0.04V of Vcore voltage is added to Vcore by engineering in order to maintain the system stability. For example, If your mainboard is installed with AMD K7 thunderbird processor ( the Vcore voltage marked on it is 1.7V), then the Vcore voltage detected will be 1.79v. The extra 0.09V come from 0.05V threshold limit tolerance and 0.04V system engineering.

Czyli zarówno Via jak i Soltek "zafundowali mi" ekstra parę miliwolt. Moim zdaniem to przegięcie jest chwytem reklamowym skierowanym do lamerów. Pochwali się taki "Mój Athlon bez podnoszenia napięcia poszedł na XXX MHz!!!", nieświadom tego, że to napięcie już ma lekko podniesione.

Ja pracuję w tej chwili na ustawieniu 1,525V co daje "na wyjściu" 1,59V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli zarówno Via jak i Soltek "zafundowali mi" ekstra parę miliwolt. Moim zdaniem to przegięcie jest chwytem reklamowym skierowanym do lamerów. Pochwali się taki "Mój Athlon bez podnoszenia napięcia poszedł na XXX MHz!!!", nieświadom tego, że to napięcie już ma lekko podniesione.

Ja pracuję w tej chwili na ustawieniu 1,525V co daje "na wyjściu" 1,59V

Czemu tak nie ma na mojej MSI na SIS645..... Zamiast pełnego 1.6V na procesorze mam 1.55-1.57V. Może dlatego mój procesor wogule się nie kręci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...