Skocz do zawartości
marekm33

Proszę O Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników tego forum!

Jest to mój pierwszy post, mam nadzieję, że nie ostatni.

Więc przechodzę do rzeczy: chcę wymienić mój stary komputer na coś nowszego, ale nie mam na to dużej sumy.

W chwili obecnej jestem posiadaczem Athlona XP 1800+, 256MB DDR, GeForce FX5200 po lekkim oc.

Mam do wydania max. 2500 zł

Mój kolega zaproponował mi, że sprzeda mi za wyżej wymienioną kwotę swój obecny komputer.

Oto co mi zaproponował:

Athlon64 3200+ Manchester@ 2.8GHz 1.45V

EpoX 9NPA3 Ultra

PDP Patriot LLK 2x1GB@ 250MHz 2.5-3-3-6 2.8V

Seagate Barracuda 7200.9 80GBx4=320GB RAID0

Galaxy 7600GS 256MB DDR3 1.2ns rev.2@ 640/1800 (mówił, edytował bios do tych wartości)

NEC 4571A

Seasonic S12-330

Chłodzenie: AC Freezer64, Zalman NB47J, Zalman VF-700AlCu+radiatorki na pamięciach, 2xFandrer 120

I co o tym myślicie ?? Ja uważam, że chyba warto dać 2500 zł za taki sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

~3000zł

AMD

MoBo::::: DFI Infinity NF Ultra II-M2 ________________________________________ 364zł

Procesor: AMD Athlon X2 3800+ BOX _____________ 614zł

RAM::::::: GoodRam 2x1GB 533MHz ____________________ 648zł

Grafika::: Galaxy GeForce 7900GS 256MB 1,2ns Zalman ____________ 779zł

HDD::::::: Seagate 7200.9 160GB SATA2 ______________ 245zł

DVD-RW: NEC ND-4571A ______________________________ 132zł

Zasilacz: Topower TOP-400 U12 400W __________________ 198zł

CAŁOŚĆ: 2980zł

Miłosz "sysak" Sakowski

Zestaw złożony przez Sysaka, można coś pozmieniać lub dozbierać te prawie 500zł. Edytowane przez Grzechu_1990

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW 4x80GB w raid - to daje ma wyzszy transfer niz ram w moim serwerze

Kain to zdanie mnie rozwaliło ;)

W zasadzie można się zastanawiać do czego był mu taki komp, może marekm33 nam zdradzi, bo widać że części dość selekcjonowane :)

Edytowane przez przemekbydgoszcz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Athlon64 3200+ Manchester@ 2.8GHz 1.45V

EpoX 9NPA3 Ultra

PDP Patriot LLK 2x1GB@ 250MHz 2.5-3-3-6 2.8V

Seagate Barracuda 7200.9 80GBx4=320GB RAID0

Galaxy 7600GS 256MB DDR3 1.2ns rev.2@ 640/1800 (mówił, edytował bios do tych wartości)

NEC 4571A

Seasonic S12-330

Chłodzenie: AC Freezer64, Zalman NB47J, Zalman VF-700AlCu+radiatorki na pamięciach, 2xFandrer 120

I co o tym myślicie ?? Ja uważam, że chyba warto dać 2500 zł za taki sprzęt.

Jak dla mnie pakujesz sie z jednej przestarzalej platformy w druga.

DDR1, 4 malutkie dyski....

Gdybys kupowal identyczny sprzet, tylko nowy, zaplacilbys praktycznie tyle samo. Cena nie jest wcale okazyjna, na allegro w zyciu by za taka kase nie sprzedal, nie mowiac o prowizji. Ja bym nie bral. A jak zechcesz wymienic np. procesor na 2-rdzeniowy, to gdzie znajdziesz x2 na s939? I za jaka cene, bo na pewno beda drogie, juz sa. Z tego co widze, nie zmieniasz komputeraz za czesto, przemysl, 2,5tys to nie tak malo. Sprzedaj to co masz albo jedz do babci i pros o kase, ale to co podal Grzechu_1990 to komputer duzo lepszy. Zawsze mozna tez wziac slabsza grafike, np tego 7600gs. A beda 2 rdzenie, bedzie nowy socket, bedza ddr2, jeden dysk zamiast 4 (ciepelko, halas, stare - uzywane). I wszystko na gawrancji, nowe ze sklepu. Ale jak tam chcesz....

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale na s939 sa teraz wspaniale X2 na rdzeniu Toledo ktore robia 2.7-2.8ghz na default Vcore...

4 malutkie dyski... niech beda i 4 ale spiete w RAID0 daja niesamowitego kopa.

No i DDR2 wcale nie ma wiekszej wydajnosci od DDR1 co z tego ze pracuje z wiekszym fsb ale ma o wiele gorsze timingi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ale na s939 sa teraz wspaniale X2 na rdzeniu Toledo ktore robia 2.7-2.8ghz na default Vcore...

4 malutkie dyski... niech beda i 4 ale spiete w RAID0 daja niesamowitego kopa.

No i DDR2 wcale nie ma wiekszej wydajnosci od DDR1 co z tego ze pracuje z wiekszym fsb ale ma o wiele gorsze timingi

A jak z dostepnoscia tych wspanialych x2 ? A jak z ich dstepnosci za rok? 2.8Ghz na default maja pojedyncze egzemplarze. Ile kosztuje taki egzemplarz. Jak i gdzie go kupic.

Jakiego kopa? Przy czym? Plansze mu sie wczytaja 3s szybciej? Windows wstanie w 7s a nie w 10s? A sa uzywane, stare i 4 dyski to 4 generatory ciepla w obudowie.

DDR2 gorsze? Ciekawe. Mniej sie grzeje, lepiej kreci, am2 jest mimo wszytsko bardziej wydajna niz 939 (przy tcyh samych taktach procesora), timingi o wiele gorsze byly rok temu. Ciekawe za ile sprzeda te ddr1 za 2 lata. ALbo moze zeche dokupic pamieci za 2 lata. Ciekawe co wtedy kupi i za ile.

A gwarancja - nowe to nowe, rzecz uzywana ma byc tansza, jak nie jest, nie ma co sie na nia nawet ogladac (pomijajac przypadki szczegolne).

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak z dostepnoscia tych wspanialych x2 ? A jak z ich dstepnosci za rok? 2.8Ghz na default maja pojedyncze egzemplarze. Ile kosztuje taki egzemplarz. Jak i gdzie go kupic.

Obecnie na Allegro jest masa takich... A co do kupienia pozniej to wiez mi ze ludzie beda sie tego pozbywac i wtedy mozna bedzie za male pieniadze kupic niezla sztuke.

Jakiego kopa? Przy czym? Plansze mu sie wczytaja 3s szybciej? Windows wstanie w 7s a nie w 10s? A sa uzywane, stare i 4 dyski to 4 generatory ciepla w obudowie.

Tu bardziej chodzi o komfort korzystania z Windowsa... RAID0 zdecydowanie przyspiesza kopiowanie plikow itp. I dla komfortu mozna poswiecic to ze beda to 4 dyski.

DDR2 gorsze? Ciekawe. Mniej sie grzeje, lepiej kreci, am2 jest mimo wszytsko bardziej wydajna niz 939 (przy tcyh samych taktach procesora), timingi o wiele gorsze byly rok temu. Ciekawe za ile sprzeda te ddr1 za 2 lata. ALbo moze zeche dokupic pamieci za 2 lata. Ciekawe co wtedy kupi i za ile.

No moze nie gorsze ale w chwili obecnej DDR1 = DDR2 ... Hmm a jak jest teraz z SDR - mozna je kupic tanio i za smieszne pieniadze

A gwarancja - nowe to nowe, rzecz uzywana ma byc tansza, jak nie jest, nie ma co sie na nia nawet ogladac (pomijajac przypadki szczegolne).

No akurat tu Ci racje przyznam

Edytowane przez Vejita

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowałem, że biorę tego kompa.

Nie trafiają do mnie sugestie, że lepiej kupić coś na AM2. Może i lepiej, jeśli niedługo znowu planowałbym wymianę sprzętu, ale ten komp ma mi służyć min. 1.5 roku. Poza tym, wszystkie części mają jeszcze długą gwarancję. Jesli chodzi natomiast o HDD, to 320GB spokojnie mi starczy. Obecnie mam dysk 160 GB zapełniony w ok. 75%.

A na pytanie do czego był używany?? Mój kumpel to świr na punkcie komputerów i zawsze chce mieć wszystko możliwie najwydajniejsze.

Dzięki za opinie.

Temat do zamknięcia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obecnie na Allegro jest masa takich... A co do kupienia pozniej to wiez mi ze ludzie beda sie tego pozbywac i wtedy mozna bedzie za male pieniadze kupic niezla sztuke.

Ciekawe. Czy w ten sposob tlumaczysz wysokie ceny athlonow xp czy taulatinow? W stosunku do wydajnosci sa to jedne z najdrozszych procesorw na allegro. A w sklepie tego juz praktycznie nie kupisz.

Tu bardziej chodzi o komfort korzystania z Windowsa... RAID0 zdecydowanie przyspiesza kopiowanie plikow itp. I dla komfortu mozna poswiecic to ze beda to 4 dyski.

Gdyby zajmowal sie edycja wideo, albo chial stowrzyc serwer dla sieci lokalnej to moze.. Ale dla zastosowan domowych? Tu nie ma codziennego kopiowania setek gigabajtow.

No moze nie gorsze ale w chwili obecnej DDR1 = DDR2 ... Hmm a jak jest teraz z SDR - mozna je kupic tanio i za smieszne pieniadze

SDR sa drogie dzis, a rok temu byly jeszcze drozsze. Wiem, bo sprzedawalem i sie dziwilem,ze ktos tyle kasy chce wydac na kostke 512MB.

http://allegro.pl/4295_sdram_dimm.html?ord...&view=gtext - te pamieci sa drozsze niz DDR2.

To nie sa niskie ceny za zabytki. Poza tym sdr wyszly z masowego uzytku ze 4 lata temu (ajk nie piec). Co oznacza, ze fala wtornego popytu juz minela i ceny nie sa najwyzsze. DDR1 maja ta fale pred soba (i dobrze, sprzedam swoje ddry i przeniose sie na ddr3).

Zreszta autor zdecydowal, jego wybor. W moim przekonaniu decyzja jest bledna i staralem sie ja uzasdanic odpowiednimi w moim mniemaniu argumentami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta autor zdecydowal, jego wybor. W moim przekonaniu decyzja jest bledna i staralem sie ja uzasdanic odpowiednimi w moim mniemaniu argumentami

A ja uważam, że źle nie zrobił. Dlaczego ?? Wydajność zestawu pod AM2 będzie podobna, ale to w sumie dużo zależy od dobrych pamięci, a patrząc na to, ze musiałby kupić najtańsze pamięci 2x1GB 533MHz, to nie wiem, czy wydajność nie byłaby mniejsza. Drugą sprawą jest oc. Nikt Ci przy kupnie nowych części nie zagwarantuje oc, a tu masz gwarantowane OC CPU (2.8GHz 1.45V, czyli jest jeszcze zapas), RAM, i VGA. Jeśli zaś chodzi o RAID0, to przy 4 dyskach różnica w codziennym użytkowaniu jest widoczna. A co do rozbudowy po 1,5 roku, to równie dobrze może nie być już podstawki AM2 i wyjdzie na to samo.

Edytowane przez lukmek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do rozbudowy po 1,5 roku, to równie dobrze może nie być już podstawki AM2 i wyjdzie na to samo.

Pomijajac reszte (wydajnosc am2 - jak nie wiesz to spradz w testach, po co podwazac cos bazujac na kobiecej intuicji) - nie wyjdzie na to samo. Ceny sprzetu interesowały mnie co najmniej od 10 lat i bardzo bym sie zdziwil gdyby za 1,5 roku x2 na s939 kosztowal tyle samo lub mnie niz x2 na am2. Mozesz zachowac tresc tego posta i go wywalec za 1,5 roku, jezeli sie myle :)

edit: a co do o/c - zapas jest albo go nie ma, nie wiadomo. Moze to byc zapas 10Mhz, wtedy go nie ma, a moze to byc 200Mhz, wtedy tez niemal go nie ma.

Edytowane przez komisarz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomijajac reszte (wydajnosc am2 - jak nie wiesz to spradz w testach, po co podwazac cos bazujac na kobiecej intuicji)

Po pierwsze nie bazuję na kobiecej intuicji, bo nie jestem kobietą.

Po drugie AM2 jest wydajne przy dobrych pamięciach (DDR2 400MHz CL4, to min.), a ich cena niska nie jest.

Po trzecie w tym zestawie są memki taktowane 250MHz 2.3-3-3-6, których wydajność jest na poziomie powyżej taktowanych DDR2 lub wyższa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moich patriotach XBLK DDR(testowanych na DFI LP) wycisnąłem 600mhz 3-4-4-10 przy napięciu 2,9V. jak bym je bardziej do voltował to pewnie i 600 z hakiem poszły ;] wydajnościowo były lepsze od 667 CL4. narazie tylko takiego porownania dokonałem... ale zobacze jeszcze jak te XBLK mają się do DDR2 800mhz CL5 ;]

Edytowane przez Reynevan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisałem przecież 3-4-4-10 przy 600mhz były lepsze od 667CL4... jeszcze pokusiłem się z kumplem i napięcie daliśmy na 3,2V (i wentylek dostawiliśmy dla bezpeiczeństwa) to przy 600 timmingi udalo się 3-3-3-8... a na 3-4-4-10 poleciały 630 ;] może nie rekord świata ale i tak nieźle :D jednak wole DDR1 od DDR2 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na koniec tematu podrzuce ciekawa wiadmosc do wszystkich, ktorzy polecali ten dogi zestaw kolegi zestaw jako niesamowita okazje.

Oto ogloszenie z forum:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=214652

Sprzet nie dosc, ze duzo lepszy, to jeszcze duzo tanszy. Tyle w temacie, pozdrawiam autor, ktory ulegl podszeptom i kiepsko zainwestowal pieniadze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale tamten sprzęt już nie byl całością po paru minutach :P

NIby racja, ale podobne ofery sie zdarzaja, nawet jezeli nie zawsze tak korzystne, to i tak duzo korzystniejsze niz kupno uzywanego sprzetu w cenie nowego :) Linka dalem po to, zeby bylo jasne, co mozna kupic i za ile.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, nie przesadzaj. Znajdź mi teraz taką samą ofertę, skoro się tak zdarzają. A poza tym ja, jakieś 2-3 misiące temu, za prawie taki sam zestaw, jak założyciel tematu zakupił, zapłaciłem ok 3300. Więc IMO wcale nie przepłacił.

Edytowane przez Mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi