Skocz do zawartości
Gość Bio

Matura ustna z języka polskiego

Rekomendowane odpowiedzi

Bibliografie oddajesz w kwietniu, a planu prezentacji nie musisz oddawac wcale :) (ale nie mozesz wtedy go uzyc).

Ja mam temat o winie i karze w antyku i późniejszych epokach. Nauczycielka mówila ze 5 i wiecej utworów do omówienia to juz duzo (chyba ze sa bardzo krótkie), wiec wybiore z 4 ksiazki. Jeszcze nie wiem jakie dokladnie, mam nadzieje ze cos zrobie przez ferie :rolleyes: .

Czyli de facto musze napisać prace do kwietnia zeby mieć plan ramowy ? Trudno..

Jeszcze nie wiem jakie dokladnie, mam nadzieje ze cos zrobie przez ferie :rolleyes: .

Też tak myślałem :rolleyes: . Ferie sie kończą mi własnie a ja szukam czegosdo bibliografi bo polonistka chce nam to przejerzeć :P

Szukam obrazów z motymwem stworzenia świata.. Całe dwa mam :/

Kutwa.. :(

Do tego z lektur dojdzie Silmarillion, bibli początek i mitologia.. I tyle :/

Ciekawe czy to wystarczy..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją klasę polonistka trzyma silną ręką...

wszyscy plany ramowe w grudniu mieli zrobione :]

i w sumie dobrze...teraz przysiąść tylko i przygotować...moja rodzicielka polonistką jest więc problemów nie przewiduję ;)

Co do tego getta - tylko warszawskie :|...nic nie mogę znaleźć z filmów :\

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a maił ktos moze z was temat: "Kat i ofiara w literaturze. rozważ i oceń relacje na wybranych przykładach" ??

chodzi mi o wskazanie relacji miedzy katem i ofiara, na podstawie literatury II WŚ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moją klasę polonistka trzyma silną ręką...

wszyscy plany ramowe w grudniu mieli zrobione :]

i w sumie dobrze...teraz przysiąść tylko i przygotować...moja rodzicielka polonistką jest więc problemów nie przewiduję ;)

Co do tego getta - tylko warszawskie :|...nic nie mogę znaleźć z filmów :\

Szukasz o gettach w Polsce podczas II WŚ, czy o getcie Warszawskim?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a maił ktos moze z was temat: "Kat i ofiara w literaturze. rozważ i oceń relacje na wybranych przykładach" ??

chodzi mi o wskazanie relacji miedzy katem i ofiara, na podstawie literatury II WŚ

W mojej klasie ktoś ma temat o zbrodniarzach. Bierze (mówię z głowy więc mogą być błędy) książkę 'Rozmowy z katem' i listy komendanta obozu z Oświeńcimia (Strumpfa chyba).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mojej klasie ktoś ma temat o zbrodniarzach. Bierze (mówię z głowy więc mogą być błędy) książkę 'Rozmowy z katem' i listy komendanta obozu z Oświeńcimia (Strumpfa chyba).

Strumpf komendantem obozu w Oświęcimiu? W takim razie życzę Wam zdania matury nie tylko z j. polskiego, ale także z historii! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno tu nie zaglądałem ...

ryba - tylko i wyłącznie getto warszawskie... :|

początek ferii...myślę napisać już właściwą prezentację, żeby później mieć spokój :]

Moze Pianista? Nie pamietam dobrze bo w czasach kiedy czytalem ksiazke czesto bylem w stanie wskazujacym na spozycie alkoholu :P Ale tam getto warszawskie jest dosc dobrze opisane (opis jak najbardziej realistyczny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój temat brzmi:

Przedstaw różne kreacje matki i dziecka w literaturze na wybranych przykładach.

Chce wykorzystać Przedwiośnie, Codzoziemke, Moralność pani Dulskiej, Król Edyp. Macie jakieś sugestie, pomysły do mojego tematu? A może ktoś również ma taki temat? To możemy napisać wspólnymi siłami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój temat brzmi:

Przedstaw różne kreacje matki i dziecka w literaturze na wybranych przykładach.

Chce wykorzystać Przedwiośnie, Codzoziemke, Moralność pani Dulskiej, Król Edyp. Macie jakieś sugestie, pomysły do mojego tematu? A może ktoś również ma taki temat? To możemy napisać wspólnymi siłami :)

Cudzoziemki nie czytałem, ale resztę tak i myślę że to dobry wybór, nic innego bardziej odpowiedniego mi akurat nie przychodzi na tą chwilę do głowy, ale jeszcze pomyślę.

Korzystając z okazji chciałem zapytać czy ma ktoś temat:

"W oparciu o wybrane utwory zaprezentuj różne kreacje zbrodniarza w literaturze" Wybrałem w sumie:

Makbeta

Hamleta, jednak nie wiem czy to dobrze brać 2 utwory Szekspira, może lepiej zeby to było bardziej przekrojowo

Zbrodnia i Kara - to koniecznie

Balladyna - tutaj też się właściwie zastanawiam

Miałem taki pomysł, żeby podciągnąć pod to II WŚ i temat zbrodni wojennych, jednak nie wiem czy to się tak da, bo w temacie są "kreacje zbrodniarza" co sugeruje na jakąś postać indywidualną, a nie zbrodnie przez grupę ludzi. Co o tym myślicie? Ma ktoś może podobny temat i może chce pisać razem? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do was. Czy Zbrodnie i Kare Dostojewskiego mogę zaliczyć do powieści realistycznej ?? Bo mam przedstawić realizm i groteske i do realizmu chciałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Lalake (to wiem że będzie dobre) ale czy Zbrodnia sie nada ?? Dobrze by było bo ją przeczytałem, a u mnie z innymi lekturami krucho :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie jestem w klasie maturalnej, ale mamy zrobić na polski takie próbne matury ustne. No i trafiłem temat "Czy stój moze być manifestem stosunku do świata?"

No i takie pytanie. Całą prace chciałem zacząć od ubioru z antyku poprzez średniowiecze, romantyzm (strój Wertera)m kołnierzyk Słowackiego aż po czas współczesne. Co o tym myślicie? Moze pominąć antyk? Gogle raczej nie pomogło z wstępnym zarysem pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie, że realistyczna, to do fantastyki napewno nie należy. Według mnie pasuje idealnie :)

No właśnie też tak myśle, dlatego ją biore. Poza tym książka genialna. Muszę jeszcze poszperać w opracowaniach i znaleść konkretne informacje bo jak narazie wszystko lece z głowy to co pamiętam z lekcji. Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co myslicie o takich ksiazkiach do tematu "konflikt pokolen na podstawie 3 wybranych utworow literackich roznych epok":

Sofokles - "Antygona" - ANTYK

Adam Mickiewicz – "Oda do młodości: - ROMANTYZM

B. Prus "Lalka" - POZYTYWIZM

?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy do tematu zło które kusi i fascynuje ..... nadaje sie ksiązka pt ,,demony dobrego dextera"

powstał tez o niej serial dexter i ogólnie mówienie o tym fajnie w teori wyglada :blink:

doam ze 2 książką jest jądro ciemnosci

Edytowane przez sawyer188

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :) Ja wybrałem temat: "Przedstaw literackie przykłady zwycięstwa,np: miłości nad nienawiścią,prawdy nad kłamstwem,uczucia nad rozumem,określ ich rolę w wybranych utworach." Ma ktoś z was podobny? Zaczynam powoli przygotowywać prezentację, ale nie jestem pewny czy wybrałem dobrą bibliografię... Chce podać jakieś przykłady z biblii, baśni, dzieła antycznego, a do tego "Świętoszek","Zbrodnia i kara" i "Makbet". Myślicie, że to dobry wybór? Może macie jakieś inne propozycje? Z góry dzięki za podpowiedzi :)

Edytowane przez raven246

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukałem po googlach ale chyba miałem zły dzień więc zapytam... znacie strony gdzie były by napisane opracowania książek/filmów:

Forrest Gump

Wyznania Gejszy

Lśnienie

jakby ktoś miał jakieś e-booki to zapraszam na pw bo nie wiem czy tutaj wolno...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zostalem dobity przez moja dziewczyne,

wybrala temat "adaptacje filmowe dziel literackich" bez konsultacji ze mna, po czym oznajmila ze jej pomoge - obiecalem pomoc.

zaproponowalem filmy - przemyslala i zaakceptowala

dalem ksiazki i filmy

napisalem praktycznie caly plan + bibliografie

odpowiadam na kazde pytania odnosnie prezentacji

zrobilem pokaz slajdow

i uslyszalem "taaak, pomagasz mi wiesz, wielka pomoc..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zeby tej matury ustnej nei zdac trzeba nei przyjsc czyms sie przejmujecie :D

wyobraz sobie ze znam goscia, ktory tego dokonal...

zeby bylo ciekawiej - przyszedl, mial niezla prezentacje, ale okazal sie bezczelnym ignorantem i gotowej pracy nie przeanalizowal...

a prace napisal mu nauczyciel, ktory zasiadal w komisji ;DDDDD

to fakt - znam szczegoly

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zostalem dobity przez moja dziewczyne,

wybrala temat "adaptacje filmowe dziel literackich" bez konsultacji ze mna, po czym oznajmila ze jej pomoge - obiecalem pomoc.

zaproponowalem filmy - przemyslala i zaakceptowala

dalem ksiazki i filmy

napisalem praktycznie caly plan + bibliografie

odpowiadam na kazde pytania odnosnie prezentacji

zrobilem pokaz slajdow

i uslyszalem "taaak, pomagasz mi wiesz, wielka pomoc..."

nigdy nie dogodzisz kobiecie, ale temat fajny żałuje ,że sobie takiego nie wybrałem.

Może mi ktoś powiedziec jak miescić w plane to że potrzebuje lapciaka,odtwarzacz dvd projektor multim.,windows xpsp2 i bla bla

-mam zrobić kolejny pod punkt typu dodatkowe materiały czy jak:)?

Edytowane przez sawyer188

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi