hinco Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Bibliografie oddajesz w kwietniu, a planu prezentacji nie musisz oddawac wcale :) (ale nie mozesz wtedy go uzyc). Ja mam temat o winie i karze w antyku i późniejszych epokach. Nauczycielka mówila ze 5 i wiecej utworów do omówienia to juz duzo (chyba ze sa bardzo krótkie), wiec wybiore z 4 ksiazki. Jeszcze nie wiem jakie dokladnie, mam nadzieje ze cos zrobie przez ferie :rolleyes: . Czyli de facto musze napisać prace do kwietnia zeby mieć plan ramowy ? Trudno.. Jeszcze nie wiem jakie dokladnie, mam nadzieje ze cos zrobie przez ferie :rolleyes: .Też tak myślałem :rolleyes: . Ferie sie kończą mi własnie a ja szukam czegosdo bibliografi bo polonistka chce nam to przejerzeć :P Szukam obrazów z motymwem stworzenia świata.. Całe dwa mam :/ Kutwa.. :( Do tego z lektur dojdzie Silmarillion, bibli początek i mitologia.. I tyle :/ Ciekawe czy to wystarczy.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 Moją klasę polonistka trzyma silną ręką... wszyscy plany ramowe w grudniu mieli zrobione :] i w sumie dobrze...teraz przysiąść tylko i przygotować...moja rodzicielka polonistką jest więc problemów nie przewiduję ;) Co do tego getta - tylko warszawskie :|...nic nie mogę znaleźć z filmów :\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koowi Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 raven też tak mam u mojej polonistki , wszystkie plany oddane w grudniu , a w poniedziałek przedstawiamy 5 minut swojej pracy z pamięci hehe :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 27 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2007 A ja jeszcze nic takiego nie mam, ale się zabiorę wkrótce ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4ko Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 a maił ktos moze z was temat: "Kat i ofiara w literaturze. rozważ i oceń relacje na wybranych przykładach" ?? chodzi mi o wskazanie relacji miedzy katem i ofiara, na podstawie literatury II WŚ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Moją klasę polonistka trzyma silną ręką... wszyscy plany ramowe w grudniu mieli zrobione :] i w sumie dobrze...teraz przysiąść tylko i przygotować...moja rodzicielka polonistką jest więc problemów nie przewiduję ;) Co do tego getta - tylko warszawskie :|...nic nie mogę znaleźć z filmów :\ Szukasz o gettach w Polsce podczas II WŚ, czy o getcie Warszawskim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 a maił ktos moze z was temat: "Kat i ofiara w literaturze. rozważ i oceń relacje na wybranych przykładach" ?? chodzi mi o wskazanie relacji miedzy katem i ofiara, na podstawie literatury II WŚ W mojej klasie ktoś ma temat o zbrodniarzach. Bierze (mówię z głowy więc mogą być błędy) książkę 'Rozmowy z katem' i listy komendanta obozu z Oświeńcimia (Strumpfa chyba). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misico Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 W mojej klasie ktoś ma temat o zbrodniarzach. Bierze (mówię z głowy więc mogą być błędy) książkę 'Rozmowy z katem' i listy komendanta obozu z Oświeńcimia (Strumpfa chyba). Strumpf komendantem obozu w Oświęcimiu? W takim razie życzę Wam zdania matury nie tylko z j. polskiego, ale także z historii! ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Dawno tu nie zaglądałem ... ryba - tylko i wyłącznie getto warszawskie... :| początek ferii...myślę napisać już właściwą prezentację, żeby później mieć spokój :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 10 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2007 Dawno tu nie zaglądałem ... ryba - tylko i wyłącznie getto warszawskie... :| początek ferii...myślę napisać już właściwą prezentację, żeby później mieć spokój :] Moze Pianista? Nie pamietam dobrze bo w czasach kiedy czytalem ksiazke czesto bylem w stanie wskazujacym na spozycie alkoholu :P Ale tam getto warszawskie jest dosc dobrze opisane (opis jak najbardziej realistyczny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio21 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Mój temat brzmi: Przedstaw różne kreacje matki i dziecka w literaturze na wybranych przykładach. Chce wykorzystać Przedwiośnie, Codzoziemke, Moralność pani Dulskiej, Król Edyp. Macie jakieś sugestie, pomysły do mojego tematu? A może ktoś również ma taki temat? To możemy napisać wspólnymi siłami :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Mój temat brzmi: Przedstaw różne kreacje matki i dziecka w literaturze na wybranych przykładach. Chce wykorzystać Przedwiośnie, Codzoziemke, Moralność pani Dulskiej, Król Edyp. Macie jakieś sugestie, pomysły do mojego tematu? A może ktoś również ma taki temat? To możemy napisać wspólnymi siłami :) Cudzoziemki nie czytałem, ale resztę tak i myślę że to dobry wybór, nic innego bardziej odpowiedniego mi akurat nie przychodzi na tą chwilę do głowy, ale jeszcze pomyślę. Korzystając z okazji chciałem zapytać czy ma ktoś temat: "W oparciu o wybrane utwory zaprezentuj różne kreacje zbrodniarza w literaturze" Wybrałem w sumie: Makbeta Hamleta, jednak nie wiem czy to dobrze brać 2 utwory Szekspira, może lepiej zeby to było bardziej przekrojowo Zbrodnia i Kara - to koniecznie Balladyna - tutaj też się właściwie zastanawiam Miałem taki pomysł, żeby podciągnąć pod to II WŚ i temat zbrodni wojennych, jednak nie wiem czy to się tak da, bo w temacie są "kreacje zbrodniarza" co sugeruje na jakąś postać indywidualną, a nie zbrodnie przez grupę ludzi. Co o tym myślicie? Ma ktoś może podobny temat i może chce pisać razem? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Hamleta sobie odpuść weź lepiej Makbeta. Z II Wojny tez możesz dołączyć np K. Moczarski Rozmowy z katem ( gen. Jürgen Stroop) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 kamilo23: Właśnie o tym myślałem, pisząc o II WŚ. Hamleta faktycznie chyba odpuszczę sobie, ale czy to podciągnięcie mordów II wojny swiatowej będzie pasowało pod mój temat maturalny? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Będzie bo masz ogólny temat po którym możesz pływać a nie czepić się tylko jednej epoki. :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Mam pytanie do was. Czy Zbrodnie i Kare Dostojewskiego mogę zaliczyć do powieści realistycznej ?? Bo mam przedstawić realizm i groteske i do realizmu chciałem <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Lalake (to wiem że będzie dobre) ale czy Zbrodnia sie nada ?? Dobrze by było bo ją przeczytałem, a u mnie z innymi lekturami krucho :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Pewnie, że realistyczna, to do fantastyki napewno nie należy. Według mnie pasuje idealnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_gringo_dado Opublikowano 18 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2007 Może nie jestem w klasie maturalnej, ale mamy zrobić na polski takie próbne matury ustne. No i trafiłem temat "Czy stój moze być manifestem stosunku do świata?" No i takie pytanie. Całą prace chciałem zacząć od ubioru z antyku poprzez średniowiecze, romantyzm (strój Wertera)m kołnierzyk Słowackiego aż po czas współczesne. Co o tym myślicie? Moze pominąć antyk? Gogle raczej nie pomogło z wstępnym zarysem pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysg4 Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Pewnie, że realistyczna, to do fantastyki napewno nie należy. Według mnie pasuje idealnie :)No właśnie też tak myśle, dlatego ją biore. Poza tym książka genialna. Muszę jeszcze poszperać w opracowaniach i znaleść konkretne informacje bo jak narazie wszystko lece z głowy to co pamiętam z lekcji. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 Co myslicie o takich ksiazkiach do tematu "konflikt pokolen na podstawie 3 wybranych utworow literackich roznych epok": Sofokles - "Antygona" - ANTYK Adam Mickiewicz – "Oda do młodości: - ROMANTYZM B. Prus "Lalka" - POZYTYWIZM ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 21 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2007 A motyw stworzenia świata w rzeźbie i zwłaszcza filmach to gdzie znajde, bo filmów wiele nie oglądam a dopiero mi nauczycielka uświadomiła że filmy powinny sie znaleźćw pracy :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Czy do tematu zło które kusi i fascynuje ..... nadaje sie ksiązka pt ,,demony dobrego dextera" powstał tez o niej serial dexter i ogólnie mówienie o tym fajnie w teori wyglada :blink: doam ze 2 książką jest jądro ciemnosci Edytowane 4 Marca 2007 przez sawyer188 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Co do tej książki to ja bym się nie pchał bo się mogą przyczepić, lepiej weź coś co jest znane. Ot taka moja opinia. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 byc moze masz racje ale skosultuje to jutro z moja polonistką :lol: ale na 90% bedzie bad bo mają mnie oceniac 2 stare pró...wy a to ksiązka bardzo współczesnia i pr0 el0 młodziezowa:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven246 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 (edytowane) Witam :) Ja wybrałem temat: "Przedstaw literackie przykłady zwycięstwa,np: miłości nad nienawiścią,prawdy nad kłamstwem,uczucia nad rozumem,określ ich rolę w wybranych utworach." Ma ktoś z was podobny? Zaczynam powoli przygotowywać prezentację, ale nie jestem pewny czy wybrałem dobrą bibliografię... Chce podać jakieś przykłady z biblii, baśni, dzieła antycznego, a do tego "Świętoszek","Zbrodnia i kara" i "Makbet". Myślicie, że to dobry wybór? Może macie jakieś inne propozycje? Z góry dzięki za podpowiedzi :) Edytowane 4 Marca 2007 przez raven246 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bio Opublikowano 10 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2007 szukałem po googlach ale chyba miałem zły dzień więc zapytam... znacie strony gdzie były by napisane opracowania książek/filmów: Forrest Gump Wyznania Gejszy Lśnienie jakby ktoś miał jakieś e-booki to zapraszam na pw bo nie wiem czy tutaj wolno... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 a ja zostalem dobity przez moja dziewczyne, wybrala temat "adaptacje filmowe dziel literackich" bez konsultacji ze mna, po czym oznajmila ze jej pomoge - obiecalem pomoc. zaproponowalem filmy - przemyslala i zaakceptowala dalem ksiazki i filmy napisalem praktycznie caly plan + bibliografie odpowiadam na kazde pytania odnosnie prezentacji zrobilem pokaz slajdow i uslyszalem "taaak, pomagasz mi wiesz, wielka pomoc..." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 zeby tej matury ustnej nei zdac trzeba nei przyjsc czyms sie przejmujecie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_gps Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 zeby tej matury ustnej nei zdac trzeba nei przyjsc czyms sie przejmujecie :D wyobraz sobie ze znam goscia, ktory tego dokonal... zeby bylo ciekawiej - przyszedl, mial niezla prezentacje, ale okazal sie bezczelnym ignorantem i gotowej pracy nie przeanalizowal... a prace napisal mu nauczyciel, ktory zasiadal w komisji ;DDDDD to fakt - znam szczegoly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawyer188 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2007 (edytowane) a ja zostalem dobity przez moja dziewczyne, wybrala temat "adaptacje filmowe dziel literackich" bez konsultacji ze mna, po czym oznajmila ze jej pomoge - obiecalem pomoc. zaproponowalem filmy - przemyslala i zaakceptowala dalem ksiazki i filmy napisalem praktycznie caly plan + bibliografie odpowiadam na kazde pytania odnosnie prezentacji zrobilem pokaz slajdow i uslyszalem "taaak, pomagasz mi wiesz, wielka pomoc..." nigdy nie dogodzisz kobiecie, ale temat fajny żałuje ,że sobie takiego nie wybrałem. Może mi ktoś powiedziec jak miescić w plane to że potrzebuje lapciaka,odtwarzacz dvd projektor multim.,windows xpsp2 i bla bla -mam zrobić kolejny pod punkt typu dodatkowe materiały czy jak:)? Edytowane 23 Kwietnia 2007 przez sawyer188 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...