Skocz do zawartości
HiSzPaN14

Karta Na Agp Do 400-500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chce kupic karte graficzną na AGP, za około 400-500 zł.

Chciałbym raczej Geforce, z serii 7600, 6600GT lub 6800. Karta ma byc raczej nowa.

Myśle o tym: http://gral.pl/preview/PalitMicrosystems/G...DVIAGPx8_79.php

lub: http://twojepc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C9400706

Może byc jeszcze GF6600GT, ale te kosztują już powyżej 500 zł.

Która z tych kart byłaby wydajniejsza i lepsza na gry?

Mój sprzęt:

Sempron 3000+ (1.8 GHz)

AsRock K8 NF3

512MB RAM

Chieftec 350W

Pozdrawiam i prosze o pomoc ;)

Edytowane przez HiSzPaN14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galaxy 7600 GS 256MB DDR2 na AGP kosztuje ok 400 zł w sklepach internetowych jak dobrze poszukasz. Karty Galaxy sie dobrze podkręcają. Ja sie na nią przerzuciłem z Radka 9550 i za tą cenę warto :)

Czemu 7600 lepsza od 6xxx:

- nowsza architektura

- obsługa shaderów 3.0

- lepiej sobie radzi w nowszymi grami (wyższy wynik w 3dmark 2005 i 2006)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- obsługa shaderów 3.0

Hmm, a to cos NOWEGO, wow ;) 6xxx i 7xxx obsluguje te same shadery 3.0

Poza tym na dobrym 6800 (np. GT, albo nawet zwykly z DDR3) wynik w 3DM05 i 06 bedziesz mial wyzszy, niz przy 7600GS.

ps. Podejrzewam, ze na swoim podkreconym LE nawet bym wykrecil lepszy (256bit szyna pamieci, pelne 16p/6v) niz 7600GS (128bit szyna, 12p).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli seria 6, to 6600GT albo za więcej kasy 6800XT z modowalnością na GS. (albo GS jak masz okazję).

jeśli seria 7, to 7600GS 256MB.

z tych co podałeś, raczej lepszy będzie ten 6800GS. (szkoda tylko, że nie podali jakie ma pamięci).

Najlepiej poszukaj ich na allegro i dobierz taką z najlepszymi pamięciami.

Wydaje mi się, że będzie to lepsze rozwiązanie do 500zl na AGP niż ten 7600 na DDR2. (to są karty 128bit, więc lepiej mieć więcej MHz na pamięciach, a tu z pomocą idzie DDR3 na 6800).

P.S. ktoś tu wyjechał z Shaderami 3.0, przecież seria 6XXX ma 3.0 !!!!

No i ten 3DMark. hmm. Marki zwykle nie mają tak wielkiego odniesienia do wydajności w grach (ale i tak 6800GS na AGP ma lepszy wynik od 7600GS AGP). To jednak syntetyk i tym się nie kieruj. Jak już pisałem najwięcej ci tu da częstotliwość pamięci (coś musi robić na to "wąskie gardło" 128bit) i w tym wypadku porządne zegary 6800 przegonią 7600.

Ten 7600GS to dobry strzał, ale na PCI-E, a nie AGP. (wersja PCI-E ma DDR3 i o wiele lepsze pamięci, a my tu mówimy o AGP).

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kręcic narazie nie będe, nie znam sie za bardzo na tym, jeszcze coś przekręce xD Zresztą ja myśle że bez podkręcania NFS MW i GTA SA będa chodzic na średnich/wysokich detalach ;)

Nie jestem takim maniakiem komputerowym ani nie gram aż tyle, więc mi tak wystarczy. Ale jak będzie trza to będe kręcił :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi