k2 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 Z powodu wymiany procesora P4 1.6A na P4 3.0, a co za tym idzie zmiany technologii z Northwood na Prescott zostałem zmuszony do wymiany boxowego coolera na coś mocniejszego. [jak wszyscy pewnie wiedzą Prescotty to niesamowite grzałki, na moim P4 1.6A@2.4 temperatura w stresie nie przekraczała 40 stopni, a i wahanie pomiędzy idie a stres były niewielkie] Miałem szereg wymagań [kolejność nieprzypadkowa]: -cicha praca -łatwy montaż -cena -wydajność Początkowo wybór padł na Frezera 4, który niestety od paru miechów jest wycofany. Końcowo znalazłem cooler SILVERSTONE NITROGON NT01. Był tani [119zł], montaż był banalnie prosty, a co się jeszcze okazało był dedykowany właśnie do mojej płyty głównej [Asus P4P800] Co do jakości wykonania nie ma żadnych zastrzeżeń, cooler został dość dobrze dopracowany. Spód został tylko wyszlifowany, a i dobrze, pasta będze miała okazje się wykazać :wink: Jedyne do czego moza się przypieprzyć to dlaczego do tak wydajnego coolera dali pastę silikonową?? Mogliby dać coś lepszego, bo i tak końcowo kupiłem AS5. Mojego nitrogon-a katuje P4 3.0@3.6 [więcej na razie nie próbowałem, bo pamięci nie dają rady pracować na wyższym FSB 1:1] Wydajność na tych parametrach wydaje mi się optymalne, co potwierdza nie najgorszy wynik w SPI. Niestety prockowi jest za ciepło… cooler pracuje pasywnie, a moje wiatraki w budzie pracują tylko na 5V, skutkuje to dość wysokimi temperaturami [ stres nawet do 80*C, spoczynek ok. 60*C] Zostałem zmuszony do wrzucenia 7V na wentyle w budzie, mimo tak malej zmiany temperatura na procu spadła do 52*C w spoczynku i do 70*C w stresie. Oczywiście temperatury przy pracy wentyli na 12V są wiele niższe.. ale mnie to kompletnie nie interesuje, bo jest bardzo głośno. :? Decyzja zapadła i dziś zamówielm dwa wentyle Revoltec 60x60x20 które umieszczę na radiatorze i puszczę je na 5V lub 7V i myślę ze temperatury będą zadowalajace :wink: . CDN… Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 wszystko fajnie ale procka to troche uciapałeś za mocno :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 No i odkurzyc by sie przydalo :D Ale sam coolerek fajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 19 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2006 wszystko fajnie ale procka to troche uciapałeś za mocno :P moze minimialnie, na zdjeciu rzeczywisie wyglada jakbym niewiadomo ile dał tej pasty warstwe dałem minimalna ok 0.5g, nadmiar sciagnelem żyletka. Btw co waze dobrze ciepło przewodzi, cooler robi sie goracy po 10-20sec od wlaczenia kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 O ile mi wiadomo ten cooler ma dosc specyficzne przeznaczenie, tzn jest on w zamysle dedykowany do obudow silverstone desktop ktore maja na wyciagu 2x 60mm. Np LC13 Na niektorych plytach da sie tak zamontowac ze idealnie pasuje na te dwie 60tki. Cos jak chlodzenie oparte na hp w niektorych bareboneach idace odrazu na scianke i wentyl. W takich desktopach ciezko wstawic cos wiekszego. Zakup tego do normalnej budy juz imo nie jest taki oplacalny, sa lepsze i tansze rzeczy ktore mozna wstawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 O ile mi wiadomo ten cooler ma dosc specyficzne przeznaczenie, tzn jest on w zamysle dedykowany do obudow silverstone desktop ktore maja na wyciagu 2x 60mm. Np LC13 Na niektorych plytach da sie tak zamontowac ze idealnie pasuje na te dwie 60tki. Cos jak chlodzenie oparte na hp w niektorych bareboneach idace odrazu na scianke i wentyl. W takich desktopach ciezko wstawic cos wiekszego. Zakup tego do normalnej budy juz imo nie jest taki oplacalny, sa lepsze i tansze rzeczy ktore mozna wstawic. np?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 20 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2006 np??Za 120zl to byś ninje kupił np. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Za 120zl to byś ninje kupił np. ;] looknij na moj pierwszy post... rozwazalem ninje ale latosc montazu nitrogona zadecydowala... poza tym wydaje mi sie ze po zamocowaniu na to 2x 60x60x20 bedze rownie wydajne jak ninja a moze i bardzej. Wypowiem sie jak wiatraki dojda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 looknij na moj pierwszy post... rozwazalem ninje ale latosc montazu nitrogona zadecydowala... poza tym wydaje mi sie ze po zamocowaniu na to 2x 60x60x20 bedze rownie wydajne jak ninja a moze i bardzej. Wypowiem sie jak wiatraki dojda. Zapomnij, porownaj sobie wydajnosc wentyli 60mm a 1 wentyla 120mm. Zreszta wystarczy spojrzec na testy, nitrogon z wentylami jest dosc przecietny wydajnosciowo. Z mniejszych it anszych to moze scythe katana np. o porownywalnej wydajnosci. Napewno thermalrighty XP beda wydajniejsze od nitrogona. Wystarczy przesledzic tabele z testami - jest wiele takich coolerow. Nie znaczy ze zakup to jakis wielki blad, roznice nie beda jakies kosmiczne, a cooler napewno jest dosc oryginalny :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madness Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Za dużo pasty, burdel w przewodach = wysoka temperatura. Cooler nawet fajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 Za dużo pasty, burdel w przewodach = wysoka temperatura. Cooler nawet fajny. jaka powinna byc docelowa temperatura w spoczynku i w stresie dla tego procka?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pooh Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 O ile mi wiadomo ten cooler ma dosc specyficzne przeznaczenie, tzn jest on w zamysle dedykowany do obudow silverstone desktop ktore maja na wyciagu 2x 60mm. Np LC13 Mi się jednak wydaje, że bardziej chyba do tejmin'a z tunelem. nawet na stronie silverstone'a podane jest "polecamy do" K2-> IMO zamawiając 2 revoltec'i 60mm zrobiłeś błąd. O niebo lepiej było wiziąć fandera 120 i w sposób kombinowany kazać mu wiać na nitrogona :) nawet bardzo byś nie musiał kombinować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 21 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2006 (edytowane) Mi się jednak wydaje, że bardziej chyba do tejmin'a z tunelem. nawet na stronie silverstone'a podane jest "polecamy do" K2-> IMO zamawiając 2 revoltec'i 60mm zrobiłeś błąd. O niebo lepiej było wiziąć fandera 120 i w sposób kombinowany kazać mu wiać na nitrogona :) nawet bardzo byś nie musiał kombinować... możliwe... tylko to zelezy kto czego oczekuje. Pisałem juz to pare razy, ja oczekuje ciszy i łatwego montazu. Fandery chwala sobie wszscy. A ja niestety wyrosłem juz w bawianie sie w modyfikacje. Z zamontowałem moze i by nie było duzo roboty, ale wydajność jaka mi zaoferuja 2x revolteki mysle ze w zupełnosci wystarczy. O hałas wiatraków chodzaych na 5V sie nie obawiam. Nie wspomne juz o cenie, fender na allegro kosztuje 35zł plus koszt przesyłki, mi sie udoło dostać po znajomości dwa revolteki 60x60x20 za 19zł. Czytajac wasze posty mozna w deprasie wpaść :huh: -Na procu za duzo pasty [juz pisałem ze to tylko tak fotka wyglada bo warstwa była miniamalna, a ze zdjecie jest w trybie makro, wyszła łądna faktura jakbym pół tubki wycisnoł, pozatym ciepło jest bardzo dobrze odprowadzane, spr metoda dotykowa] -cooler nie ten, wiatrak nie ten :blink: Zaraz z pewnosci usłysze ze bezsensowa była wimiana na P4 3.0, bo lepiej było dołozyc toche grosze i wziasć cos na nowszej platformie. Zacytuje tu jesze raz swój pierwszy post: " Miałem szereg wymagań [kolejność nieprzypadkowa]: -cicha praca -łatwy montaż -cena -wydajność" Jak moza wywnioskować wydajnosć wśród moich wytycznych była na ostatnim miejscu. btw na jakiej podstawie twierdzisz ze fender w moim przypadku byłby o niebo lepszy, masz na mysli cisze i czy wydajnosc. A czy zakup dwóch revolteków był bladem, to sie okaze... jak po załozeniu nawiewu pomacze cpu Prime95. Mogłby mi ktoś podac jakie ma temperatury w stresie i w spoczynku na swoim procu na rdzeniu Prescott i czym go chłodzi? Zapomnij, porownaj sobie wydajnosc wentyli 60mm a 1 wentyla 120mm. Zreszta wystarczy spojrzec na testy, nitrogon z wentylami jest dosc przecietny wydajnosciowo. Z mniejszych it anszych to moze scythe katana np. o porownywalnej wydajnosci. Napewno thermalrighty XP beda wydajniejsze od nitrogona. Wystarczy przesledzic tabele z testami - jest wiele takich coolerow. Nie znaczy ze zakup to jakis wielki blad, roznice nie beda jakies kosmiczne, a cooler napewno jest dosc oryginalny :wink: masz w 100% racje, jest wiele wydajniejszych coolerów na 478, ale mi chodizło głownie o cisze i łatwy montaż. Thermalright XP... niestety nikt z kolegów na purepc nie zaproponował mi tego coolera[http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=214359], a mi on jakoś uszedł uwadze. Jakbym nie wziol nitrogona, na pewno zdecydowałbym sie na Thermalright XP. Z dwójga złego, mam coś orginalnego. :wink: EDIT: Jednak Thermalright XP widziałem wcześniej, ale coolery przegladałem na 4maxie, a tam kosztuje on 175zł+ do tego fander za 35zł i to juz sie robi 210zł, wiec jest to duzo drozsza opcja niz nitrogon za 119zł+2xrevoltec za 19zł :) Edytowane 22 Października 2006 przez k2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość SAVER Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 EDIT: Jednak Thermalright XP widziałem wcześniej, ale coolery przegladałem na 4maxie, a tam kosztuje on 175zł+ do tego fander za 35zł i to juz sie robi 210zł, wiec jest to duzo drozsza opcja niz nitrogon za 119zł+2xrevoltec za 19zł :) No popatrz :P A na Angela.pl kosztuje 115zł http://www.angela.pl/index.php?action=Towa...p;id_towaru=777 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 " Najlepszym dowodem jak mocno może rozgrzać się 'Prescott' bez dobrego chłodzenia, jest wynik 70'C przy standardowym wiatraczku Intela, bez kołnierza 'Air Duct'. Wiatrak kręcił się z prędkością 3600 rpm, generując spory hałas - powyżej 35 dBA - a mimo to temperatura oscylowała na poziomie 70'C." patrzac na te wykresy to moj nitrogon ma wydajnosc boxowego chłodzenia prescott-a, przy pracuje pasywnie a co za tym idze bezgłosnie:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surix Opublikowano 22 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2006 Koledze polecałem freezera 4 ale niestety nie ma już go na allegro więc wziął nitrogona, myśle że temp. na passiv są conajmniej zadowalające przy procu kręconym na 3.6Ghz(!) a wiadomo że prescott daje po pi........ chłodzeniu :-P , ja mam dla porównania 51*C przy 3Ghz i 59*C przy 3.75Ghz więc wziął co chciał, a tak poza tym chłodzenie fajnie wygląda :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 załozyłem revolteki 60x60x20, wentyle sa niesłyszalne. Wynik?? Spoczynek 38*C Stres max co udało mi sie osiegnoć to 51*C pozostawiam to bez komentarza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 (edytowane) załozyłem revolteki 60x60x20, wentyle sa niesłyszalne.Niesłyszalne wentyle 6x6... dobre... :lol: Wiesz, coolerek na DFI tez jest niesłyszalny :>.... ...jak ma 2k rpm xD I jak się ma wate w uszach dodatkowo :P "Decyzja zapadła i dziś zamówielm dwa wentyle Revoltec 60x60x20 które umieszczę na radiatorze i puszczę je na 5V lub 7V i myślę ze temperatury będą zadowalajace"6x6 to byś musiał na 3V puścić żeby były niesłyszalne... Edytowane 23 Października 2006 przez hary86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 Niesłyszalne wentyle 6x6... dobre... :lol: Na 5v...może ;) Wiesz, coolerek na DFI tez jest niesłyszalny :>.... » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « ...jak ma 2k rpm xD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k2 Opublikowano 23 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2006 Na 5v...może ;) Wiesz, coolerek na DFI tez jest niesłyszalny :>.... » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « ...jak ma 2k rpm xD sorry [do moderatorów] ale czy z któryś z wyzej wymienionych ciołków raczył choć przeczytać pierwszy post, albo którykolwiek?? "Decyzja zapadła i dziś zamówielm dwa wentyle Revoltec 60x60x20 które umieszczę na radiatorze i puszczę je na 5V lub 7V i myślę ze temperatury będą zadowalajace" Wasze lol-e, rofle itp. nie wprowadzaja nic ciakwaego do dyskusji. Poza tym 19 dBA jakie generuje przy 12v dla mnie rowniez jest prawie niesłyszale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...