Skocz do zawartości
Komornick

Przejście Z Socket A Na Socket 939

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mój obecny komputer to:

- Sempron 2200+@1800MHz

- Abit NF7 Rev 2.0

- 1 GB Kingmax 3200 (2x512)

- Radeon 9700Pro (325/620) + Arctic Cooling rev 3.0

- SB Audigy

- Chieftec 360 W

chcę zmienić platforme na Socket 939 bo boje sie że jak jeszcze troszke poczekam to już będzie totalna porażka i oddam swoje części za grosze

Ważna jest dla mnie cisza i dobry stosunek cena/jakość. Lubie też pograć na rozsądnych detalach.

Pozbyć chcę się:

- Semprona (spokojnie można z niego wycisnąć 2200 MHz przy 1.9V - kiedyś kolega przyniósł Kingmax Hardcore i pięknie śmigał stabilnie jak skała)

- Abita (wytrzymuje spokojnie też stabilnie jak skała FSB 250 MHz) ma radiator zamiast wiatraka więc - ...jak makiem zasiał ;-)

- Radeona już sprzedałem za 250 zł

Kupiłem już 7600 GS Galaxy 1.4 ns/128mb z chłodzeniem ZALMANa

Podam pierw swoją opcje i poprosze Was o inne ewentualne propozycje

Moja wizja:

- A64 Venice 3000+ OEM (230zł)

- Thermalright XP-120 (89zł) plus jakiś wiatrak (25zł)

- Asrock dual939 (220 zł)

- 7600 GS Galaxy 1.4 ns/128mb z chłodzeniem ZALMANa (440zł)

nie ukrywam że będę chciał moda na Asrocku zrobić ;-)

daje to kwote około 1000 zł

- Radeona sprzedałem za 250 zł

- za płyte myśle że osiągne 200 zł

- za procka spodziewam się 180 zł (kolega już prawie sie przekonał - ma dobre pamięci więc zapuści sobie na 2200MHz)

- do procka dorzuce za 20 zł chłodzenie Zalmana z wiatrakiem 92mm niesłyszalne na najniższych obrotach

daje to kwote 650 zł - więc dopłacam 350 zł

Jaką inną ekonomiczną konfiguracje możecie polecić (dodam że mam monitor 17' więc gram maks na 1024x768. Aha lubie pokirać w giery na w miare dobrych detalach ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podales dobra konfiguracje. powiedz jeszcze jaki masz dysk, zeby sie nie okazalo ze stary, powolny hdd spowalnia ci kompa.

a karta galaxy to przyslowiowy strzal w 10 :)

aha, a zasilator wytrzyma nowy konfig? (podpowiem ze no name/codegen/tracer/etc. nie wytrzyma bez wzgledu na cyferke na obudowie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

plan jest dobry, jak na socket A to mocy masz malutko,, mi się kalkulowało przjscię z 2500+ @ 2500mhz 1,65v na 754/sempka @ 2700mhz

procka bym szukał po selekcji/sprawdzonego pod 2700/2800mhz na niskim V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, szukaj selektów, no a jak nie da rady to ze sklepu jakiegos. Poszukaj dfi rs(costam) na chipie ati. Ma dobre oc, a jest niewiele drozsza. Mozna by sie zastanowic czy nie przejsc na am2, ale wtedy bys musiał pamiątki sprzedac no i trochę wiecej dopłacic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi