Skocz do zawartości
lores

Problem Z Wyborem Monitora Lcd 19

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Piszę w sprawie doboru monitora.

Jakiś czas temu byłem zdecydowany na BenQ FP91GP, ktorego nadal uważam za odpowiedniego, ale niestety prawdopodobnie nie będzie już możliwości zakupu - jest niedostępny od kilku miesięcy. Z ww powodów ponawiam prośbę o radę: zależy mi na tanim monitorze "oszczędzającym" wzrok, co dzisiaj utożsamiam z monitorem LCD dobrej firmy i z dobrą jakością obrazu. Parametry FP91GP mi odpowiadały, a więc: LCD standardowy (niepanoramiczny), 19 cali, porządna matryca, niska cena (konkretnej nie podaję, ale powinna oscylować w okolicach kilku setek ponad tysiącem złotych; najlepiej mniej); monitor wcale nie musi być profesjonalny, ale chciałbym móc używać go do bardzo różnorodnych zadań: od pracy z tekstem (edytory witryn WWW, ogólne przeglądanie Sieci, Writer), przez oglądanie filmów i co nieco grania, po pracę z Blenderem czy 3DS Maxem...

Z moich obserwacji wynika, że "następcy" tego BenQ są znacznie gorsi, więc byłbym bardzo wdzięczny za dobrą poradę.

Było, oczywiście, dużo tematów o monitorach, ale, niestety, nie znalazłem żadnego, który by mnie satysfakcjonował...

Z góry wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W artykule o Benq FP91GP na egiledzie na poczatku napisali takie cosik:

O BenQ FP91GP było głośno na prawie każdym komputerowym forum dyskusyjnym. Ten dziewiętnastocalowy panel ciekłokrystaliczny bardzo szybko zyskał uznanie szerokiej rzeczy użytkowników chcących zakupić tani, a zarazem oferujący doskonałe parametry monitor. Niestety wyświetlacze rozeszły się jak przysłowiowe ciepłe bułeczki. Zdobycie, bardzo popularnego modelu BenQ graniczyło niemalże z cudem. Po dłuższej przerwie na półki sklepów wraca FP91GP w większych ilościach.

:P

Nie wiem na ile to info jest wiarygodne niestety.

Link do artykulu ---> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2046-all

Moze warto napisac do sklepow, ktore maja go w swojej ofercie i zapytac sie kiedy ten model bedzie dostepny.

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/78719

A najlepiej to wyslac maila do Benq Polska. ;)

Edytowane przez Santi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisalem do Siriusa; zamiast Acera 1923 (na ktorego sie juz praktycznie zdecydowalem) maja miec FP91GP, ale za... 1300 zl, i to ograniczona ilosc, przy czym bardzo duzo chetnych... Teraz tego Acera probuje gdzies znalezc, ale ciezko... Podobnie jak z BenQ :(

cześć!

ja też czekam na benka a mam informacje że maja się pojawić w większej ilości.

w podobnej cenie to znalazłoby się coś, np:

- Acer AL1923

- HP L1955

No praktycznie zdecydowalem sie na Acera tego, ale teraz z kolei on jest niedostepny :/

Dzieki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi