Skocz do zawartości
-weS-

Jak Poprawnie Ustawic Lcd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie, mianowicie chodzi mi o to, jak wyregulowac monitor LCD, aby kolorki byly najlepsze :>

Problem nasunal mi sie, kiedy zwiekszylem wartosc jasnosci mojego monitora z 50 na 100.

Wszystkie kolory staly sie bardziej zywe i wszystko ogolnie wyglada duzo duzo ladniej.

Jednak jasnosc 100 jest zdecydowanie za bardzo 'oczo-jebna :P' szczegolnie kiedy mam do czynienia z biela...

Moje pytanie brzmi jak poprawnie ustawic wartosci kontrastu / jasnosci aby monitor wyswietlal ladne i zywe kolory, ale zaraz nie bil tak po oczach?

Dzieki z gory.

Edytowane przez -weS-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne i żywe kolory to trochę subiektywne określenie. Jasność i kontrast możesz wyregulować korzystając z plansz do kalibracji monitorów, szukaj w google. Na większości tych plansz chodzi jednak o to, żeby jasne i ciemne tony były właściwie wyświetlane przy KONKRETNYM OŚWIETLENIU. To znaczy, że po zmianie światła w pokoju ustawienia już nie są optymalne. A kolory reguluje się jeszcze korzystając z funkcji gamma w monitorze lub karcie grafiki (gorsza metoda), dla każdego koloru oddzielnie, do tego też są plansze, tylko inne, często w programach graficznych jest taka funkcja (np. Picture Publisher).

Edytowane przez grzmot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie wartości ustawić to zależy konkretnie od danego modelu monitora. Mi udało się dokładnie przetestować BENQ GP i dla niego umieściłem wartości graniczne ale generalnie

- musisz określić minimalna jasność poniżej której spłaszcza się zakres barw ( np. czarny kolor w ciemnym pokoju - i szukasz minimalnej mocy lamp ponizej której "czerń" nie staje się "bardziej czarna " - zwykle minimalna jasność lamp w zupełności wystarcza do tego by monitor nie raził bez ruszania idealnie nastawionego kontrastu i RGB

- z jasnością nie można przesadzić jeśli chodzi o max moc - przynamniej o tyle masz mniej do testowania

- musisz okreslić wartość kontrastu+wag RGB przy której nie ma zmniejszenia przestrzeni barwnej - tu już jest trudniej bo potrzeba gradientowych obrazów i patrzysz czy górne kolory ( gradient szary-biały przykładem są chmury na zdjęciach ) nie zlewa się w jeden przy zwiększeniu kontrastu lub RGB

- potrzeba wyrównać RGB tak by "biały" był biały ale w wagach RGB trzymaj się wartości określonej ( patrz poprzedni akapit ) więc jeśli wartość określona kontrastu ( przy którym nie ma zmniejszenia palety od dułu i od góry ) będzie 100 a RGB 50 to jeśli potrzebujesz zwiększyć np. R o 3 to nie robisz:

R-53

G-50

B-50

tylko

R-52

G-49

B-49

ma to na celu zminimalizowanie zwiększonego obcięcia z jednej ze stron przestrzeni barwnej ( lepiej przyciąć trochę od dołu i od góry niż np. tylko od dołu bo skarajne wartości są bardzo rzadko uzyskiwane), można sprawę jeszcze bardziej minimalnie dopieścić ale to już wymaga więcej zabawy a efekt minimalnie będzie lepszy przy wymuszonym obcięciu przestrzeni

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi