Kwiecień Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Witam. Właśnie składam WC no ale jeszcze nic nie mam :) Na początek planuje kupić 2 nagrzewnice i zrobić tak: pompka=>chłodnica=>CPU=>GPU=>chłodnica=>pompka. Co sądzicie o tym pomyśle? Na WC to ja się nie znam więc prosze się nie śmiać. Pompka Hagem PowerHead 802, blok CPU (LEv3), blok GPU od Mate'a, i jakieś nagrzewnice (zobacze co mi się uda w piątek kupić). Jakie węże do tego wszystkiego zastosować? Szukałem info o WC ale zbyt wiele to się nie dowiedziałem :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 IMHO w miare OK, ale na 100% to Witchhunter ci moze powiedziec. Moze lepiej byloby rownolegle obieg GPU puscic ? (to tylko dywagacje) Szlauchy 12mm srednicy wewnetrznej minimum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Jakie wymiary ma ta nagrzewnica od poloneza bo się nastawiam na takie dwie(no chyba że nie będzie to poszukam czegoś innego np. od Kadeta)? Obudowe będe miał Chieftec DA-01-BD (BIG TOWER) więc chyba się jakoś zmieszczą. Jeśli ktoś wie gdzie jest schemat takiego czegoś jak ja planuje to byłbym wdzięczny gdyby podał mi adres tej strony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I_Mat Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 Ja bym zrobił tak: pompka=>CPU=>chłodnica =>chłodnica=>pompka pompka=>GPU========^ Zakładam, że GPU nie wydziela zbyt wiele ciepła . . . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 No dobra. Conieco poczytałem na temat WC i wkońcu wiem że powinno być tak: pompka=>nagrzewnica=>CPU=>pompka (przy "standardowym" zestawie). A więc w moim przypadku chyba powinienem zrobić tak: pompka=>nagrz.=>CPU=>nagrz.=>GPU=>pompka. Jeśli się myle to prosze skorygujcie mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 A co do GPU to już do mnie jedzie G4Ti4800SE :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 5 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2003 No dobra. Conieco poczytałem na temat WC i wkońcu wiem że powinno być tak: pompka=>nagrzewnica=>CPU=>pompka (przy "standardowym" zestawie). A więc w moim przypadku chyba powinienem zrobić tak: pompka=>nagrz.=>CPU=>nagrz.=>GPU=>pompka. Jeśli się myle to prosze skorygujcie mnie. mam inną wersję : pompka => nagrz/nagrz (RÓWNOLEGLE) => CPU => GPU => pompka ... sądzę że .... trzeba i tak potestować, ale chybe tylko układ CPU / GPU - szeregowo / rówlolegle z mniejszym strumieniem na GPU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider__WAWA Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 Testuj Testuj Test prawdę Ci powie !!! :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 ktoś, kiedy pisał tak: " gdzie, czarne to pompka, czerwone to nagrzewnice rownolegle, fiolet to blok na cpu, a niebieskie to blok na gpu. Zauwaz ustawienie T-zlaczek po obu stronach cpu. Chodzi o to, ze nadwyzka cisnienia, ktora powstaje przed blokiem od cpu jest wykorzystana na przeplyw przez gpu. W ten sposob, na procesorze jest troche mniejszy przeplyw, ale wiekszy, niz w szeregu i zdecydowanie wiekszy niz rownolegle (cpu || gpu). Jednak powtarzam, to ustawieniu daje priorytet dla cpu, a gpu dostanie "to, co zostalo" " mam nadzieję że autor (sorry ale zapomniałem kto :oops: ) nie ma nic przeciwko temu, zostawiłem to sobie na dysku i linka nie pamiętam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 No wstyd Pompej 8O Oczywiscie napisal i narysowal to Witchhunter 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 Lepiej daj nagrzewnice przed pompka, zawsze im nizsza temperatura pracy tym dluzej bedzie pracowala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 ktoś, kiedy pisał tak: " gdzie, czarne to pompka, czerwone to nagrzewnice rownolegle, fiolet to blok na cpu, a niebieskie to blok na gpu. Zauwaz ustawienie T-zlaczek po obu stronach cpu. Chodzi o to, ze nadwyzka cisnienia, ktora powstaje przed blokiem od cpu jest wykorzystana na przeplyw przez gpu. W ten sposob, na procesorze jest troche mniejszy przeplyw, ale wiekszy, niz w szeregu i zdecydowanie wiekszy niz rownolegle (cpu || gpu). Jednak powtarzam, to ustawieniu daje priorytet dla cpu, a gpu dostanie "to, co zostalo" " mam nadzieję że autor (sorry ale zapomniałem kto :oops: ) nie ma nic przeciwko temu, zostawiłem to sobie na dysku i linka nie pamiętam No to jest chyba najlepszy pomysł!! Tylko jakie nagrzewnice najlepiej kupić? Jutro jade je kupić więc śpieszcie się z odp. Ja osobiście planuje takie 2 od poldka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pompej Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 No wstyd Pompej 8O Oczywiscie napisal i narysowal to Witchhunter 8) no sorry, ale w moim wieku pamięć jto uż nie ta :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 Posiedziałem troche w sieci i wylookałem taki fajny blok na CPU made by Miko z przykrywką z pleksi. Podoba mi sie on jak diabli ale co z jego wydajnością? Widziałem testy M12 i wdg. mnie za tą cenę to jest wypas blok. Planuje też na CPU założyć Peltiera 226W (sprowadzany z USA 38$) tylko że za bardzo to nie wiem do czego się go podłącza. Na www.dangerden.com jest takie urządzonko ale za ponad 100$. A co z założeniem WC na Radka9700 (nonpro)? Naokoło GPU jest jakaś "ramka", czy gdy ją oderwe lub zdejme (nie wiem jak się to demontuje) to strace gwarancje na karte (bo chyba z tym WC nie zamontuje)? (a tak na marginesie to sprzedaje tego TI4800SE i biore 9700) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 No wstyd Pompej 8O Oczywiscie napisal i narysowal to Witchhunter 8) Powtorze sie, pamiec imponujaca, tylko pozazdroscic :wink: Pompka to Hagen PH802 :wink: Roznica w temp przed<>za blokiem przy rozsadnym przeplywie to bedzie max 0.5C, wiec pompce az takiej roznicy nie zrobi. Ale jasne, mniejsza temp wody = dluzsza zywotnosc pompki :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 6 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2003 No wstyd Pompej 8O Oczywiscie napisal i narysowal to Witchhunter 8) Powtorze sie, pamiec imponujaca, tylko pozazdroscic :wink: Pompka to Hagen PH802 :wink: Roznica w temp przed<>za blokiem przy rozsadnym przeplywie to bedzie max 0.5C, wiec pompce az takiej roznicy nie zrobi. Ale jasne, mniejsza temp wody = dluzsza zywotnosc pompki :wink: Zawsze tak jest z tą żywotnością - czy też dotyczy to tylko pompek zatopionych . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 14 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2003 ...a mi wydaje się, że chłodnice ustawione szeregowo będą bardziej wydajne niż równolegle. Wtedy cała woda płynie przez obie. Jeśli już ktoś koniecznie chce 2 pompy, to proponuje taki schemat: pompa=>chłodnica=>cpu=>chłodnica=>nb/gpu=>pompa W takim układzie: 1) najcieplejsza woda przepływa przez obie chłodnice, dzięki czemu będą one miały największą wydajność; 2) na bloki płynie schłodzona woda; 3) cała woda przepływa przez obie chłodnice, dzięki czemu powierzchnie oddawanego ciepła jest większa niż przy układzie równoległym. 4) do pompy wpływa nagrzana przez nb/gpu, które mniej nagrzewają wode niż cpu. Ale skoro można 2 chłodnice, to można także 3: :D pompa=>chłodnica=>cpu=>chłodnica=>nb/gpu=>chłodnica=>pompa :D ...ale gdzie ja to bym zmieścił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tunio Opublikowano 15 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2003 Tez sie zastanawiam nad WC do kompa z takich czesci: Copperfield Uriel 2 AMD - 159zl Pompka Maxi-Jet MJ-1000 1000l/h - 75zl Chlodnica - cos od Lublina lub poldka - ok 80zl I do tego narazie nie chce kupowac zbiorniczka jakiegos, bo na to mi szkoda teraz kasy, chyba ze mnie ktos przekona ze wydanie 80-100zl na pojemniczek da pozadane efekty warte 80-100zl! No i jeszcze nie moge szczaic jakich wezy uzyc najlepiej WC ma chodzic na sprzecie jak w podpisie, mozliwe ze jeszcze na NB walne bloczek ale to narazie wciaz plany. Co o takim czyms myslicie? Blok Uriel 2 http://www.proline.pl/shop.php?prodid=4346...070884e3a98aae9 Pompka http://www.proline.pl/shop.php?prodid=574f...070884e3a98aae9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lspider Opublikowano 22 Grudnia 2003 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2003 Ja myśle, że będzie super. Sam zamówiłem ten bloczek, ale coś nie może do mnie dotrzeć od 2 tygodni. Pompka super, od jakiegoś czasu takiej używam. Węże najlepiej tygonowe (50zł/m), ale są bardzo drogie. Ja mam igielitowe i jakieś niezidentyfikowane z obi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...