Skocz do zawartości
gigart

Nforce 680i Sli Na Pokładzie Pod Socket 775

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie w dalszym ciągu loteria jeden dzień przechodzi wszystkie testy 3D oraz memtest i superPI a na drugi wywala się przy oglądaniu filmu lub na przeglądarce internetowej. Nie mam już nerwów do tej płyty. Łudzę się jeszcze nadzieją, że może kolejny BIOS poprawi sytuację. Ale temperatur takich nie mam jak przedmówca. W identycznym ustawieniu 9x400 ale Vcore=AUTO mam ~ 45 w stresie oczywiście. Nie wiem doprawdy o co chodzi z tymi temperaturami. Proc mam posmarowany Coollaboratory Liquid MetalPad i radiator Thermalright SI-128 + wentyl 120mm. Wiatrak zachodzi trochę na te radiatory wokół procka i lekko je nawiewa. Może to coś daje.

A może do schłodzenia całości przydałoby się 7 wentylatorów 120mm jak w tej obudowie http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...roducts_id=1745

Mnie się osobiście nawet podoba :D

Ten link trochę lepszy http://zenfist.pl/pID/1064.htm lub do strony producenta http://www.nzxt.com/products/zero

ej, 400x9 i dajesz Vcore default ??? a potem sie dziwisz że czasem sie wysypuje ,hmm.Daj 1,35Vcore z "palca" i nie narzekaj ;-) Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 stopni to super temp. Ale w idle czy w stresie? U mnie na 1,6v tepm skacze w stresie do 63 stopni.

A na codzien uzywam 400x8=3200 na 1,45v (na 3200 ale z mnoznikiem x9 potrzebyje 1,41v ?).

W idle, w steresie jeszcze nie testtowałem bo robiłem to wczoraj po 1:00 w nocy i tylko sprawdziłem czy pójdzie Edytowane przez HawkEye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te problemy z Vcore, (Vdimm ?) w jaki sposób dają o sobie znać, czy może tylko na odczycie przez programy z pod Windy, czy też może w ten sposób, że ile się nie ustawi w biosie to zawsze jest ta sama wartość, nic nie daje zwiększanie napięcia?

Mierzył ktoś napięcia miernikiem?

pmp ile Ci się udało na swojej płycie stable zrobić na procku na jakim V z biosu?

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W wątku o P5N32-E SLI opisałem zależności występujące pomiędzy FSB a ustawionym VCore. Miernikiem _nie_ sprawdziłem, ale empirycznie (podatność na OC) wyeliminowałem błąd pomiaru przez wbudowany monitorek napięć, jeżeli o to Ci chodzi.

VDimm działa wporządku, natomiast problemy z pamięcią kiedy wytaktuje ją się >800 są, imo, kwestią dopracowania biosu bo mało które kostki działają a a większości przypadków efekty są od braku postu do niestabilności/baboli w memtestach itp.

Problem z 4x1GB jest identyczny jak na eVGA tzn. ciężko mówić o stabilności gdy 4 kostki latają >670 :|

Ah, w kwestii chłodzenia - wentylatorki na HP od SB/NB nie są w komplecie z P5N32-E SLI, ale są to te same turbinki co w większości płyt premium Asus'a więc można sobie zapożyczyć (chociaż przy BT żadnego nie da się zamontować/zawadzają o HP BT)

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prosze o podpowiedź bo już niemam nerwów :)

sprzedaje geile bo sa problemy na p5n32-e sli i juz 3 tydzień się z nimi męcze, odsyłam do dystrybutora i zwrócą kase ...

ALE co teraz zakupi abym niemiał problemó z timingami tak jak w geilach ultra??

Prosze może ktoś miał przejscia z pamieciami na tej pięknej płycie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakim programem monitorujecie temperatury i napięcia, bo to, co mi się pokazuję na Evga doprowadza mnie do rozpaczy?

http://img162.imageshack.us/my.php?image=t...adefaultzp5.jpg

Wszystko się okropnie grzeje, dotknąć palcem nie można, chyba, że to normalny objaw, ale na default ustawieniach.

Na procku w porównaniu z P5W 15 stopni wyższa temperatura, mierzona CoreTemp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@worms

ja też mam wysokie temperatury...bardzo ciezko u mnie dobrze zamontować scythe infinity...

ale napięcie Ci everest pokazał na +12v:)

nie wiem czy dolega już do rdzenia dobrze czy nie...

u mnie w windowsie na nie podkęconym procu mam 35C ,ninja wieje na maxa.

pod obciążeniem w orthosie ,procek 3750mhz 1,5v (programik nvidii pokazuje 1,56v) temperatura po 30min wynosi 75C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś postanowiłem przeprowadzić pierwsze testy w 3DMarkach i porównać je do swojej poprzedniej płyty na 975X - Asus P5W DH.

Czytałem o tym że 680i odstaje od 975x w testach i wyniki są niższe, ale nie aż tyle co u mnie, najważniejsze że udało mi się częściowo z tym poradzić

P5W DH, C2D - 2400MHz, Mem 400 -4-4-4-12 -2T

3DM2006 – 9954pts

Evga 680i, C2D - 2400MHz, Mem 400 -4-4-4-12 -2T

3DM2006 – 6835pts

Evga 680i, C2D - 2400MHz, Mem 400 -4-4-4-12 -1T

3DM2006 – 9921pts

Udało mi się ustalić, że to jest jedyny 3dmark, w którym Evga z 1T minimalnie przegrywa z P5W, w pozostałych markach jest tylko lepiej. Pytanie tylko czy pamięci wytrzymają długo to 1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie pomiedzy 1T a 2T różnicy jakiejś istotnej niema... napewno nie 3000pkt :razz:

obecnie pamieci mi idą 1191mhz 5-5-4-7 2t 2,4v. na 1204mhz już nie chcą działać stabilnie nawet z 2,5v .

Przy częstotliwości proca 3750mhz , na evga nie mogę ustawić równego 1200, tylko albo 1191 lub 1204...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś coś doradzi w sprawie dobierania właściwych parametrów pamięci (Linked , Unlinked, jakie dzielniki itd.) , czy Evga ma problemy z jakimiś ustawieniami, a jakie są dla niej bardziej wskazane np.: Auto?

Podkręciłem procka na 3GHz i mam problemy z memami , nie chcą chodzić jak wcześniej, zaraz się okaże, że do wymiany są na inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi