Coyote2 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie! To mój pierwszy post, a piszę go, gdyż na moim stałym forum ludzie są niezbyt skorzy do pomocy, jak się okazuje. Chcę w przyszłym tygodniu zmodernizować (chociaż w tym przypadku to chyba za słabe słowo) swój zestaw. Elementy, które z niego zostawię do nowego, to obudowa, zasilacz Chieftec 420W Dual Fan, SB Live, nagrywarka dvd. Oto, co planuję zakupić: 1. C2D E6300 BOX [705zł] 2. Patriot 2 GB DDR II 800MHz Dual LLK CL4 (2x1GB) [1110zł] 3. Asus P5B Deluxe [709zł] 4. Seagate 250 GB Barracuda ES (16MB, Serial ATA II) [365zł] 5. Karta graficzna. Jeśli chodzi o komponenty 1-4, to głównie interesuje mnie to, czy ta płyta główna i te pamięci będą dobrym zestawem do OC. W punkcie piątym zaś potrzebuję porady. Z prostego rachunku wychodzi, że na kartę graficzną zostaje ok. 700zł (myślałem, że będzie mniej, ale znalazłem tańszy sklep i zaoszczędziłem na reszcie). Wielu z Was powie "dołóż dwie stówy do 7900GS", ale po prostu nie mogę. To i tak wyżyłowana suma. Więcej się nie da. Kartę chcę kupić w sklepie, więc oferty z Allegro także odpadają. Chwilowo mam takie typy: A) GeForce 7600 GS Galaxy 256MB HDTV & DVI (500/1400 1.2ns) (PCI-E) Zalman [579zł] B) Radeon X1650 XT Asus Silent CF 256MB TV&DVI BOX [699zł] Nie gram dużo, chcę jednak wykorzystać posiadaną gotówkę do granic możliwości, także choć pewnie nie narzekałbym mocno mając np. 7300, to chcę coś najlepszego za max 700zł. Co radzicie? Z góry dziękuję za podpowiedź i cierpliwość (w końcu podobnych postów "jak mrówków" :) ). PS Dodam jeszcze szybko, że gdy już będę grał w gry, to będzie wiele starszych tytułów (z ostatnich dwóch lat, w które na swoim złomie pograć nie mogłem). Dodatkowo z powodu monitora z wysoką rozdz. natywną, żeby ładne wyglądało zapewne będzie możliwość: 1600x1200 albo 800x600 (1 piksel na 4 punkty ekranu). Ponieważ nie stać mnie na kartę, która wszystkie (nawet starsze) gry ruszy w 1600x1200, to głównie będzie to 800x600 z detalami na max, wygładzaniem i co tam jeszcze teraz dają do kart. ;P PPS Na wiosnę zmieniam na coś z DX10. Edytowane 4 Listopada 2006 przez Coyote2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Zestaw ok, grafa jak masz 700zł: http://allegro.pl/item139363750_palit_gefo...0mhz_1_4ns.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coyote2 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) Zestaw ok, grafa jak masz 700zł: http://allegro.pl/item139363750_palit_gefo...0mhz_1_4ns.html A czym ta karta góruje nad Galaxy? Firma pewniejsza? Bo pamięci wolniejsze... EDIT: No tak, oczywiście. GF7900GS. :] A Palit nie jest firmą w stylu "Krzak"? Edytowane 4 Listopada 2006 przez Coyote2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 wiem, ze allegro odpada ale spójrz bracie na pewne aukcje. 7600gs 7900gs pogadaj z @niemcem z forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Podałe Palit'a bo jednak ciut tańszy. Obie firmy są dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coyote2 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 wiem, ze allegro odpada ale spójrz bracie na pewne aukcje. 2377330[/snapback] Podałe Palit'a bo jednak ciut tańszy. Obie firmy są dobre. Na pewno jednak Galaxy ma lepszy marketing. :))))) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 (edytowane) @coyote2 rozumiem. wiec 7900gs będzie idealny palit albo galaxy jesli 7600gs to od galaxy. Edytowane 4 Listopada 2006 przez FatAlbert Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość 05_03_1992 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 kup x1800gto od jonathana - na allegro ma bcm od 600zł z fajnym zalmankiem, wykrecil na niej ponad 20k w smarku 03 !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coyote2 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 @coyote2 rozumiem. wiec 7900gs będzie idealny palit albo galaxy jesli 7600gs to od galaxy. (BTW: Fajny awatar) Po pierwsze - proszę o wybaczenie, że wypadłem z obiegu i jestem na chwilę obecną w połowie zielony. Aż wstyd. :] Moje wątpliwości: A) Czy nic z ATI nie równa się w tym momencie tym GeForce'om? Np Radeon X1800GTO PCI-E Sapphire 256 MB 2xDVI / VIVO bulk (256-bit) czy Radeon X1650XT PCI-E Asus EAX1650XT/2DHT/256M 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (128-bit)? Bo opcja włączenia jednocześnie HDR i innych wygładzaczy mogłaby mi ewentualnie pomóc, gdy będę zmuszony grać w 800x600. Ale jak wspominałem - wypadłem z obiegu troszkę. B) Czy te Galaxy i Pality 7900GS kosztują tak mało "bo tak", czy jest jakiś inny powód (np. wykorzystanie niskiej jakości materiałów do produkcji itd.). Bo różnica cenowa między nimi, a następnymi w kolejce jest niemała i boję się, żeby z niej nie wynikała słaba jakość produktu. kup x1800gto od jonathana - na allegro ma bcm od 600zł z fajnym zalmankiem, wykrecil na niej ponad 20k w smarku 03 !!! Wybacz, ale nie kupię z dwóch powodów: A) Już dwa razy napisałem, że Allegro odpada. Nawet jeśli by Bill Gates sprzedawał swojego XBOXa 720. :))) B) Zakup ma być zrealizowany w poniedziałek. Nie mam czasu ani ochoty czekać na koniec aukcji, przesyłkę etc. C) Gwarancja na miejscu jest dla mnie istotna. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 @coyote2 mój avatar? ad.b no wiec ten tańszy palit i galaxy mają poprostu niższe zegary chyba stockowe. zauważ ze galaxy za ok 750 ma zalmana i wyższe zegary. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coyote2 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 @coyote2 mój avatar? ad.b no wiec ten tańszy palit i galaxy mają poprostu niższe zegary chyba stockowe. zauważ ze galaxy za ok 750 ma zalmana i wyższe zegary. Niestety testy, które znalazłem (na PCLab.pl) nie uwzględniają tych najtańszych wersji kart. Jest tam GeForce PCI-E 7900GS Palit XpertVision NE/790SXTD352 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit) kosztujący 830zł oraz GeForce PCI-E 7900GS Galaxy DDR3 1,2ns Zalman 256 MB TV-out / DVI BOX (256-bit) za 819zł, a to za dużo. Nie ma porównania kart: GeForce PCI-E 7900GS Galaxy DDR3 1,4ns 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit) [749zł] oraz GeForce PCI-E 7900GS Palit XpertVision NE/790SXTD322 256 MB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit) [711zł]. Na stronie producenta brak oznaczeń pomagających zidentyfikować te karty. Jeśli zaś chodzi o tę kartę Galaxy, na którą mnie stać - nie ma ona Zalmana. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Palit i Galxy mimo standardowych taktów (no, Galaxy ma ciut wyższe) są tańsze bo: a)Wyposażenie to niezbędne minimum (nie ma żadnych gier itp. badziewia) b)Nie zawyżają cen jak inni producenci. Chcesz zobaczyć ich wydajność to sprawdź testy gdzie 7900GS ma refrencyjne taktowania. (A i tak wiadomo, że te "słabsze" wersje również mają b. dobre o/c). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coyote2 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 O dziwo udało mi się znaleźć dwie propozycje, między którymi się waham. Inny sklep, trochę taniej i mam wybór teraz między: Galaxy 7900GS 256MB DDR3 1.2ns Zalman [769zł] a Asusem X1950Pro [799zł] (no i może Sapphire 789zł). Niestety, jak się można domyślić, na te ATI musiałbym jeszcze chwilkę poczekać, bo w Siriusie nie kupię, na Allegro też nie, a w tych sklepach jeszcze nie mają na stanie. Może jednak warto? Przeglądałem tematy stąd dotyczące porównania tych dwóch kart i tak naprawdę to nie wiadomo, która lepsza. Zastanawiam się czy ATI nie będzie optymalizowało sterowników pod AMD... Chociaż czuję większą sympatię do kanadyjskiej firmy. No nie wiem. Właściwie pytanie można zamknąć w krótkim: "czy warto czekać tydzień, półtorej na te karty ATI". A potem pytanie "którą kartę wybrać mając przed sobą na ladzie ATI i NVIDIĘ". Ech. Wy też tak macie, że chcecie dokonać idealnego wyboru? Zamiast iść do najbliższego sklepu i wziąć, co mają - ja szukam, czytam, myślę. Ble. :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2006 Jak wysupłasz prawie 800zł to to już mamy problem :) Bo i 7900GS Zalman i X1950PRO to bardzo dobre propozycje :) W testach wypadają podobnie, obie ceciach!e dobre o/c. Hmm ciężki wybór. Ja bym był jednak za X1950PRO. Co do idealnego wyboru: Mnie to tam czeka dopiero w sttyczniu/lutym 07 :) Wtedy będzie zmiana proca, mobo, ram i grafy (no i budy) (tak za 3500zł max) a teraz mam problem, bo poluje na dobre mobo na 478 żeby jakoś przez zimę w coś pograć, a z tym jest problem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coyote2 Opublikowano 5 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2006 (edytowane) Jak wysupłasz prawie 800zł to to już mamy problem :) Bo i 7900GS Zalman i X1950PRO to bardzo dobre propozycje :) W testach wypadają podobnie, obie ceciach!e dobre o/c. Hmm ciężki wybór. Ja bym był jednak za X1950PRO. No właśnie. Hm... Problem. Najgorsze, że nigdzie nie podkręcili zbytnio tego X1950Pro, a bez podkręcenia (czy nawet z takim lekkim) kontra Galaxy Podkręcone już raczej przegrywa. Krótko mówiąc: ten Radeon łoi zwykłe GF 7900GS. Nie widziałem porównania z GF7900GS Galaxy, ani 7900GT (które to ma mniej więcej taką samą wydajność jak to GS od Galaxy), a co dopiero z podkręconym Galaxy. I co teraz? Ale, kurczaki, lubię tę firmę. Lubię ATI. Dobra, napisałem to. Nie chcę tylko sobie pluć w brodę, jeśli okaże się, że ta karta w ogóle się nie podkręci, a GF Galaxy podkręcony będzie od niej o dobre kilkanaście klatek szybszy. Szczególnie mnie to interesuje, bo mam duży LCD i jeśli można by grać w coś (wiadomo, że na tej karcie z najnowszymi tytułami trudno, ale ze starszymi troszkę) w 1600x1200 to by było super. ATI, powiadacie? A Firma? Bo na razie mogę mieć od ręki Sapphire'a. Asusy widziałem, ale na razie niedostępne. Czy Sapphire to dobra firma? A może czekać na Asusa? Tak, wiem: ze mną jak z babą. Najgorsze, że po przeczytaniu czterech czy pięciu testów nadal mam wątpliwości. Nawet większe. :) Edytowane 5 Listopada 2006 przez Coyote2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...